Boks

Gabrijel Veočić i Luka Pratljačić uskoro nastupaju na Golden Belt turniru u Marakešu

Dvojica najuspješnijih hrvatskih reprezentativaca prošle godine: Gabrijel Veočić (europski prvak U-22, a sada s 24 pobjede u nizu!) i Luka Pratljačić (bronca na Svjetskom studentskom prvenstvu) otputovali su u Marakeš (Maroko) na Golden Belt turnir iz IBA-ine svjetske serije koji se održava od 2. do 10. veljače, piše na službenoj stranici HBS-a.

Na Golden Belt turniru (Veočić u poluteškoj, a Pratljačić u superteškoj kategoriji), u konkurenciji više od 300 boksača i boksačica iz 44 države, uključujući po prvi put nakon godinu dana i Rusiju na međunarodnom natjecanju, vodit će ih njihovi treneri Pero Veočić (BK Brod) i Matej Matković (BK Osijek).

Obojica naših boksača nastupili su u rujnu 2022. godine na Silver Belt turniru u Mariboru i obojica postigli sjajne rezultate – Gabrijel Veočić osvojio je zlatnu medalju s tri pobjede, a Luka Pratljačić srebro s dvije pobjede (u finalu ga zaustavila ozljeda, posjekotina). Poslije Maribora nanizali su i pobjede u Regionalnoj ligi, te na Grand Prixu Zagreb.

Luka Pratljačić (25) u Mariboru je odličnim izvedbama tada pobijedio bugarskog Kubanca Moreyona i svjetskog doprvaka Armenca Chaloyana, a obojicu je bacao u nokdaune.

Protekla dva tjedna Luka Pratljačić trenirao je i sparirao u Hamburgu u profi-kampu EC Boxinga s vrhunskim Ukrajincem Viktorom Vykhrystom (dvostruki prvak Europe u olimpijskom boksu, omjer 11-0 u profesionalnom, sedam nokauta).

– Pripreme su bile super korisne, s po četiri sparinga tjedno, tako da sam s Vykhrystom odboksao i tridesetak rundi u dva tjedna, obično po četiri u danu. U sklopu EU Boxinga su dvorana i hotel u kojem živi desetak profesionalaca, tako da sam živio isključivo boks u ritmu boksanja, odmora i spavanja. U Marakešu će biti izuzetno jaka konkurencija i to me raduje, želim što snažnije suparnike i vrhunske mečeve. Možda je samo u prvom kolu poželjnije da odmah ne dobijem nekoga od favorita, radi lakše prilagodbe na ring i natjecanje – kaže Luka Pratljačić koji u našem okruženju nema prilike za jake provjere, jer mečeve obično završava u prvoj rundi.

– Nije mi to drago, možda bi me to zanijelo da sam mlađi. Trebam što kvalitetnije suparnike svjetske klase, jer samo to me izgrađuje i podiže na višu razinu – kaže osječki superteškaš.

Na Golden Belt turniru u Marakešu prijavljeno je 16 vrhunskih superteškaša, konkurencija je vrhunska uz brojne osvajače olimpijskih, svjetskih i kontinentalnih odličja, a u poluteškoj kategoriji u kojoj nastupa Gabrijel Veočić (21) na popisu je 20 boksača. Među njima i jedan od najvećih u povijesti, Kubanac Julio Cesar La Cruz, dvostruki olimpijski i peterostruki svjetski prvak!

Gabrijel u Marakeš dolazi s nizom od 24 uzastopne pobjede, a proteklog tjedna odradio je s reprezentacijom pripreme i sparinge u talijanskom Asizu. Sparingirao je i s Talijanom Alfredom Comneyom, prvakom Europe U-22 iz Poreča 2022.

– Mislim da sam bio bolji u sparinzima, a Talijan Comney također će nastupiti u Marakešu. Vježbao sam u Asizu i s Velšaninom i Englezom, također sam bio uspješniji, tako da mogu reći da sam se u potpunosti priviknuo na višu polutešku kategoriju. Možda ću samo do glavnih natjecanja ove godine nabaciti još malo više kvalitetne mase – rekao je prije polaska za Maroko Gabrijel Veočić kojem su glavni ciljevi sezone, kao i Luki Pratljačiću, nastup na Svjetskom prvenstvu u Taškentu (Uzbekistan) u svibnju, te Europske igre u Krakowu (Poljska) u lipnju koje će biti i kvalifikacijske za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Po povratku s Golden Belt turnira u Marakešu (2.-10. veljače 2023.) za Luku i Gabrijela koncem veljače (23.-26. II. 2023.) slijedi vrlo važno pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore na kojem će se potvrđivati i mjesta u reprezentaciji za najveća natjecanja.

Odgovori

Back to top button