Boks

Hrvatski boksači s velikim ambicijama putuju na SP u Beograd

Hrvatska boksačka reprezentacija u subotu, 23. listopada putuje na Svjetsko prvenstvo u Beograd (24. listopada – 6. studenoga 2021.), piše na službenoj stranici HBS-a.

Uoči polaska, na dan 22. listopada koji se vodi kao datum osnutka Hrvatskog boksačkog saveza prije 100 godina, svi naši reprezentativci imali su druženje s novinarima i snimateljima svih relevantnih hrvatskih medija na vrhu Zagreba – na sedamnaestom katu hotela Westin.

S vrha Zagreba kreću prema vrhu svijeta, jer Hrvatsku će predstavljati desetorica najboljih hrvatskih boksača koji s pravom imaju najviše ambicije.

Podršku im je došao dati i legenda borilačkog sporta u Hrvatskoj, predsjednik Saveza sportova grada Zagreba Vjekoslav Šafranić.

Među svjetskom elitom, više od 620 najboljih svjetskih boksača iz 102 države, prema svim najavama na najspektakularnijem Svjetskom prvenstvu u povijesti (s rekordnim nagradnim fondom od 2,7 milijuna dolara) hrvatske će boje braniti:

do 57 kg Filip Kolak (BK Coloseum Zagreb)

do 60 kg Diego Mamić (BK Pula)

do 63,5 kg Matteo Komadina (BK Rijeka)

do 67 kg Antonio Tkalčić (BK David Koprivnica)

do 71 kg Filip Kolar (BK Čakovec)

do 75 kg Gabrijel Veočić (BK Brod Sl. Brod)

do 80 kg Luka Plantić (BK Salona Solin)

do 86 kg Damir Plantić (BK Salona Solin)

do 92 kg Toni Filipi (BK Gladijator Zagreb)

+92 kg Marko Milun (BK Leonardo Zagreb)

Izbornik Kristijan Hodak

Treneri: Tomislav Bašić (BK Salona), Tomo Kadić (BK Gladijator), Leonardo Pijetraj (Leonardo) i Vanja Kostel (Čakovec).

Hrvatskom boksu ukazana je velika čast što je glavni tehnički delegat Svjetske boksačke federacije AIBA-e na SP-u glavni tajnik HBS-a Marko Marović koji je svih proteklih dana radio na mjestu održavanja i nakratko se samo vratio u Zagreb:

– Sve je spremno za spektakularno otvaranje prvenstva u nedjelju, 24. listopada u velebnoj Štark Areni. Dolazi više od 1300 službenih osoba i natjecatelja, među njima velika imena svjetskog boksa i program SP-a biti vrlo opsežan, odvijat će se paralelno na dva ringa zbog brojnosti natjecatelja po kategorijama, a u nedjelju će biti obavljen i ždrijeb kada ćemo saznati imena suparnika naših boksača. Nositelja po kategorijama nema jer prvi put AIBA predstavlja novih 13 kategorija, a nagrade su donedavno bilo nezamislive – 100.000 dolara za prvo mjesto, 50.000 za srebro i po 25.000 dolara za brončane medalje.

Ambicije hrvatske reprezentacije sažeo je izbornik Kristijan Hodak:

– Dečki su dosegnuli vrhunac forme, imali smo zajedničke kontrolne treninge i na sparinzima u Italiji uvjerili smo se da naši boksači imaju kvalitetu nositi se sa suparnicima iz svjetskog vrha. Imamo jake adute i mlade, ambiciozne boksače koji su teško radili da bi izborili Svjetsko prvenstvo i znamo da će u svakom meču to opravdati. Nikome nije nametnut pritisak, dečki zaslužuju priznanje i punu podršku, jer svjesni smo da je boks planetarni sport, strašno izjednačene kvalitete na svim kontinentima. Putujemo s velikim očekivanjima i uvjeren sam da ćemo se vratiti s rezultatima na koje ćemo biti ponosni.

Nova kategorija je teška do 86 kg (cruiserweight ili međuteška) u kojoj će se boriti naš povratnik na veliku scenu Damir Plantić:

– Ta među-kategorija je dobrodošla jer je premostila prije veliku težinsku razliku od 10 kg između poluteške i teške kategorije. Konkurencija će biti vrlo jaka, premda će biti nešto manje boksača nego u ostalim kategorijama, a ja se vraćam u ring potpuno spreman za najteže izazove. Prije dvogodišnje stanke osvojio sam europsku medalju i vjerujem da sada mogu osvojiti svjetsku.

Hrvatska će na Svjetskom prvenstvu biti prepoznatljiva po nastupu dvojice braće – uz Damira u međuteškoj, naš veliki adut je olimpijac Luka Plantić u poluteškoj kategoriji:

– Bio sam maksimalno spreman i za Olimpijske igre u Tokiju, a sada sam možda opušteniji jer znam da se mogu ravnopravno nositi sa svima najboljima na svijetu. I naravno, želim osvojiti najsjajniju, zlatnu i napravit ću sve što je u mojoj moći da to i ostvarim.

Među najtrofejnijim našim boksačima je teškaš Toni Filipi (do 92 kg) koji također ima iskustvo osvajanja medalja na velikim natjecanjima:

– Znamo da će konkurencija biti paklena, neće biti laganih protivnika, ali dat ću svoj maksimum u ringu i nadam se što sjajnijoj medalji.

Slično govori i hrvatski prvak u superteškoj kategoriji Marko Milun koji je proteklih mjeseci sparingirao s Petrom Milasom i Alenom Babićem, te se brusio u profi-kampovima Anthonyja Joshue i Dilliana Whytea:

– Nema tajni, spreman sam na sve, a koliko god bilo suparnika u kategoriji, morat ću ih dobiti četvoricu ili petoricu za najviši plasman po kojeg idem na SP u Beograd.

Hrvatska ponosno ima što pokazati u Beogradu, naši reprezentativci zaslužuju punu podršku i ne treba dvojiti da će to potvrditi na najvećoj svjetskoj sceni, natjecanju koje će po kvaliteti nadmašiti i boksački turnir na Olimpijskim igrama!

Odgovori

Back to top button