Taekwondo

Olimpijski pobjednik podržao agresiju na Ukrajinu. Hoće li mu zabraniti nastup na SP-u?

Premda će ruski taekwondaši moći nastupiti na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Azerbajdžanu (ali bez nacionalnih obilježja, pod bijelom zastavom), lako bi se moglo dogoditi da taj neutralni tim ostane bez dvojice olimpijskih pobjednika iz Tokija, piše Večernji list.

A Vladislavu Larinu (preko 80 kg) i Maksimu Hramcovu (do 80 kg) to bi se moglo dogoditi zbog aktivnosti kojima su podržavali rusku agresiju na Ukrajinu.

Čestitajući u listopadu rođendan Vladimiru Putinu, Hramcov je to činio ističući veliko slovo “Z”, što je simbol ruske armije koji možete vidjeti i na tenkovima koji razaraju Ukrajinu.

Osim toga, Hramcov je “lajkao” post Vladimira Minejeva, ruskog MMA borca koji se priključio ruskoj vojsci da bi se borio protiv Ukrajinaca i u tome potiče i ostale sportaše.

Larin je pak u svom videu pozvao Ruse da doniraju novac za vojsku i nabavku municije, a kolege sportaše pozvao je da “podrže mobilizirane Ruse koji brane domovinu”.

Svjetski tekvondo savez (World Taekwondo) jedna je od nekoliko svjetskih federacija koje provjeravaju uloge ruskih i bjeloruskih sportaša u ratnoj propagandi, ali i samim vojnim aktivnostima.

To se radi po naputku Međunarodnog olimpijskog odbora koji će nastup na Olimpijskim igrama dopustiti samo onim sportašima koji nisu podupirali agresiju na Ukrajinu i nisu ni na koji način bili povezani s vojnim snagama.

Odgovori

Back to top button