Boks

Ali Bashir: Volio bih gledati meč između Usyka i Furyja, a Hrgović mora nešto promijeniti

Tijekom borbe za WBC-ov srebrni pojas, Ivani Habazin je u kutu bio James Ali Bashir, isti onaj trener koji je gadno stradao kada ga je s leđa napao brat suparnice njegove hrvatske štićenice, piše Večernji list.

A dogodilo se to prije tri godine u američkom grafu Flintu, dva dana prije Ivanin okršaja s Claressom Shields.

Na kraju je ta borba otkazana jer je Bashir zbog izljeva krvi u mozak završio na hitnoj operaciji, nakon koje je uslijedila još jedna. Koliko mu je trebalo da se oporavi?

– Trebalo mi je godinu dana. U bolnici sam bio dvaput, na dvije operacije, ukupno pet tjedana.

Što se zapravo tada dogodilo, nakon što je Bashir nešto odbrusio Claressinoj lajavoj sestri kojoj na toj presici nije ni bilo mjesto? Barem ne u prvom planu.

– Taj tip me kukavički napao s leđa i udario u stražnji dio glave. Nije mi dao priliku da se branim, nije imao hrabrosti reći mi da mu se ne sviđa to što sam rekao i da to raščistimo nas dvojica.

Što se na kraju dogodilo s napadačem?

– Gotovo ništa. Dobio je godinu dana zatvora za nešto za što je trebao odležati 15 godina jer me mogao ubiti. No, u Americi imate sve moguće vrste jamčevina i odvjetničke finte i čak i da me ubio, on bi se izvukao. A da sam ja njega ubio, mene bi spalili.

Unatoč događaju koji mu je ugrozio zdravlje, Bashir je ostao uz Ivanu, za koju kaže:

– Ivana je dobra učenica. Preuzima znanja i pokušava ih primijeniti, a to je zahtjev koji ja kao trener uvijek imam. Morate me slušati i pokušati primijeniti ono što sam vas podučavao.

Koja je razlika u treniranju boksača i boksačica?

– Nema tu nekih velikih razlika i u dvorani tražim iste stvari i od boksača i od boksačica.

Konzervativni umovi će reći da je boks odveć brutalan za nježniji spol.

– Ne bih se složio s time. Ako mogu ratovati, ako mogu pucati iz puške, žene onda mogu i boksati.

Taj 71-godišnji američki trener može se pohvaliti da je u karijeri radio s nizom svjetski uspješnih boksača kao što su Vladimir Kličko, Lennox Lewis, Shannon Briggs i Oleksandr Usyk. Štoviše, Ali Bashir je Usiku bio prvi trener kada je on kročio u profesionalni ring.

– Radio sam s Usykom tri godine i on je za to vrijeme postao svjetski prvak u lakoteškoj kategoriji. U profesionalni boks došao je s puno amaterskih mečeva i to je bio dar za mene kao njegova trenera. Već nakon pete ili šeste borbe, na jednoj sam presici kazao da će Usyk biti i svjetski teškaški prvak.

Kaže da mu je na te riječi rijetko tko tada povjerovao.

– Mnogi su se podsmjehivali, ali to su oni koji ne razumiju prirodu boksa. U boksu nije presudno koliko ste veliki i snažni i koliko jako udarate nego koliko ste vješti. Boks nije ulična borba, u boksu se kaže da “vještina plaća račune”.

I doista, ta boksačka mudrost “skills pay the bills” najbolje se vidi baš na Usyku.

– Vidjevši njegovu tehniku, znao sam da on može pobjeđivati i u “zemlji divova”, više i teže od sebe. On je za suparnike enigma, borac koji ima sve alate da bude svjetski prvak.

S obzirom na to da je vlasnik tri pojasa (WBA, IBF, WBO), možemo li ustvrditi da je Usyk trenutačno najbolji teškaš svijeta.

– Rekao bih da su to on i Tyson Fury. Volio bih vidjeti njihovu borbu, bila bi intrigantna jer obojica imaju toliko toga, a kako su različiti tipovi boraca, a različitost u stilovima čini borbu zanimljivom, to bi doista bila sjajna borba.

Hrvatski teškaš Filip Hrgović je prvi Usykov izazivač po IBF organizaciji.

– Gledao sam Hrgovića u meču protiv Zhanga, jedva je pobijedio. Možda nije bio “pravi” zbog smrti oca, možda zbog odustajanja nekolicine suparnika, možda je bio pretreniran. Puno je mogućih faktora, no izgledao je loše.

Vidi li Bashir u Hrgoviću potencijal za svjetski naslov?

– Vidim, no uz boks kao u meču protiv Zhanga, ne može pobijediti ni Usyka ni Furyja. Morao bi nešto promijeniti.

A što kaže za Alena Babića?

On je srčani borac kojem treba više vještine. Nastoji zastrašiti protivnika, no to nije boks koji donosi veliki rezultat. S takvim stilom, mogao bi naletjeti na nokaut-udarac – rekao je James Ali Bashir za Večernji list.

Odgovori

Back to top button