Boks

Evander Holyfield otkrio koji je teškaš nokautirao sve svoje suvježbače na sparingu

Četverostruki svjetski boksački prvak teške kategorije, 61-godišnji Evender Holyfield, kao i bivši vladar kruzer divizije, je tijekom karijere izborio 44 pobjede, te imao deset poraza i dva remija (i jedan poništen meč).

A kako će imati zvjezdanu karijeru pokazao je sjajnim pobjedama početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i osvajanjem brončane medalje 1984. na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

Tijekom karijere se borio s vrhunskim boksačima, a jedan od njih je bio i Mike Tyson.

Holyfield se s Ironom Mikeom dvaput borio i oba puta pobijedio. U studenom 1996. je Tysona svladao prekidom u 11. rundi, a nekoliko mjeseci kasnije je Mike diskvalificiran nakon što je odgrizao komadić Evenderovog uha.

Holyfield se u nedavnom intervjuu prisjetio kako je tijekom amaterskih dana znao sparirati s Tysonom, te je gledao kako Mike na treninzima ‘lomi’ svoje suvježbače.

– Nismo sparirali do ’84. A znam da Mike nije štedio svoje suvježbače. Kad je imao svog sparing partnera nokautirao bi ga svaki dan. Natjerao bi boksače da uđu u ring, a onda bi ih samo udario i gotovo – kazao je Evender Holyfield.

U to je vrijeme Holyfield tvrdio da se dobro slaže s Tysonom, a desetak godina kasnije sreli su se u profesionalnom ringu.

– Znao sam da Tyson sve radi jako dobro. Odlično je preskakao konopac, u tome je bio stručnjak, bilo ga je sjajno gledati dok je udarao po vreći, sve što je radio na treningu to je činio odlično. Gledao bih i pomislio ‘čovječe, stvarno je dobar’. Ali drukčije je u ringu, problemi nastaju kada se protivnik bolje kreće i to zna koristiti – istaknuo je Evender Holyfield, te podvukao:

– Mike je bio jedan od boraca koji vas cijelo vrijeme napadaju. Ono što sam ja imao, a mnogi borci ne, to je bio dobar ritam i odlične kretnje. Mogao sam se brzo vratiti i natjerati protivnika da naleti na moje udarce. Imao sam brze ruke i zbog toga se nisam nikoga bojao. Moja je majka znala reći – jedini način na koji ćeš izgubiti je ako ne iskoristiš priliku za pobjedu.

Odgovori

Back to top button