Boks

Antonio Grabić za medalju protiv Bugarina, a Leon Buzik boksa protiv natjecatelja iz Srbije

Hrvatska ima prvog četvrtfinalistu Europskog prvenstva mlađih seniora u Budvi, piše na službenoj stranici HBS-a.

Antonio Grabić, 18-togodišnji boksač zagrebačkog Leonarda pod vodstvom trenera Erika Pijetraja osigurao je četvrtfinale i borbu za medalju u kategoriji do 75 kg. Grabić je prema analizi EUBC-a, Europske boksačke konfederacije, uvršten među favorite svoje kategorije, a to je dokazao odličnim izvedbama u uvodnim nastupima.

Antonio je do četvrtfinala morao upisati dvije zahtjevne pobjede u dva dana protiv vrlo kvalitetnih suparnika – u 1. kolu protiv čvrstog predstavnika Gruzije (jednoglasna odluka 5-0), te u osmini finala protiv snažnog, višeg od sebe reprezentativca Armenije Surika Hambaryana.

Grabić je u silovitom meču u prvoj rundi uspostavio dominaciju čistim direktima i u finišu runde bacio u nokdaun čvrstog Armenca. To nije bilo dovoljno, jer Armenac je još silovitije napao u drugoj rundi i Grabić je prihvatio otvorenu borbu s puno razmjena udaraca.

Pogađao je preciznije i čišće, no u trećoj rundi naletio je na široki kroše upornog Armenca, pa se moralo brojati i Grabiću, a sudac u ringu dodijelio mu je i javnu opomenu zbog držanja.

Antonio je ipak zabio više čistih udaraca, direktima nesmiljeno pogađao višeg Armenca i zasluženo slavio odlukom sudaca 5:0! Dva suca dali su prednost Grabiću, trojica su bodovali neodlučeno, no sva trojica u preglasavanju su pobjednikom proglasili našeg aduta!

Bravo Antonio, bravo za trenere Erika Pijetraja i Nenada Mitrovića u kutu – Grabić je u dva dana svladao Gruzijca, pa Armenca!

Sljedeći meč imat će u srijedu, 20. listopada u četvrtfinalu za novu europsku medalju! Protivnik će mu biti najopasniji dosad – odlični Bugarin William Cholov koji je u velikoj formi i sigurnom se pobjedom 5:0 nad češkim predstavnikom plasirao u četvrtfinale.

Grabićevom uspjehu priključio se još jedan hrvatski reprezentativac – u osminu finala pobjedom se plasirao i Riječanin Leon Buzik u kategoriji do 67 kg. Mladi boksač iz BK Rijeke na svoju stranu okrenuo je vrlo naporan i težak meč protiv Mađara Romea Buze.

Suci su bodovali 3:1 za Buzika (jedan sudac bodovao je neodlučeno 28:28), a jedan od sudaca Buziku je dao prednost čak 30: 26! U osmini finala u ponedjeljak, 18. listopada borit će se protiv reprezentativca Srbije Edina Suljića.

Zadranin Petar Krešimir Knežević prvi je od šestorice naših predstavnika na Europskom prvenstvu koji se morao oprostiti od natjecanja. U 1. kolu srčano se i hrabro borio protiv Litavca Amasa Kazekiviciusa.

U izjednačenom meču Litavac je u prvoj rundi stekao minimalnu prednost, Knežević je uspostavio ravnotežu u nastavku, no presudila je vjerojatno i javna opomena koju mu je sudac dodijelio u trećoj rundi, pa su suci jednoglasno presudili meč u korist Litavca. Knežević je pružio vrlo dobru borbu, svim sredstvima tražio je put do pobjede i osmine finala i nema mu se što zamjeriti na onome što je pokazao u Budvi.

Uz Leona Buzika, u ponedjeljak, 18. listopada mečeve osmine finala imat će još trojica naših reprezentativaca u Budvi: Tomislav Letinić (54 kg), Ivan Ante Gregurić (do 60 kg) i Deni Alagić (67 kg).

Odgovori

Back to top button