Boks

Nikolina Ćaćić najmlađa među 100 boksačica na Olimpijskim igrama!

U četvrtak će Nikolina Ćaćić i Luka Plantić saznati raspored mečeva i imena protivnika u ždrijebu olimpijskog turnira, piše na službenoj stranici HBS-a.

Nikolinina kategorija do 57 kg počinje prvog dana natjecanja na Igrama 32. Olimpijade u subotu, 24. srpnja, a Lukina poluteška kategorija do 81 kg u nedjelju, 25. srpnja kada su na rasporedu mečevi šesnaestine finala (10 boksača će izravno u osminu finala, a 12 će morati u ring u Kokukigon Areni u kojoj će se odvijati boksačka natjecanja).

Europska boksačka federacija EUBC i službeno je potvrdila – naša Nikolina Ćaćić (20), prva Hrvatica u povijesti u boksačkom ringu na Olimpijskim igrama, najmlađa je boksačica u Tokiju!

Nikolina je rođena 2001. godine, najmlađa je hrvatska olimpijka i jedina vršnjakinja među boksačicama u Tokiju joj je Britanka Caroline Dubois (20) koju britanska reprezentacija navodi i kao jednu od njihovih glavnih favoritkinja za medalju.

Najstarija među 100 boksačica na Igrama 32. Olimpijade, dvostruko starija od Nikoline, slavna je Finkinja Mira Potkonen (41) u kategoriji do 60 kg, trostruka europska prvakinja i osvajačica olimpijske bronce u Riju 2016. godine!

Nikolina Ćaćić u Olimpijskom selu “cimerica” je našoj najiskusnijoj olimpijki, najtrofejnijoj streljačici Snježani Pejčić (39), također gotovo dvostruko starijoj “cimerici” koja je na svojim četvrtim Igrama (bronca u Pekingu 2008!).

Europski boks u Tokiju pretendira na najveći broj medalja u 13 kategorija (osam muških i pet ženskih).

Od ukupno 286 sportaša sa svih kontinenata u boksačkom turniru, 186 boksača i 100 boksačica, boksačku Europu predstavlja 92 predstavnika (59 boksača i 33 boksačice) iz 24 europske države čiji su se predstavnici uspjeli kvalificirati u Tokio.

Najbrojnije su Rusija i Velika Britanija s po 11 boksačica i boksača. Britanci uz mladu Caroline Dubois (20) u kategoriji do 60 kg, kao glavne favorite za odličja vide nama dobro poznate boksače – poluteškaša Benjamina Whittakera, suparnika našeg Luke Plantića, kojeg je hrvatski prvak deklasirao na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu, a suci su tada preglasavanjem poklonili pobjedu favoriziranom Britancu, te prekaljeni superteškaš Frazer Clarke, kapetan olimpijskog teama Velike Britanije, koji je u kvalifikacijama pobijedio našeg Marka Miluna.

Uz Ruse i Britance s po 11 boksačica i boksača u Tokiju, najviše predstavnika od europskih zemalja ima Sj. Irska (7), Francuska i Turska po 6, Azerbajdžan i Ukrajina po 5, a Bjelorusija, Poljska, Španjolska i Italija po 4.

Tri predstavnika od Europljana u Tokiju imaju Armenija, Bugarska, Gruzija i Njemačka.

Hrvatska je u skupini zemalja s po dvoje reprezentativaca: Nizozemska, Rumunjska i Švedska.

Po jednog predstavnika u olimpijskom ringu imaju: Finska, Mađarska, Kosovo, Srbija i Slovačka.

Zahvaljujući mladoj Nikolini Ćaćić (20), svjetskoj i europskoj viceprvakinji u mlađim seniorkama, Hrvatska sutra, u četvrtak 22. srpnja 2021. u olimpijskom ždrijebu ima prvu boksačicu u povijesti i najmlađu sudionicu među 100 vrhunskih boksačica u Tokiju, a hrvatska olimpijska reprezentacija svoju najmlađu olimpijku.

Sretno Nikolina, budi i najmlađa s osvojenom medaljom, kao i Luka Plantić (24) u jakoj konkurenciji u poluteškoj kategoriji. Oboje su već pokazali da im je mjesto u svjetskom vrhu i na olimpijskom postolju!

Odgovori

Back to top button