Taekwondo

Peta medalja za Hrvatsku u Bakuu! ‘Metalac’ Marko Golubić svjetski prvak

Svjetsko prvenstvo u Bakuu ostat će upisano krupnim slovima u povijesti hrvatskog tekvondoa. Jer, nikad Hrvati na najmasovnijoj svjetskoj smotri nisu osvojili pet medalja, a peto odličje izborio je srčani Marko Golubić u kategoriji do 74 kilograma, piše Večernji list.

Nakon četvero članova splitskog Marjana (Matea Jelić, Bruna Duvančić, Ivan Šapina, Lena Stojković) petu hrvatsku kolajnu osvojio je član zagrebačkog kluba, nekad trofejnog Metalca za koji je ovo 15. medalja na svjetskim prvenstvima.

Marko je u finalu pobijedio upravo borca koji ga je na prošlo Svjetskom prvenstvu prikratio radosti i osvojio zlatnu medalju!

A riječ je o sjajnom srpskom borcu Stefanu Takovu koji mu je, i nakon podjele medalja, prišao u dvorani za zagrijavanje i još jednom čestitao. Baš kao i srpski izbornik Dragan Jović.

Za razliku od polufinala protiv Australca Leona Serjanovica (21:4, 15:9) kojim me Marko dominirao, finale je bio prava drama. Bilo da ste ga gledali s hrvatske ili srpske strane.

Prvu rundu dobio je hrvatski borac (4:3) a drugu srpski (6:9) pa se išlo u treću rundu.

A u njoj je bilo svega. Golubić je vodio, Takov je s istekom vremena izjednačio na 8:8 ali mu to nije bilo dovoljno.

Naime, tada je stupilo na snagu pravilo da pobjeđuje onaj koji je osvojio više čistih bodova, a Takov je dva dobio na opomenama.

Kad je semafor pokazao da je novi svjetski prvak hrvatski borac, radosti hrvatskih navijača nije bilo kraja.

A navijali su žustro svi dosadašnji osvajači medalja (Matea Jelić, Bruna Duvančić, Ivan Šapina i Lena Stojković) ali i svi ostali članovi reprezentacije koji se medalje ovaj put nisu domogli.

Kao peti nositelj, Marko je u prvom kolu bio slobodan pa je svoj pohod na odličje započeo pobjedom nad Meksikancem Navom (9:6, 16:3).

Uslijedila je uvjerljiva pobjeda nad Čehom Sittekom koji, zbog tehničke nadmoći Hrvata, nije dočekao kraj niti jedne od dvije runde (14:1, 17:5).

Kraj treće nije pak dočekao Golubićev četvrtfinalni protivnik Azerbajdžanac Eltaj Gafarov (4:6, 7:0, 17:5), možda i posljednja nada domaćina SP-a da se domognu barem jedne medalje.

No, 22-godišnji Hrvat se raspucao u drugoj i, naročito, trećoj rundi koja je prekinuta minutu prije kraja jer se domaći borac pod Golubićevim tempom kondicijski slomio.

– U svim borbama Marko je bio brz i eksplozivan a i vodio je borbe taktički pametno. Vidjevši da mu borba iz klinča protiv Azerbajdžanca ne prolazi, jer je ovaj imao dobre kratke udarce nogom, Marko se udaljio i pogađao s distance – prokomentirao je Golubićev klupski trener Dejan Mesarov koji je na ovom Prvenstvu sjedio u kutu svjetskom doprvaku Ivanu Šapini te sjajnoj Doris Pole koja se ovaj put morala zadovoljiti s petim mjestom.

A peta mjesta su dosad bila obilježje Marka Golubića koji je u čak tri navrata, na najvećim natjecanjima, bivao zaustavljen upravo u četvrtfinalu.

Dvaput na prvenstvima Europe i jednom na Svjetskom prvenstvu i to lani. Srećom, ovaj put je otišao do kraja i osvojio naslov!

Odgovori

Back to top button