Boks

U Tokio po odličja! Luka najavio olimpijsku medalju, a Nikolina preduhitrila trenera

Hrvatski boksači vratili su se s pariškog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre. Zajedno sa svojim trenerima stigli su olimpijci Nikolina Ćaćić i Luka Plantić, a s njima i Marija Malenica koja se nije izborila za pravo nastupa u Tokiju, ali je i ona zadovoljila, piše Večernji list.

Po kazivanju njena trenera Ante Matasa, ujedno i ženskog izbornika, Marija je bila sudionica jednog epskog meča u kojem su dvije žene, u samo tri runde, ispucale 450 udaraca.

Splićankin peh je bio taj što je sa suprotne strane stajala svjetska profesionalna prvakinja Hamadouche koja se pokazala ipak prevelikom preprekom.

I Nikolina je imala jednu (ne)premostivu prepreku, Talijanku Irmu Teste, pa je njen trener Franjo Kristić mudro odlučio snagu čuvati za repasažnu borbu koja je također vodila na Olimpijske igre.

– Malo sam odvrtio film unazad i pronašao da se i prva Hrvatica s boksačkom medaljom s velikih natjecanja zvala Nikolina, a bila je to Nikolina Orlović koja je kasnije bila i prvakinja svijeta u četiri verzije. Ja se nadam da će ova Nikolina biti i prvak Hrvatica s olimpijskom medaljom – kazivao je Ante Matas koji se zahvaljivao Hrvatskom boksačkom savezu na logističkoj potpori.

Spominjao je to i Tomislav Bašić, trener Luke Plantića koji je pak od krovnih sportskih institucija zatražio pomoć:

– Zamolio bih Hrvatski boksački savez ali i Hrvatski olimpijski odbor za pomoć u pronalaženju sponzora. Sada mi je najvažnije što bolje se pripremiti za Olimpijske igre, imati što bolje sparing-partnere.

Luka se kući vratio i s medaljom jer je, na ovom kvalifikacijskom turniru, osvojio broncu a najavio je da će se i iz Tokija vratiti s odličjem za što će morati prionuti poslu i sa svojim kondicijskim trenerom Antom Bonačićem.

– Nakon što sam lani eliminirao četvrtog nositelja, ovdje sam prekidom u prvoj rundi pobijedio odličnog mladog Armenca a potom i čvrstog Irca od kojeg sam ja očito bio čvršći. Na koncu su me, u polufinalu, pokrali protiv Britanca, borca koji iza sebe ima moćan lobi.

I dok će Plantić imati prostora i za kraći odmor, takav luksuz si Nikolina neće moći priuštiti jer će se već za par dana zaputiti u Italiju, na Prvenstvo Europe do 22 godine.

– Želim imati što više mečeva, steći što više iskustva, a ondje ću ostati i da bi sparirala. Na to natjecanje na isti način gleda i njen trener Franjo Kristić:

– U ovoj fazi karijere za nju je bolje da ima što više mečeva, a nama će ovo Prvenstvo Europe biti priprema za Olimpijske igre.

Priznat će “coach” Franjo da je 20-godišnja Nikolina i njega iznenadila ovim plasmanom na Olimpijske igre.

– Nikolina je mene preduhitrila jer ja sam nastup na Olimpijskim igrama planirao 2024. Očito se razvija brže nego što ja planiram.

Opći je dojam, ne samo u boksu, nego i u ostalim borilačkim sportovima, da naši sportaši više slave sam čin stjecanja olimpijske vize većim dometom no što bi to bile seniorske medalje na velikih natjecanja. Zašto je tome tako pojasnio je glavni tajnik HBS-a Marko Marović.

– Tome je tako zato što je ovo puno duži proces, olimpijska viza je zbir svega što se događalo u nekoliko posljednjih godina. Osim toga, Olimpijske igre su svake četiri godine, a svjetska i europska prvenstva svake dvije godine – kaže Marko Marović i nastavlja:

– No, nije slučajno što su se za olimpijske vize izborili baš oni koji su bili najuspješniji u mlađim uzrastima. Plantić je bio europski juniorski prvak i svjetski doprvak, a Nikolina je bila druga na mlađeseniorskom Prvenstvu Europe a potom i svijeta.

Odgovori

Back to top button