Boks

Nikolina Ćaćić i Luka Plantić čekaju ždrijeb boksačkog olimpijskog turnira u četvrtak

Hrvatski boksački olimpijci Nikolina Ćaćić i Luka Plantić s trenerima Franjom Kristićem i Tomislavom Bašićem od subote, 17. srpnja stanovnici su Olimpijskog sela u Tokiju i pripremaju se za mečeve koji počinju od subote, 24. srpnja 2021.

Boksački turnir počinje prvog dana natjecanja na Igrama 32. Olimpijade u Tokiju i boks je jedini sport koji će trajati od prvog do posljednjeg dana Olimpijskih igara, do zatvaranja 8. kolovoza 2021!

To sve govori o brojnosti boksača, a ne treba ponavljati da su u svakoj kategoriji kroz teške kvalifikacije probrani samo najbolji na svijetu sa svih pet kontinenata.

U olimpijskom ringu nastupit će ukupno 286 sportaša, 186 boksača i 100 boksačica u osam muških i pet ženskih kategorija – podijelit će se ukupno 13 setova olimpijskih odličja za vječnu slavu (zlato, srebro, dvije bronce)!

Prema rasporedu Nikolinina kategorija do 57 kg eliminacijskim borbama u šesnaestini finala počinje u subotu, 24. srpnja, a Lukina poluteška kategorija do 81 kg počinje u nedjelju, 25. srpnja.

Boksački programi u Tokiju, u Kokugikan Areni počinju svakog dana u podnevnom programu od 11 sati po lokalnom vremenu, te u 17 sati u večernjem programu (vremenska razlika je minus sedam sati, dakle u 4 sati ujutro po hrvatskom vremenu i u 10 sati prijepodne).

Ždrijeb boksačkog turnira je u četvrtak i tada će Nikolina i Luka saznati imena protivnika i točan raspored kada izlaze u ring. Moguće je da prva hrvatska boksačica u povijesti na Olimpijskim igrama i naša najmlađa olimpijka, tek 20-godišnja Nikolina Ćaćić starta borbom u subotu.

Voljom ždrijeba moguće je i da Nikolina bude slobodna u prvoj rundi, šesnaestini finala, a Hrvatska navija da mlada Zagrepčanka u savršenom scenariju bude u ringu i u utorak, 3. kolovoza kada je na rasporedu borba za zlato u kategoriji do 57 kg.

Luka Plantić mogao bi u poluteškoj kategoriji do 81 kg startati u nedjelju, 25. srpnja, a isto tako, mogao bi biti i slobodan u šesnaestini finala (10 od 22 boksača ždrijebom će se izravno plasirati u osminu finala). Luka nema status nositelja u ždrijebu, kao ni Nikolina u kategoriji do 57 kg i zato je to manje vjerojatno.

Isto tako, svi priželjkujemo i navijamo da bi Luka mogao biti u završnoj borbi poluteške kategorije, u velikom finalu u srijedu, 4. kolovoza 2021!

Raspored borbi i imena protivnika znat će se u četvrtak, 22. srpnja.

Naši boksači opuštajuće treninge uoči početka borbi provode u Olimpijskom selu.

Nikolina Ćaćić sobu dijeli s našom najboljom streljačicom, iskusnom i najstarijom hrvatskom olimpijkom Snježanom Pejčić (39) koja je u Tokiju na svojim četvrtim Olimpijskim igrama, a ima neprocjenjivo iskustvo – u Pekingu 2008. osvojila je brončanu medalju!

Luka Plantić u sobi je s također olimpijskim debitantom, plivačem Nikolom Miljenićem (23), a zajedno su u sobi treneri Franjo Kristić i Tomislav Bašić. Kratkim raportom javio se Solinjanin Tomislav Bašić:

– Sve nam je savršeno, od smještaja i hrane, do atmosfere među hrvatskim sportašima i osjećaja što se nalazimo među najvećim sportašima svijeta. Imamo sve što nam treba u Olimpijskom selu. Tu provodimo i opuštajuće treninge, u jednom od brojnih parkova i nema potrebe putovati po trideset minuta izvan Olimpijskog sela do trening-dvorane. Što smo trenirali, gotovo je, sada je potrebna samo relaksacija uoči mečeva. Kontrole i testiranja u zaštiti od covida su svakodnevni, to nam je postao dio rutine na kojeg više i ne obraćamo pažnju. Čekamo ždrijeb i onda nestrpljivo prve borbe – javio je Bašić.

Odgovori

Back to top button