Judo

Barbara Matić osvojila drugo mjesto u Turskoj

Dva tjedna uoči Europskog prvenstva (Lisabon, 16. do 18. travnja), Barbara Matić (do 70 kg) nastavila je s odličnim nastupima na IJF World Touru. Nakon srebra u Taškentu i na Grand Slamu Antalyji je došla do finala, gdje je bolja bila Nizozemka Polling, piše na službenoj stranici HJS-a.

– S prve četiri borbe sam iznimno zadovoljna, a imala sam tek jednu pogrešku do finala. U njega sam ušla motivirana i spremna u finalnu borbu, ali nažalost i ovaj put je Polling bila bolja. To mi daje veliki motiv za daljnji napredak i trening. Uskoro je i Europsko prvenstvo, a osjećam se dobro i vidjet ćemo kako će biti u Portugalu – analizirala je nakon srebra Barbara Matić.

Na otvaranju turnira Matić je išla na Tunižanku Khlifi, koju je pobijedila ipponom za manje od dvije minute borbe. Isti scenarij je Splićanka upotrijebila i protiv talentirane Belgijke Willems, a zatim je u četvrtfinalu Portorikanki Perez dala 18 sekundi duže od dvije minute. Bila je to važna pobjeda jer je upravo Perez slavila u prvom međusobnom ogledu, na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine te je Matić imala poseban motiv.

Polufinale je za protivnicu donijela Uzbekistanku Matniyazovu. Bio im je to peti međusobni okršaj, a nakon što je Uzbekistanka upisala pobjedu u prvom, davne 2009. godine, Barbara Matić je nanizala tri pobjede. Nastavio se pobjednički niz Splićanke i u Turskoj te je slavila ipponom za novo veliko finale. U završnoj borbi turnira prva nositeljica turnira, Polling, nastavila je s perfektnim «scoreom» protiv hrvatske judašice i s dva wazarija upisala petu pobjedu u isto toliko dvoboja.

Na početku drugog dana natjecanja nastupio je i Dominik Družeta (do 81 kg), kada je svladao Delpopola. Iako je Amerikanac brzo poveo wazarijem, hrvatski judaš je uporno napadao, bio puno bolji te u završnici borbe izjednačio wazarijem, a zatim u «golden scoreu» upisao ippon. Nažalost, 2. kolo je donijelo iznimno kvalitetnog domaćeg predstavnika Albayraka, koji je dominirao u gardu od početka borbe te ipponom prošao dalje.

– Protiv Amerikanca je nesmotreno krenuo u borbu, ali zatim preuzeo inicijativu i kontrolu nad borbom te se vidjelo kako borba odmiče da bi Dominik to trebao dobiti, što na kraju i je. U 2. kolu je dobio dvije brze kazne, koje su ga možda i malo izbacile iz takta, jer u par situacija nije iskontrolirao kretnju koja je tipična za Albayraka, a za što smo se pripremali. Predstoji nam daljnje treniranje i onda Europsko prvenstvo – rekao je trener Dean Ilić.

U subotu nastupaju Karla Prodan (do 78 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg). Kvalifikacije možete pratiti uživo na live.ijf.org, a finalni blok, od 16 sati, na Sportskoj televiziji.

Odgovori

Back to top button