Boks

I Luka Pratljačić uz Gabrijela Veočića u finalu Silver Belt turnira u Mariboru

Hrvatski boksački reprezentativci Gabrijel Veočić i Luka Pratljačić izborili su finale Silver Belt turnira u Mariboru, piše na službenoj stranici HBS-a.

Osječki superteškaš Luka Pratljačić (26), osvajač bronce na ovogodišnjem Svjetskom studentskom prvenstvu, u polufinalu IBA Silver Belt turnira u Mariboru, ostvario je jednu od najvećih pobjeda u karijeri.

Luka je najtežoj superteškoj kategoriji +92 kg dominantno pobijedio aktualnog doprvaka svijeta, Armenca Davita Chaloyana, srebrnog na SP-u u Beogradu 2021. godine.

Suci su meč bodovali podijeljenom odlukom u korist Luke, premda je stasiti Osječanin, silovitog zadnjeg lijevog direkta, bio apsolutno bolji, pogotovo u prvoj rundi kada je strahovitom serijom načeo, pa onda ubojitom ljevicom uzdrmao jakog Armenca i bacio ga u nokdaun i brojanje, te u trećoj rundi kada su sijevali Lukini gromovi i kada je meč bio na rubu prekida!

Davit Chaloyan uložio je maksimalni napor kako bi uspostavio ravnotežu u ringu, napadao, ali su ga snažni Lukini udarci vraćali unatrag, a Armenac nikako nije imao odgovor za Lukin kontragard i kontre zadnjim lijevim direktom.

Armenca su milimetri dijelili da još koji puta završi u nokdaunu ili nokautu od strahovite Lukine ljevice.

Luka je morao biti uvjerljivo nadmoćniji da bi suci bodovali 3:2 protiv svjetskog doprvaka.

Prvu rundu suci su za Pratljačića bodovali samo sa 4:1 i tek s po 10:9, premda je Armencu brojano, a moglo je biti brojano i nakon prve Lukine razorne serije!

Pogotovo je Lukina dominacija valjda šokirala nekog tzv. suca sa Šri Lanke koji je sve tri runde u tako čistom meču i čistoj Lukinoj pobjedi bodovao za Armenca, čak i prvu u kojoj je Chaloyan završio u nokdaunu!?

Luka je u četvrtfinalu senzacionalno svladao s dva brojanja moćnog Kubanca Hernandeza Moreyona koji nastupa za Bugarsku, a u polufinalu armenskog superteškaša Chaloyana iz svjetskog vrha, doprvaka svijeta!

Uz mariborski ring Luka Pratljačić imao je gromoglasnu podršku svojih Osječana, koji su ga nosili žestokim navijanjem, predvođenih starijim bratom Markom, ovogodišnjim prvakom Hrvatske u teškoj kategoriji i odnedavno trenerom u BK Osijek, a stariji brat pratio ga je i na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u Turskoj otkuda su se vratili s brončanom medaljom.

U subotnjem finalu Pratljačić će za zlato boksati protiv vrhunskog Ahmeda Hagaga, Austrijanca egipatskog podrijetla koji s 22 godine spada u vrh europske superteške kategorije. Trener Matej Matković kratko je rekao:

– Austrijanac je vrlo kvalitetan boksač s puno energije, snažan, jako nezgodan, no i mi imamo topove!

Austrijanac Hagag bio je prvak Europe na EP-u do 22 godine u Poreču u ožujku 2022., a kasnije je osvojio broncu na Europskom seniorskom prvenstvu u Armeniji. Broncu je osvojio i na juniorskom prvenstvu Europe 2016. godine. Vidjet ćemo kako će on podnijeti Lukine plotune pred kojima su u Mariboru pali bugarski Kubanac i srebrni Armenac.

A jučer je europski prvak U-22 Gabrijel Veočić (21), najuspješniji hrvatski mladi boksač i član BK Broda, peti na svijetu lani na Svjetskom prvenstvu u Beogradu, u polufinalu poluteške kategorije do 80 kg na turniru svjetske serije Silver Belt u Mariboru pobijedio je Nizozemca Gladusa Krausea, doprvaka Europe U-22 iz Poreča 2022. u poluteškoj kategoriji,

Bravo za naše boksače Gabrijela Veočića i Luku Pratljačića koji su svaki s po dva trijumfa izborili finale Silver Belta i sjajnim boksom oduševili sve u Mariboru!

Odgovori

Back to top button