Boks

Marko Milun izgubio od Clarkea, a vizu za Tokio još može dobiti putem AIBA-ine bodovne liste

Marko Milun (24) u superteškoj kategoriji (+91 kg) nije izborio četvrtfinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira koji se održava u Parizu, piše na službenom portalu HBS-a.

U osmini finala jednoglasnom odlukom sudaca 5:0 pobijedio je prvi favorit kategorije, Britanac Frazer Clarke.

‘Danas završava jedno veliko poglavlje u mojem životu. Sve što sam radio, radio sam upravo zbog ove prilike koju sam nažalost propustio. Što se tiče meča, nikad se nisam izvlačio pa tako neću ni ovaj put. Oboje smo dali sve od sebe i u žaru borbe sam izgubio svijest na samom početku. Sumnjam na probijeni bubnjić ali što god da je, nisam bio u potpunosti svjestan meča.

Želim se zahvaliti svima koji su me nesebično podržavali ovih 5 godina u kojima sam prošao sve od najviši vrhova i najdubljih ponora. Najviše mojoj obitelji, treneru Leonardo Pijetraju i bratu Savageu.

Završavam olimpijski proces od 4 godine s osjećajem zadovoljstva i sreće. Moja ljubav prema boksu je obogaćena još jednim velikim iskustvom i u budućnosti možete očekivati još puno od mene. Moja malenkost i najteži sport na svijetu smo tek na početku meča!’, napisao je Marko Milun u objavi na svojoj Facebook stranici.

Prekaljeni Clarke uspio je nametnuti svoj stil borbe, koristio je veću masu i težinu, i iz takve statične, nečiste borbe s puno guranja i hrvanja, povlačenja i držanja Miluna, iskusni Clarke uspio je iz klinča plasirati i dva jaka udarca, u prvoj i drugoj rundi, zbog kojih je sudac u ringu dvaput brojio Milunu.

Naš prvak pokušao je sve, tražio je borbu, no sudac iz Gvatemale u ringu prekidao mu je akcije, stalno Miluna opominjao zbog saginjanja, premda se Milun na sve načine pokušavao othrvati i izvući iz Clarkeovih zahvata, pa mu dodijelio i javnu opomenu u drugoj rundi.

Takav razvoj meča s puno isforsiranih prekida i zadržavanja, Clarkeovih naslanjanja na Miluna, potpuno je odgovarao sporijem i težem Britancu koji je svako malo dobivao mogućnost za predah, a Marko nije mogao koristiti svoje glavne prednosti, brzinu i pokretljivost.

U trećoj rundi Milun je krenuo u završni juriš kako bi spasio dvije izgubljene runde. Bilo je jasno da samo prekidom može preokrenuti meč, Marko je bio apsolutno agilniji i bolji, u jednom trenutku uspio je krošeom preko garda i uzdrmati Clarkea, no iskusni britanski boksač, koji put na Olimpijske igre traži od 2012. godine, zadržavao je Milunove napade i čuvao bodovnu prednost iz prve dvije runde.

Suci su u četvrtfinale jednoglasno poslali favoriziranog Britanca.

Marku Milunu ostaje nada da se u Tokio može plasirati preko rang-liste Svjetske boksačke federacije, jer iz Pariza će se izravno kvalificirati samo četiri superteškaša, samo polufinalisti.

Clarke je bio favoriziran otpočetka, Britanci su ga nekritički unaprijed proglasili kapetanom svoje olimpijske selekcije i prije kvalifikacija, a prema tome kako se razvijao meč, naš prvak mogao je proći samo prekidom.

Vjerujemo da će se Marko Milun naći u olimpijskom turniru prema bodovnoj AIBA-inoj ljestvici, jer objektivno zaslužuje mjesto među 16 najboljih superteškaša svijeta.

Večeras se Luka Plantić u poluteškoj kategoriji bori u četvrtfinalu za izravni plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a Nikolina Ćaćić u kategoriji 57 kg bori se u nedjelju u popodnevnom programu.

Odgovori

Back to top button