Judo

Karla Prodan zastala na drugoj prepreci u debiju na Igrama

Dan nakon što je Barbara Matić (do 70 kg) došla nadomak olimpijske bronce, na tatami Nippon Budokan dvorane izašla je Karla Prodan (do 78 kg). Točno mjesec dana prije svog 23. rođendana, mlada Splićanka je, kao i uvijek, imala visoka očekivanja za sebe, piše na službenoj stranici HJS-a.

– Uvijek želim najviše i najbolje i uvijek ću naći nešto što mogu bolje – kaže Prodan, koja je u prvoj borbi bila, može se reći i očekivano, u vidljivom grču i velikoj želji da dobro krene.

Crnogorska judašica Jovana Peković dobra je poznanica, a Karla je klasu pokazala wazarijem pred istek četvrte minute i pobjedom došla na “radnu temperaturu”.

– Trebalo mi je malo da se opustim i da me prođe početna nervoza. Nakon toga sam se osjećala moćno i spremno, cijelu borbu protiv iskusne Kubanke koja ima brojne svjetske i kontinentalne medalje – prisjećala se hrvatska judašica borbe osmine finala protiv Kalieme Antomarchi.

Četiri minute je Prodan kontrolirala borbu, skoro svaki napad je bio njen, a kad je već imala dvije kazne, Antomarchi je tri puta završila na koljenima. Očekivao se treća kazna i prolaz hrvatske predstavnice u četvrtfinale, ali sudački kriterij se pokazao vrlo nepredvidljiv. U “golden scoreu”, Kubanka je iskusno iskoristila jedinu priliku u borbi i wazarijem završila Karlin debi na Olimpijskim igrama.

– Nisam ju bacila i nisam prošla dalje. Dolazim pobijediti bez obzira na suce, tatami ili bilo što drugo. Ne može me ništa od toga iznenaditi. Komentirala sam s curama da je na Igrama kriterij drugačiji nego na World Touru, neki suci daju brzo kazne, neki uopće ne daju, ali to nikad ne može biti razlog poraza. Nekad treba imati i sportske sreće, danas ju ja nisam imala – dodala je Karla Prodan te pogledala u budućnost:

– Sve ovo će mi biti dodatni motiv za još jači trening i još veći trud.

U Parizu 2024. godine Karla će imati 25 godina i s još tri godine iskustva na vrhunskom nivou.

– Nakon nervozne prve pobjede, Karla je protiv Kubanke odradila odličnu taktičku borbu i zaista si nema što zamjeriti. Ne mogu se oteti dojmu da bi na drugom turniru prošla dalje jer bi sudac dao treći shido Antomarchi i razgovarali bismo o dvoboju s Francuskinjom. Ovako nam slijedi odmor i nakon toga još jači rad – sumirao je drugi dan izbornik Vladimir Preradović.

Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić (preko 78 kg). Ivana će prvu pobjedu na Olimpijskim igrama tražiti protiv Litavke Jablonskyte.

– Ivana je spremna, najvažnije je da odradi dobro taktički, onako kako zna i može. U svom dijelu ždrijeba, u slučaju pobjede ima prvu favoritkinju za zlato, Francuskinju Dicko, ali protiv svih idemo na pobjedu – najavio je Preradović.

Odgovori

Back to top button