Boks

Ivana Habazin će se za svjetski naslov boriti u Ciboni

U godini koja je upravo počela Hrvatska će biti u prilici dobiti dvoje svjetskih prvaka u profesionalnom boksu. I dok je teškaš Filip Hrgović uvjeren da ga borba za pojas IBF organizacije više ne može mimoići i da će se dogoditi u 2024., posve je izvjesno da će se za čak tri standardna pojasa (WBC, WBA, IBO) plus onaj Ring Magazinea boriti velterašica Ivana Habazin, piše Večernji list.

A u slučaju ove Hrvatice, bivše prvakinje po IBF i IBO, sve je potpuno jasno i tu je sve dogovoreno. Njezina borba održat će se 20. travnja u Košarkaškom centru Dražen Petrović, u dvorani u koju se vraća nakon pet godina. A u Hrvatsku svoje pojaseve doći će braniti Amerikanka Jessica McCaskill, neosporena (undisputed) prvakinja svih važnijih organizacija (WBC, WBA, IBF, IBO).

Do toga je došlo po naredbi World Boxing Councila po kojoj 39-godišnja McCaskill ima obvezu braniti naslov protiv obvezne izazivačice, a poraz bi je u toj borbi prilično skupo stajao. Pravo domaćinstva organizacije izborio je Ivanin menadžer Charles Muniz koji je na “natječaju” (purse bid) za boksačice ponudio više od Matchroom Boxinga promotora Eddieja Hearna. Njegova kompanija Piranha 1LLC ponudila je 201.000 USD, što je znatno više od Hearnovih 91.000 USD.

Kako piše na službenim stranicama WBC-a, 10 posto od ukupne svote (20.100 USD) pripast će pobjednici, a ostatak će boksačice podijeliti tako da će McCaskill pripasti 70, a Habazin 30 posto od te svote.

Inače, Habazin je pobijedila u devet od posljednjih 12 borbi, pri čemu je gubila jedino od boksačkih velikanki, višestrukih svjetskih prvakinja, kao što su Cecilia Braekhus, Claressa Shields i Teri Harper.

Tamnoputa Norvežanka Braekhus (42) bila je neosporena prvakinja svijeta u velteru od 2014. do 2020. i prva žena, u bilo kojoj kategoriji, koja je istovremeno držala pojaseve po WBA, WBC, IBF i WBO. Amerikanka Shields (28) bila je neosporena prvakinja u tri težinske skupine, polusrednjoj, srednjoj i supersrednjoj. Engleskinja Harper (27) aktualna prvakinja u supervelteru po WBA i IBO organizacijama.

Ivana je 2024. dočekala na Floridi gdje joj je baza i gdje će se spremati i za borbu protiv McCaskill za koju nam je djevojka iz Zlatara kazala:

– Ovu borbu čekam od 2021. godine i drago mi je da je WBC održao riječ i da McCaskill mora braniti naslov protiv mene. Vjerujem da Jessicu mogu pobijediti jer mi odgovara po stilu. Ovo će definitivno biti najveći meč moje karijere i to je situacija sve ili ništa.

Igrom sudbine dogodit će se to u dvorani koja nosi ime nezaboravnog košarkaškog velikana koji je rođen istog datuma (22. listopada) kada i ova boksačica. A u to ime Ivana je obitelji Petrović uručila WBC-ov počasni pojas prvaka.

Odgovori

Back to top button