Judo

Lara Cvjetko i Helena Vuković zlatne na turniru u Pragu

Hrvatska judo reprezentacija se s European Opena u Pragu vraća s četiri odličja. Lara Cvjetko (do 70 kg) i Helena Vuković iznad 78 kg) osvojile su zlatne medalje, a Iva Oberan (do 63 kg) i Marko Kumrić (do 100 kg) bili su brončani.

Aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, Lara Cvjetko (do 70 kg), nakon zlata u Poreču osvojila je zlatnu medalju u glavnom gradu Češke, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza.

Nakon brzog ippona protiv Austrijanke Schuchter, Rumunjka Moscalu je pala na wazari. Lara Cvjetko je protiv Ukrajinke Lytvynenko nadoknadila wazari zaostatka i ipponom na isteku 3. minute borbe ušla u finale.

Za zlato je išla na Nizozemku Vos, a od početka se vidjelo koliko je hrvatska judašica bila aktivnija i s boljim planom borbe. Brzi wazari, a zatim i dalje aktivno ostavilo je Nizozemku bez mogućnosti za kvalitetnim napadom te za prvu Lijepu našu u Pragu.

– Krenula sam u turnir borbu po borbu, sa željom da za svaku protivnicu dam sve od sebe i odradim cijeli turnir koncentrirano. Zadovoljna sam cijelim danom, pogotovo jer mi je to prva seniorska medalja. Planovi za dalje su pripreme u Austriji u trećem mjesecu – s osmijehom je rekla zlatna Cvjetko.

Do finala je stigla i Helena Vuković (iznad 78 kg), koja je pobijedila Splićanku Tinu Radić, a zatim i Poljakinju Wolszczak ipponom u ‘golden scoreu’.

U borbi za zlato joj je protivnica bila Slovenka Torkar. U odličnoj borbi mlada Samoborka je imala wazari zaostatka. Nakon toga je izjednačila wazarijem, a zatim ipponom došla do zlata u posljednjoj minuti!

U muškoj konkurenciji najviše je napravio Marko Kumrić (do 100 kg), koji je do polufinala stigao ipponima protiv Britanca Gregoryja i Rumunja Creta. U borbi za finale Mađar Ohat je bio uvjerljiviji te je poslao Splićanina u borbu za broncu, gdje je pobijedio Ukrajinca Veheru wazarijem na sredini borbe.

– Nakon dugo vremena smo ponovno na natjecanju, prvo u 2021. godini. Prvo natjecanje i odmah medalja, tako da sam zadovoljan. Mogla je biti i zlatna medalja, ali za zlato ću se morati još potruditi. Međutim, ovo je samo početak i idemo dalje još samo jače – rekao je Kumrić.

Iva Oberan (do 63 kg) osvojila je brončanu medalju, dok je Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg) bila sedma.

Sljedeći veliki turnir održat će se u Uzbekistanu od 5. do 7. ožujka – Grand Slam Taškent.

Odgovori

Back to top button