Boks

Gabrijel Veočić kontroverznom odlukom sudaca ispao s Golden Belt turnira u Marakešu

Gabrijel Veočić kontroverznom odlukom sudaca poražen je od Rusa Imama Khatajeva u poluteškoj kategoriji na Golden Belt turniru u Marakešu. Rus je osvajač olimpijske medalje u Tokiju 2021., piše na službenoj stranici HBS-a.

Točnije rečeno, Veočić je izgubio bizarnom odlukom sudaca i delegata! Gabrijel je zakinut u svakom smislu – od prekida i ozljede uzrokovane nedozvoljenim udarcem glavom Khatajeva koji je zaslužio diskvalifikaciju, do toga da su bodovi do tog trenutka trebali otići na Gabrijelovu stranu.

Sredinom druge runde Veočić je primio udarac glavom koji mu je napravio rasjekotinu u korijenu nosa, zbog jakog krvarenja odmah je dao znao za prekid, ringovni sudac iz Ugande nije se snašao i prvo je počeo brojati Gabrijelu, a onda je pozvao liječnika zbog krvarenja.

Liječnik je odlučio da Gabrijel s takvom posjekotinom ne može nastaviti meč, a sudac se u međuvremenu konzultirao i pokazao javnu opomenu Rusu Khatajevu zbog zabranjenog udarca glavom! Pokazivanje javne opomene zapravo je trebalo označiti diskvalifikaciju Rusa!

Bodovni sudac bodovali su, međutim, meč do tog trenutka, ukupno jednu i pol rundu, i sa 3:2 presudili u korist Khatajeva?!

Prvu rundu dobio je Khatajev 4:1, najviše zbog jedne kontre kojom je iznenadio Gabrijela i kojem je ugandski sudac u ringu olako brojao.

Prije i poslije Veočić je bio poduzetniji i bolji, pogotovo u drugoj rundi koju je bodovno trebao čisto dobiti 5:0 do nesretnog prekida zbog nedozvoljenog udarca glavom.

Nazaslužen poraz, blago rečeno, bizarnom odlukom sudaca oko ringa.

To je zapravo trebala biti diskvalifikacija Khatajeva zbog namjernog udaranja glavom, naši treneri Pero Veočić i Matej Matković htjeli su se žaliti, a delegat im je objasnio da je sudac iz Ugande greškom (?!) dao javnu opomenu Rusu, jer nije sigurno da li je to bio namjeran udarac glavom koji je uzrokovao prekid?!

Zato se pristupilo trenutačnom bodovanju, uz brojne intervencije oko ringa, a suci su dali prednost favoriziranom Rusu koji su i inače protežirani na Golden Belt turniru u Maroku na kojem su dobili pravo nastupa prvi put poslije godinu dana?!

Rus je pogurnut u polufinale Golden Belta u Maroku, a Gabrijelov niz zaustavio se na 25 pobjeda zaredom od Svjetskog prvenstva 2021. u Beogradu.

Zapravo ne radi se uopće o porazu, nego o otetoj pobjedi našem mladom boksaču u korist očito nekih drugih interesa!?

Gabrijel Veočić u prvom kolu u Marakešu dominantno je prekidom pobijedio Rumunja Andreija Aradoaeiju i nastavio niz nepobjedivosti, a krajem prošle godine s tri uvjerljive pobjede slavio je na Silver Belt turniru u Mariboru! Niz nepobjedivosti duži od godinu dana trajao je sve dok IBA nije poslala Rusa u ring i vratila ih u natjecanje.

Odgovori

Back to top button