Judo

Deset dana vrhunskog juda u Zagrebu: 10. Grand Prix turnir i kadetski SP

Zagreb je proteklih deset dana disao judo te će se kolovoz ove godine zasigurno pamtiti po sportu. Jubilarni deseti Grand Prix turnir održan je prošloga tjedna, od 18. do 20. kolovoza u zagrebačkoj Areni, piše na službenoj stranici HJS-a.

IJF World Judo Tour u suradnji s Hrvatskim judo savezom u Zagreb privukao je lica iz cijelog svijeta. Šest kontinenata, nešto više od osamdeset i osam država te petsto pedeset vrhunskih judaša i judašica za svoje mjesto na svjetskoj judaškoj rang listi borilo se u Areni Zagreb.

Od njih toliko, svoje mjesto u finalu su izborile dvije Hrvatice. Barbara MATIĆ i Lara CVJETKO su se za zlatnu medalju borile jedna protiv druge u kategoriji -70kg.

Prijateljice i kolegice izvan terena, svoje su snage odmjerile na tatamiju drugog dana natjecanja u kojem je Lara Cvjetko odnijela pobjedu te postala zlatna medaljašica Grand Prix turnira.

Dok su seniori pokušavali izboriti svoj plasman na užarenom tatamiju, zagrebački Velesajam je bio domaćin šestotinjak djece koji su došli na besplatan Grand Prix dječji kamp.

Pod organizacijom i vodstvom Hrvatskog judo saveza, kamp je djeci omogućio besplatne treninge i edukaciju od olimpijskih, europskih i svjetskih medaljašica – Majlinde KELMENDI i Hedvige KARAKAS.

Osim toga, djeca su imala osigurane obroke, prijevoz te omogućene akreditacije za Grand Prix, što se zatim u samoj areni pokazao kao pun pogodak.

– Cilj turnira je pružiti djeci edukaciju najboljih u svijetu, sklopiti nova prijateljstva te ih motivirati za daljnji rad, rast i napredovanje. Sama ideja je začeta u ožujku ove godine s ciljem da se najmlađi privuku u Arenu, na što su se odazvali različiti klubovi Judo Saveza. Rezultat prijava je nadmašio sva očekivanja te, osim što su djeca pokazala veliki interes, Savez je omogućio i roditeljima lakše zbrinjavanje najmlađih tijekom ljetnih praznika. S obzirom na rezultate, sljedeće godine se očekuje još veći odaziv – kazao je Matija JUG-DUJAKOVIĆ.

Osim hrvatskih finala i Grand Prix kids kampa, Zagreb je imao priliku ugostiti i predsjednika Europske judo unije, dr.sc. Lászla TÓTHA.

– Oduševljen sam idejom i inicijativom hrvatskog judo saveza. Energija u kampu je odlična i užitak mi je bio vidjeti šestotinjak djece koja se okupila tamo kako bi učili od najboljih, kako bi napredovali i kako bi se družili. Sam interes i odaziv je bio jako velik i to ne samo hrvatske djece već i djece van granica Hrvatske, što mi je bilo posebno drago vidjeti. Mislim da projekt ima veliku budućnost, kako u Hrvatskoj, tako I u ostalim europskim državama koje će raditi velika judo natjecanja –

Trećeg, ujedno i posljednjeg dana IJF Grand Prix turnira u Zagrebu hrvatska reprezentativka Helena VUKOVIĆ ostala je nadomak postolja, odnosno završila je na petom mjestu u kategoriji +78kg.

Dvadesetdvogodišnja Helena je bila jedina hrvatska predstavnica u finalnom bloku zagrebačkog Grand Prixa. U borbi za brončanu medalju susrela se s predstavnicom Turske Hilal OZTURK od koje je u golden score-u izgubila na opomene.

Tri dana ispunjena smijehom, tugom, suzama, uzbuđenjem i adrenalinom, ostat će zabilježena ovog ljeta u Areni Zagreb. Tri dana koja su potvrdila da je judo više od sporta – on je način života.

Vrijednosti koje judo promovira, kao što su red, rad, disciplina te ujedno snaga uma i duha su ono što se očituje u svakom pojedincu koji je kročio na tatami.

Te iste vrijednosti na test su došle nešto mlađim generacijama tjedan dana poslije.

Zagrebačka arena seniore je zamijenila kadetima te je od 23. do 27. kolovoza bila lokacija Svjetskog kadetskog prvenstva. Osim pojedinačnih okršaja, kadetsko prvenstvo je mlađima omogućilo i mješovitu borbu ekipa.

Time se daje prilika kadetima da svoje samopouzdanje za budućnost dodatno steknu kroz timski rad. Hrvatska kadetska reprezentacija je ove godine popustila pod pritiskom i nije ostvarila veće plasmane međutim, ni ciljevi nisu bili mali.

Od kadeta se posebno istaknuo sedamnaestogodišnji Marko BOŽIĆ koji je osvojio sedmo mjesto u kategoriji do -90kg. Skroman, srčan i borben, Marko je razočaran rezultatom međutim vjeruje da će kontinuiranim radom u budućnosti napraviti bolje.

“Mislim da je cijela reprezentacija mogla puno bolje, počevši od mene pa do mojih kolega. Falilo nam je borbenosti, nismo ulazili u borbe kako treba već smo pali pod pritiskom i to nas je koštalo.”

Posljednji dan kadetskog prvenstva bio je rezerviran za borbe mješovitih ekipa u kojima su hrvatsku reprezentaciju vodili treneri Boško ROZGA i Matija FRLIĆ. Kadetski reprezentativci ispali su u repasažu u kojem su se borili protiv Francuza te od kojih su izgubili 4:0. Tako osvojili su sedmo mjesto turnira.

I dok neki istim rezultatom negoduju, drugi su itekako zadovoljni. Očekivanja su bila visoka, a što su veća očekivanja, to je i veći pritisak. Ovaj put, naši kadeti se s istim nisu mogli nositi, međutim, ne treba očajavati. Dokazali su da je potencijal velik te da se imaju na koga ugledati i od koga učiti.

Na kraju krajeva, finale Grand Prixa su ipak obojene hrvatskom zastavom u kojem su se susrele Barbara Matić i Lara Cvjetko te su i zlatna i srebrna medalja ostale u Hrvatskoj.

Bilo je ovo deset dana odličnog juda te vjerujemo da budućnost donosi još bolje!

Odgovori

Back to top button