Boks

VIDEO Zlatni Gabrijel Veočić: Nikad nisam bio spremniji, ali nisam još sto posto spreman

Zahvaljujući olimpijcu Gabrijelu Veočiću, sinoć se u beogradskom Pioniru svirala hrvatska himna, piše Večernji list.

Gabrijel Veočić boksački je prvak Europe, prvi Hrvat na krovu Starog kontinenta nakon 2010. i teškaškog naslova Filipa Hrgovića. Zapravo, uz Matu Parlova i Marijana Beneša iz davnih 70-tih te Hrgovića, Gabi je tek četvrti Hrvat koji je ikad osvojio europsko zlato u takozvanom amaterskom, a bolje je reći olimpijskom, boksu.

Svojim visokoprofiliranim tehničkim boksom, Veočić je opravdao nadimak “Kobra iz Broda”, jer je njegova glava, u pet mečeva, pretrpjela minimalan broj udaraca. A one koje je i primio jako je dobro amortizirao pa je tako bilo i u velikom finalu.

U finalnoj borbi kategorije do 80 kg kontinentalne smotre, koja se odvijala u Beogradu, 22-godišnji Brođanin nadboksao je dvije godine mlađeg Rastka Simića, najveću nadu srpskog boksa, momka koji doista ima sjajnu perspektivu.

Nakon što je jednoglasno dobio prvu rundu (5:0) suci su mu, podijeljenom odlukom, dodijelili i drugu (3:2) pa je Veočić, u posljednjoj dionici, rutinirano sačuvao tu prednost i pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca (29:28, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27).

Da biste pobijedili srpskog suparnika na bodove, usred Srbije, vi doista morate uvjeriti suce da ste to zavrijedili a Gabi je u tome uspio u potpunosti.

Nakon proglašenja pobjednika publika je negodovala ali ne i Gabrijelov srpski suparnik koji je Hrvatu priznao da je bio bolji finalist. A Veočić je, potom, izveo pametnu gestu pa je podigao ruku svom talentiranom suparniku koji je stasao u boksačkom gradu Loznici.

– Zahvaljujem se svom protivniku Simiću na odličnoj i korektnoj borbi – kazao je Veočić kojem je ovo, u posljednje tri godine, bio treći finale velikih natjecanja:

– Godine 2021. sam osvojio zlato na U-22 Prvenstvu Europe, a lani sam osvojio srebro na Europskim igrama a, sada, na seniorskom Prvenstvu Europe i zlato. Posebno mi je zadovoljstvo što sam svih pet borbi dobio jednoglasnom odlukom sudaca.

A na tom putu Veočić je nadboksao vrlo dobre borce iz jakih boksačkih zemalja kao što su Azerbajdžan, Španjolska, Moldavija, Francuska i na koncu i Srbija koja se na ovom Prvenstvu obogatila s devet novih muških europskih medalja.

Gabrijel Veočić

Osim osvojenog zlata i toga što je uzvratio španjolskom Rusu Jalidovu za poraz na prethodnom Svjetskom prvenstvu, Gabrijela sretnim čini i sportska forma koju je dostigao tri mjeseca prije Olimpijskih igara.

– Ovo mi je ulazna forma za Olimpijske igre. Nikad nisam bio spremniji, ali nisam još sto posto spreman.

A da bude spreman za juriš i na olimpijsku medalju, prvu hrvatsku nakon Hrgovićeve bronce iz Rija, potrudit će se njegov otac Pero, nekad hrvatski reprezentativac a danas izbornik nacionalne muške selekcije.

Svoju medalju preuzeo je i Luka Pratljačić, hrvatski superteškaš koji je osvojio broncu. A borac koji mu je onemogućio finale, Srbin Dušan Veletić, nije uspio osvojiti zlato jer ga je u finalu nokautirao Španjolac arapskih korijena.

Ovo Prvenstvo Europe bilo je ovog časa jedino kontinentalno natjecanje u nekom olimpijskom sportu u kojem je ruskim i bjeloruskim sportašima bilo dozvoljeno nastupati pod nacionalnim obilježjem pa se tako ruska himna slušala više puta.

Priča je to o inatu kojeg predsjednik Svjetskog boksačkog saveza Umar Kremljev, biznismen blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tjera u prkos Međunarodnom olimpijskom odboru koji ne priznaje IBA-u i način na koji se ona, netransparentno, vodi.

No, Kremljev na to odgovara s nagradnim fondom pa se tako i na ovom Prvenstvu medaljašima dijelio novac. Prvaci su dobivali, doprvaci 10.000 dolara a dvojica brončanih po 5.000 eura.

Odgovori

Back to top button