Boks

Anthony Mirković i Leon Buzik ostali bez četvrtfinala na SP-u za mlađe seniore u La Nuciji

Puljanin Anthony Mirković u poluteškoj kategoriji (do 80 kg) i Riječanin Leon Buzik u polusrednjoj (do 71 kg) nisu se uspjeli plasirati u četvrtfinale Svjetskog prvenstva mlađih seniora u španjolskoj La Nuciji, piše na službenoj stranici HBS-a.

Nakon što su suci u subotu, 19. studenoga 2022. nezasluženo zaustavili i Gabriela Debanića u srednjoj kategoriji (do 75 kg), Hrvatska je ostala bez boksača u završnim borbama za medalje na SP-u u La Nuciji!

Leon Buzik u polusrednjoj kategoriji do 71 kg u 1/8 finala izgubio je meč prekidom u trećoj rundi od opasnog Mađara Leventea Gemesa!

Buzik je u finišu druge runde naletio na jedan od projektila mađarskog udarača kada mu je sudac odlučio brojati, a u trećoj rundi nakon žestokog kreševa otvorenih gardova, primio je još jedan snažan desni kroše, pa aperkat nakon kojeg je kazahstanski sudac u ringu označio kraj meča!

Leon Buzik u prvoj je rundi držao ravnotežu s vrlo brzim i okretnim, tehnički potkovanim Mađarom, razornih udaraca, dobro kontrirao i nosio se sa snažnim protivnikom, a nije mu se uspio nametnuti visinom i dužim rukama. Sudac Kazahstanac obojici je već u prvoj rundi dodijelio javne opomene zbog udaraca iza njegovog znaka za prekid (isti sudac dodijelio je nešto ranije i dvije javne opomene Anthonyju Mirkoviću!).

Suci su prvu rundu bodovali podijeljenom odlukom 4:1 u korist Mađara Gemesa!

Drugu rundu u žestokim razmjenama presudilo je brojanje Buziku neposredno uoči gonga i Leon je u trećoj morao krenuti u otvoreni okršaj, srčano je i beskompromisno tražio preokret, a borbu je presjekao munjeviti desni kroše nakon kojeg je sudac označio prekid!

Čestitke Leonu i treneru Kristijanu Hodaku, Buzik se borio hrabro svim srcem protiv moćnog i opasnog Mađara koji je i u prvom kolu prekidom svladao kvalitetnog reprezentativca Ukrajine!

Leon Buzik ostvario je na Svjetskom prvenstvu u La Nuciji u 1. kolu pobjedu prekidom protiv Tajvanca Changa, a posljednje dvije godine bio je četvrtfinalist Europskog prvenstva u Budvi i Sofiji.

Mladi Puljanin Anthony Mirković meč osmine finala u poluteškoj kategoriji izgubio je jednoglasnom odlukom od Poljaka Nikodema Kozaka!

Anthonyju naklon do poda za hrabrost i srčanost, jer se junački borio do kraja unatoč ozljedi ramena i lopatice koju je zaradio u prvom meču na Svjetskom prvenstvu protiv čvrstog Bugarina Siderova!

Mirković je u prvoj rundi zaustavio na distanci nižeg, agresivnog Poljaka, brzog na nogama i s rukama, plasirao mu direkte s distance, a Poljak Kozak beskompromisno je uletavao u klinč i blisku borbu.

Anthony je dobio prvu rundu s odlukom 3:2, unatoč tome što je držanje u klinču sudac iz Kazahstana sankcionirao samo njemu i odmah mu u prvoj rundi dodijelio javnu opomenu.

Odmah na početku druge runde sudac Kazahstanac potegao je Mirkoviću i drugu javnu opomenu, nakon toga Kozak je sve žešće i slobodnije nasrtao u klinč, a Anthony se zbog ozljede sve teže nosio i sve teže mogao plasirati svoje ubojite udarce. Svaka mu čast što je stisnuo zube i borio se s ozljedom koja mu je zadavala bol kod pokušaja svakog udarca jačom desnom rukom.

U osmini finala ispali su tako Anthony Mirković, Leon Buzik i Gabriel Debanić, a u prvom krugu Fabijan Tomkić (protiv Kubanca) i Ante Ivan Gregurić (protiv Engleza)!

Nemamo boksača u borbama za medalje, no nema ni zamjerke – sva petorica naših predstavnika pokušali su dati maksimum i sve najbolje od sebe, pokazali su da imaju kvalitetu za najveću svjetsku scenu, a s druge strane nije ih mazio ni ždrijeb, a ni suci pogotovo u borbi Gabriela Debanića kojeg su nezasluženo preglasavanjem zaustavili u osmini finala!

Odgovori

Back to top button