Boks

Troje naših natjecatelja ispalo s kvalifikacijskog turnira za OI, u igri ostao samo Luka Pratljačić

U četvrtak se troje hrvatskih predstavnika oprostilo se od 1. svjetskog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu 2024. koji se održava u talijanskom Busto Arsiziju i na kojem olimpijski san pokušava ostvariti više od 630 vrhunskih boksačica i boksača iz 114 reprezentacija svijeta, piše na službenoj stranici HBS-a.

Svoj put u kvalifikacijama u Busto Arsiziju završili su naša prva olimpijka iz Tokija 2021. NIKOLINA ĆAĆIĆ (23), naš najiskusniji reprezentativac MARKO ČALIĆ (36), te naš najmlađi reprezentativac PETAR KREŠIMIR KNEŽEVIĆ (20) koji su izgubili mečeve u šesnaestini finala.

Nikolina Ćaćić u kategoriji do 57 kg izgubila je meč od Kineskinje Zichun Xu jednoglasnom odlukom sudaca.

U izjednačenom meču Nikolina je držala inicijativu, napadala i diktirala tempo, pogotovo u drugoj i trećoj rundi, no suci su sve runde bodovali u korist Kineskinje.

Dojam iz našeg tabora je da ako je i u izjednačenom meču zasluženo izgubila prvu rundu, u drugoj i trećoj pokazala je više od Kineskinje.

Zadranin Petar Krešimir Knežević je nakon prve pobjede nokautom protiv Kenijca, u 1/16 finala zaustavljen odlukom 4:0 od Kirgistanca Syrgaka Abdyzhapara (jedan sudac bodovao je meč 28:28).

Prvu rundu s čistih 5:0 dobio je mladi zadarski reprezentativac koji je sjajno ušao u meč i apsolutno dominirao u prve tri minute.

U drugoj je energetski pao, posustao u tempu, a Kirgistanac je preuzeo inicijativu, nametnuo jači ritam i dobio drugu rundu s 4:1.

U trećoj se meč potpuno preokrenuo na stranu predstavnika Kirgistana koji je odlučne tri minute riješio s 5:0, a nametnuo je i brojanje našem reprezentativcu.

Najiskusniji hrvatski reprezentativac i višestruki prvak, Puljanin Marko Čalić (36) u teškoj kategoriji do 92 kg izgubio je meč protiv snažnog Grka Vagkana Nanitzaniana jednoglasnom odlukom sudaca (po rundama 5:0, 4:1 i 4.1). Čalić je svjestan da nije bio u pravom izdanju, a odmah je najavio da neće odustati od svog posljednjeg pohoda na Olimpijske igre, zbog čega je stavio u mirovanje profesionalnu karijeru (omjer 14-1).

Eventualnu posljednju priliku može dobiti na 2. svjetskom kvalifikacijskom turniru u Bangkoku koji će se održati u svibnju.

Za sve troje naših reprezentativaca turnir u Busto Arsiziju je bio drugi neuspješni pokušaj plasmana na Olimpijske igre, jer plasmane nisu uspjeli osigurati na Europskim igrama u Krakovu 2023. godine, kao i Sara Beram do 60 kg, dok se debitant, Splićanin Marin Jelačić (22) u Busto Arsiziju prvi put borio u kvalifikacijama kategorije do 63,5 kg.

U borbi za plasman na Olimpijske igre u Parizu ostao je superteškaš LUKA PRATLJAČIĆ koji je u prvoj borbi eliminirao prvaka Ukrajine, a za naredni krug borit će se u 1/8 finala u subotu, 9. ožujka protiv prvaka Srbije Dušana Veletića.

Za prolazak na Olimpijske igre u superteškoj kategoriji Pratljačić treba pobijediti u još dvije borbe, u osmini finala Veletića i potom suparnika u četvrtfinalu, a u Pariz će se kvalificirati najbolja četvorica iz superteške kategorije.

Na Olimpijske igre u Parizu 2024. zasad se plasirao GABRIJEL VEOČIĆ u poluteškoj kategoriji do 80 kg osvajanjem srebrne medalje na Europskim igrama u Krakovu 2023. godine.

Odgovori

Back to top button