Boks

Samo medalja donosi plasman na Olimpijske igre u Parizu, a Čalić i Milun moraju izboriti finale

Hrvatska boksačka reprezentacija otputovala je na 3. Europske igre u poljski Krakov (21. VI. – 2. VII. 2023. godine), najveće kontinentalno multisportsko natjecanje nakon Olimpijskih igri, piše na službenoj stranici HBS-a.

Iz Zagreba, ispred Doma sportova gdje je sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog boksačkog saveza, otputovali su kombijima na put duži više od 820 km do Krakova.

Svečano otvaranje 3. Europskih igara je u srijedu, 21. lipnja, ždrijeb boksačkih natjecanja u Krakovu je u četvrtak, 22. lipnja, a mečevi na Europskim igrama počinju u petak, 23. lipnja 2023.

Na Europskim igrama boksački turnir održat će se samo u olimpijskim kategorijama, u sedam muških i šest ženskih kategorija. Za najbolje europske boksačice i boksače Europske igre su ujedno kvalifikacijske za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Oni koji se neće uspjeti kvalificirati, imat će dodatne prilike sljedeće godine na dva svjetska kvalifikacijska turnira.

Hrvatska boksačka reprezentacija u Krakov je otputovala u sastavu:

ŽENE – do 54 kg NIKOLINA ĆAĆIĆ (Omega Zagreb), do 57 kg DEA BOLANČA (Pit Bull Split), do 60 kg SARA BERAM (Petar Zrinski Zagreb)

MUŠKI – do 63,5 kg MATTEO KOMADINA (Rijeka), do 71 kg PETAR KREŠIMIR KNEŽEVIĆ (Sveti Donat Zadar), do 80 kg GABRIJEL VEOČIĆ (Brod), do 92 kg MARKO ČALIĆ (Pula), +92 kg MARKO MILUN (Leonardo Zagreb).

Hrvatsku reprezentaciju vode supervizor nacionalnih selekcija FRANJO KRISTIĆ, izbornik seniorske reprezentacije KRISTIJAN HODAK, te treneri PERO VEOČIĆ i LEONARD PIJETRAJ. S našim najboljim boksačicama i boksačima bit će fizioterapeut Ivan Ćurčić, a za Krakov je u vlastitom aranžmanu otputovao i MARIO PRESKAR koji će kao trener pratiti Petra Krešimira Kneževića.

Za postizanje olimpijske norme za Pariz 2024. svi naši boksačice i boksači morali bi osvojiti medalju na Europskim igrama (po četiri plasirana po kategorijama, polufinalisti), a teškaši Marko Čalić i Marko Milun morali bi izboriti finale (po dva mjesta za OI u Parizu 2024., u teškoj i superteškoj kategoriji).

Marko Milun (26) na prošlim Europskim igrama 2019. godine u Minsku osvojio je brončanu medalju, a još dvije bronce na dosadašnjim EI-ma osvojila su zadarska braća Filipi u teškoj kategoriji – Josip Filipi na 1. Europskim igrama 2015. godine u Bakuu, a Toni Filipi u Minsku 2019. godine.

Hrvatskom boksu ukazana je posebna čast time da olimpijka i doprvakinja Europe U-22 Nikolina Ćaćić bude nositeljica zastave na svečanom otvaranju Europskih igara u Krakovu.

Hrvatsku ukupno predstavlja 131 sportaš iz 18 sportova, a na 3. Europskim igrama u Krakovu sudjelovat će 7000 sportaša iz 48 država. Natjecanja će se u 29 sportova odvijati u čak 13 poljskih gradova.

Odgovori

Back to top button