Boks

Kvalitetan boks mora biti imperativ nove regionalne lige

Zagreb je ovog vikenda domaćin najvišim predstavnicima boksačkih saveza država jugoistočne Europe nastalih raspadom bivše Jugoslavije. U hotelu International, u organizaciji Hrvatskog boksačkog saveza, okupili su se boksački dužnosnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, te Hrvatske kao domaćina. Prije mjesec dana u Beogradu su predsjednici saveza potpisali Deklaraciju o suradnji, piše na službenoj stranici HBS-a.

Glavni razlog okupljanja je ponovo pokretanje Regionalne lige i postavljanje kriterija i sustava natjecanja koji bi donio pozitivne iskorake za boks u svim zemljama uključenim u taj međudržavni projekt. Okupili su se iz BiH Enes Peštek (predsjednik Boksačkog saveza BiH) i Milenko Tomić (gl. tajnik); iz Crne Gore: Nikola Sjelkoća (direktor Boksačkog saveza Crne Gore); iz Sjeverne Makedonije: Fatov Salihu (dopredsjednik) i Branko Ilijevski (gl. tajnik); iz Slovenije: Damjan Habjanec (predsjednik) i Dejan Zavec (član IO); iz Srbije: Nenad Borovčanin (predsjednik), Slobodan Đurić (potpredsjednik) i Aleksandar Risimić (BK Loznica), a Hrvatski boksački savez predstavljali su: Bono Bošnjak (predsjednik), Marko Marović (gl. tajnik) i Nikola Volarević (predsjednik Natjecateljske komisije).

U ime domaćina skupu se obratio predsjednik HBS-a Bono Bošnjak:

– Prioritet nove Regionalne lige mora biti kvaliteta, jer samo kvalitetnim natjecanjem možemo privući zanimanje ljubitelja boksa i sporta, te opravdati očekivanja sponzora i svih uključenih u tu priču, na prvom mjestu televizija zainteresiranih da nas prate. Kvaliteta se od nas očekuje, ne možemo iznevjeriti javnost, a bez kvalitetnog boksa i pravih mečeva Regionalna lige ne može opstati. Kvalitetni mečevi potrebni su i boksačima kako bi se što bolje pripremili za velika međunarodna natjecanja. Istodobno moramo pomoći zemljama koje u ovom trenutku nemaju toliko kvalitetnih boksača kao što ih imaju Bosna i Hercegovina, Srbija ili Hrvatska i pronaći najbolje rješenje za sve da se i one uključe u Regionalnu ligu s onime što sada imaju i kako da napreduju.

S time se složio i predsjednik Boksačkog saveza Srbije Nenad Borovčanin:

– S Regionalnom ligom otvaramo nove perspektive za boks u svim uključenim zemljama. Boks na ovim prostorima ima veliki potencijal, po popularnosti je uvijek bio uz nogomet i košarku, a sad imamo priliku da ga kvalitetnim natjecanjem vratimo u rang koji zaslužuje. Treba nam više suradnje po svim pitanjima, u prvoj godini prioritet nam mora biti da pobudimo zanimanje i steknemo povjerenje, a ne da isključivo gledamo tko će odmah biti prvak i zanemarimo sve ostalo.

Srbija će se u Regionalnu ligu uključiti s dva kluba (Crvena zvezda Beograd i Loznica), Bosna i Hercegovina također s dva (Radnik Bijeljina i Željezničar Sarajevo), Hrvatsku će predstavljati selekcija HBS-a i te zemlje su nositelji kvalitete, a veći su problemi u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji koje se žele uključiti u natjecanje, ali ne mogu kvalitetno popuniti sve kategorije. Traži se rješenje da u ekipama bude određen broj kategorija mlađih seniora kako bi i te zemlje bile konkurentne. Kroz dogovor i postavljanje jasnih kriterija i pravila traži se najbolje rješenje za sve sudionike.

Mogući termini početka Regionalne lige su lipanj ili srpanj ove godine.

Mečeve bi u svim zemljama susjedstva izravno prenosila ArenaSport TV, a momčadi bi u startu imale pokrivene troškove prijevoza i službenih osoba.

Okupljenima se obratio i Vlatko Grbešić koji je kao zastupnik renomiranog brenda LEGEA odnedavno partner Hrvatskog boksačkog saveza ponudivši svim regionalnim savezima pomoć i pokroviteljstvo u opremanju timova kvalitetnom sportskom opremom.

Snaga boksa u regiji ogleda se i u značajnom broju ovogodišnjih domaćinstava velikih međunarodnih natjecanja (Svjetsko prvenstvo u Srbiji, Europska prvenstva mlađih dobnih skupina u BiH i Crnoj Gori, Balkansko prvenstvo u Hrvatskoj), a svi se slažu da boljom međusobnom suradnjom svaka pojedina zemlja može još ojačati status u međunarodnim forumima (zajednička edukacija sudaca i delegata, na primjer). Poradit će se stoga na usklađivanju kalendara i seriji Grand Prix turnira u zemljama regije.

Za domaćinstvo sljedećeg skupa zainteresirano je Sarajevo, a tada bi se već mogao upriličiti i ždrijeb Regionalne lige uz izravni TV-prijenos.

Odgovori

Back to top button