Boks

Petero hrvatskih boksača osvojilo zlato na Grand Prixu u Zagrebu, Cvetković impresivno do naslova

U Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu održane su finalne borbe 3. međunarodnog turnira Grand Prix Zagreb, piše na službenoj stranici HBS-a.

Ugledni boksački turnir koji je već zauzeo važno mjesto u kalendaru Europske boksačke konfederacije EUBC-a otvorio je izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

Petoro naših predstavnika – prvakinja Sara Beram, reprezentativci sa SP-a u Beogradu Filip Kolar, Gabrijel Veočić i Damir Plantić, te žestoki Riječanin Leo Cvetković (prije tri godine viceprvak Europe U-22) okitili su se zlatom na Grand Prixu i zaradili nagrade od po 1000 eura! Srebra su nagrađivana s po 500 eura, a bronce s po 250 eura.

Nakon uvodnog meča između brončanih Tajane Košćak i Poljakinje Krysztoforske, u ring su ušle dvije najbolje boksačice Hrvatske i Srbije, Nikolina Ćaćić i Nina Radovanović. Obje su olimpijke, prva Hrvatica i Srpkinja u povijesti u olimpijskom ringu, uspješne u Tokiju (Radovanović se borila i za medalju u četvrtfinalu!), a naša Nikolina spustila se u bantam kategoriju do 52 kg nakon OI, a obje imaju potpuno različite stilova boksa.

Viša i dužih ruku Nikolina Ćaćić, superiorna tehničarka, pokušala je na distanci zadržati eksplozivnu, znatno nižu, ali i bržu Ninu Radovanović, uspijevala je to u prvoj rundi, a sve teže u ostale dvije. Hitra Radovanović pronašla je načine kako skratiti distancu i probijati gard naše prvakinje, nametnula je svoj stil bliske borbe i zasluženo slavila podijeljenom odlukom sudaca.

Dvojbi nije bilo u ženskom finalu u poluveleter kategoriji do 63 kg – prvakinja Sara Beram (Kos) pod vodstvom trenera Pere Tadića dominantno je osvojila zlato svladavši Poljakinju Teichmann ostvarivši uvjerljivu prednost u sve tri runde.

U muškoj kategoriji do 71 kg Čakovčanin Filip Kolar revanširao se Slovencu Sejdinoviću za nedavni poraz u Regionalnoj ligi. U Mariboru je podijeljenom odlukom slavio Sejdinović, a u Zagrebu ponovo u izjednačenom, otvorenom meču Kolar koji se uspio izvući iz problema u prvoj rundi kada mu je sudac brojao nakon brze razmjene udaraca.

Gabrijel Veočić potvrdio je klasu novom pobjedom nad reprezentativcem BiH Leom Cvitanovićem kojeg je svladao na SP-u u Beogradu. Na Grand Prixu Veočić još je više dominirao tehnički čistim boksom, brzim kretanjem i preciznim kombinacijama direkata i aperkata protiv žilavog, borbenog boksača iz BiH s njemačkom adresom. Cvitanović je ove godine u Regionalnoj ligi nadjačao i našeg Lea Cvetkovića.

Upravo je snažni Riječanin Leo Cvetković i najviše impresionirao na Grand Prixu – u tri dana ostvario je tri superiorna trijumfa (senzacionalno nad Lukom Plantićem, Slovencem Davidom Forsterom i u finalu nad vrlo jakim crnogorskim reprezentativcem Petrom Marčićem)!

Sve tri borbe Cvetković, sada član Omege Zagreb, odradio je u vrhunskom stilu, ni minute u tri borbe zaredom nije posustao i zasluženo se okrunio Grand Prix trofejom i novčanom nagradom!

Prvi put nakon Svjetskog prvenstva u Beogradu u ring se vratio stariji brat Damir Plantić i na iskustvo, rutinirano u cruiser kategoriji do 86 kg svladao agresivnog, vrlo nezgodnog Riječanina Mateja Uremovića.

U superteškoj kategoriji +92 kg Marko Milun da dan finala morao je, na žalost, otkazati borbu protiv Osječanina Luke Pratljačića zbog ukliještenog živca i problema s leđima.

Treći Grand Prix Zagreb pružio je u tri dana odlične, uzbudljive mečeve i opravdao ugledni međunarodni status u vrlo nepovoljnim pandemijskim uvjetima kada je u istom terminu otkazano čak i Svjetsko prvenstvo za boksačice.

REZULTATI – ŽENE

do 54 kg: Tajana Košćak (Omega Boks Varaždin) – Angelica Krysztoforska (Poljska) 0:5

do 51 kg: Nikolina Ćaćić (Omega Zagreb) – Nina Radovanović (Srbija) 2:3

do 63 kg: Sara Beram (Petar Zrinski) – Willetta Teichmann (Poljska) 5:0

MUŠKI

do 71 kg: Filip Kolar (Čakovec) – Edin Sejdinović (Slovenija) 3:2

do 75 kg: Gabrijel Veočić (Brod) – Leo Cvitanović (BiH) 5:0

do 80 kg: Leo Cvetković (Omega Zagreb) – Petar Marčić (Crna Gora) 5:0

do 86 kg: Damir Plantić (Salona) – Matej Uremović (Rijeka) 4:1

Odgovori

Back to top button