Fitness

Znate li koliko ste snažni? Dobrim programom dizanja utega brzo možete steći snagu

Čak i ako je najteža stvar koju ste u posljednje vrijeme podigli krigla piva, nemojte se brinuti oko provjere snage… Ne morate raditi sklekove na jednoj ruci, niti podizati utege koji teže više od vašeg tate. Testovi snage, kao i ostali testovi koje u ovom poglavlju opisujemo, jednostavno imaju za cilj da odrede vašu polazišnu točku.

Rezultati testa snage pomoći će vam da osmislite odgovarajući program jačanja muskulature. Saznat ćete s kojom težinom trebate početi te kojim mišićima trebate posvetiti najviše pažnje. Većina ljudi može vrlo brzo steći snagu.

Odaberete li dobar program dizanja utega te u njemu ustrajete, vjerojatno ćete vidjeti dramatične promjene već na sljedećem testiranju nakon dva do tri mjeseca.

U većini centara za fitness ne provodi se mjerenje maksimalne snage; drugim riječima, ne mjeri se najveća moguća težina koju ste u stanju podići.

Takvo naprezanje može biti opasno te imati i ozbiljnije posljedice od laganog bola u mišićima. Umjesto toga, u centrima se testira izdržljivost mišića; koliko puta možete podići puno lakši teret. Mnoge od tih testova možete napraviti kod kuće, uključujući testove sa sklekovima i trbušnjacima.

Odgovori

Back to top button