Judo

Judo spektakl u Areni Zagreb sa svjetskim zvijezdama

Deveti put najbolji judaši svijeta dolaze u Hrvatsku, na Grand Prix Zagreb 2022. Od petka 15. do nedjelje 17. srpnja u Areni Zagreb 516 natjecatelja iz 69 država bori se za olimpijske bodove na putu za Pariz, piše na službenoj stranici HJS-a.

Judaški spektakl održava se u Areni Zagreb, od petka 15. srpnja do nedjelje 17. srpnja. Veliki interes za zagrebački Grand Prix, uz 516 prijavljenih natjecatelja iz 69 država, potvrđuje kako judo svijet voli doći u Hrvatsku.

– Prošli vikend, na Grand Slamu u Budimpešti, puno judaša i judašica me pitalo za Zagreb. Svi su rekli da jako vole doći, da se vesele tako da je i nama drago imati najbolje na svijetu u svojoj državi – rekla je svjetska prvakinja Barbara Matić (do 70 kg), jedno od 17 hrvatskih imena u ždrijebu natjecanja, uključujući sve tri medaljašice s Mediteranskih igara u Alžiru, Anu Viktoriju Puljiz (do 52 kg), Iva Oberan (do 63 kg) i Petrunjela Pavić (do 78 kg).

Upravo će Puljiz “probiti led” što se tiče hrvatskih natjecatelja u Areni Zagreb. Uz nju, u petak, kada natjecanje počinje u 9 sati, nastupaju Tihea Topolovec (do 57 kg) i Leon Đapić (do 66 kg).

– Uvijek je nastup na domaćem tatamiju, pred našim navijačima, posebna stvar i dodatan motiv. Nakon medalje na prošlogodišnjem Grand Prixu Zagreb i nedavnim Mediteranskim igrama dolazim bez prevelikog pritiska i želim pokazati svoj najbolji judo – rekla je Puljiz koja počinje protiv Amerikanke Jarrell, dok Topolovec čeka protivnicu iz 1. kola, a Đapić ide na Britanca Fryera.

Organizacijski na vrhunskoj razini, Grand Prix Zagreb 2022 još jednom donosi popunjenost šest zagrebačkih hotela (Westin, Sheraton, DoubleTree by Hilton, Aristos, Novi Zagreb i Antunović), veliku promociju kroz TV prijenos uživo u više od 100 država svijeta, potrebnu logistiku, zdravstvenu zaštitu i sve ostalo potrebno vrhunskim sportašima.

U subotu, s početkom u 10 sati, nastupa šest hrvatskih predstavnika. Oberan se bori s Njemicom Winzig, Lara Cvjetko (do 70 kg) ide na iskusnu Kubanku Perez, viceprvakinju svijeta iz 2017. godine, a Matić na staru poznanicu, Mađarku Gerscak. U istoj kategoriji, Anđela Violić čeka Kolumbijku Rodriguez, 16. na svjetskoj ranking ljestvici. U muškoj konkurenciji, subota je dan kada nastupa Robert Klačar (do 73 kg), koji ide na Poljaka Morku, dok Marin Franušić (do 81 kg) čeka borbu s Moldavcem Zaborosciucom.

Nakon medalje u Budimpešti i u Zagrebu bi bilo lijepo nastaviti u istom ritmu, ali idemo borbu po borbu. Imamo jaku reprezentaciju, svi imamo šansu za medalju, a pogotovo ju je lijepo osvojiti pred svojim navijačima za koje se nadam da će ispuniti tribine Arene – rekla je Matić. S njom su se složile i mlađe kolegice iz reprezentacije koje vjeruju u sebe i nadaju se što boljem rezultatu.

Nedjelja, od 10 sati, donosi nastup osam hrvatskih predstavnika. Pavić ide na Venecuelanku Leon, Tina Radić (preko 78 kg) čeka Alqahtani iz Saudijske Arabije, Ivana Maranić (preko 78 kg) ide na Turkinju Akbulut, a u istoj kategoriji Helena Vuković se bori s Marokankom Bensalem.

U muškoj konkurenciji Josip Bulić (do 90 kg) se bori sa srbijanskim predstavnikom Brašnjovićem, Zlatko Kumrić (do 100 kg) ide na Nijemca Maija, Marko Kumrić (do 100 kg) se bori s Gruzijcem Sulamanidzeom, a Marcel Škalec (preko 100 kg) čeka borbu sa Crnogorcem Dubretom.

Hrvatski judo savez i ove godine pokazuje kako je Grand Prix Zagreb 2022 među najdražim natjecanjima za sve svjetske judaše, a sve uz veliku podršku poslovnih partnera Grand Prixa Zagreb 2022 poput Hrvatske elektroprivrede (HEP), OTP banke, Last minute rent a cara, Maistre i brojnih drugih.

Svi koji kupe ulaznicu za Grand Prix Zagreb 2022, što mogu napraviti preko sustava Entrio.hr, pomažu djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, u suradnji sa zakladom Vaša pošta. Kako je judo više od sporta pokazuje i ozbiljan te sustavan rad u segmentu inkluzivnog juda. Tako će članovi judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, na svečanom otvorenju natjecanja, u subotu u 16 sati, imati demonstraciju juda, a nastupit će i poznati hrvatski pjevač Marko Tolja, koji će otpjevati hrvatsku himnu i izvesti još nekoliko pjesama.

– To je velika stvar i za demo tim Fujija, ali i za sve judašice i judaše jer time pokazujemo kako je judo ne samo sport već i način življenja. Onaj način koji uključuje sve segmente društva – rekla je Marina Drašković, predsjednica JK OSI Fuji.

Za one koji ne mogu doći u Arenu Zagreb, finalne blokove sva tri dana natjecanja, od 17 sati, prenosit će HTV 2.

Odgovori

Back to top button