Boks

Pratljačić: Da ne vjerujem da mogu na Olimpijske igre ne bih se ovim niti bavio

Osječki teškaš Luka Pratljačić (26) dokazao je da je trenutačno najbolji hrvatski teškaš u olimpijskom boksu a samim time stekao i status olimpijskog kvalifikanta, piše Večernji list.

Učinio je to pobijedivši, u samo mjesec i pol dana, i drugi put velikog rivala Marka Miluna.

Na Grand Prixu je to bilo nokautom u trećoj rundi a u finalu Prvenstva Hrvatske jednoglasnom odlukom sudaca.

– Na ovom Prvenstvu ja sam imao meč više pa je Milun u ovu borbu ušao svježiji od mene. No, zadovoljan sam svojom izvedbom. Ako računam sve uzraste, ovo mi je četvrti naslov prvaka države.

A dojam je da je ta novu pobjedu morao uložiti posljednji atom snage.

– Naravno, uvijek to ide na 100 posto. Milun je svjetska klasa, pobjeđivao je vrhunske boksače i mi kroz naše mečeve rastemo. Da sam, nakon onog nokauta, ovu borbu olako shvatio, da sam popustio u radu i ambicijama, ne bi to tako dobro ispalo kao sada.

A za Miluna se pripremao na više lokacija.

– Putovali smo po sparinzima. Išli smo u Bolognu ali i u Beograd više puta a sparirao sam i s jednim kubanskim profesionalcem. I trud mi se isplatio. Čujte, u ovome sportu nema mjesta zoni komfora. Mi se ne igramo, mi boksamo i moja glava ovisi o tome koliko ću ja fizički i tehničko-taktički pripremljen ući u borbu. Što sam u tom dijelu bolji to će posljedice od borbe biti manje i moći ću iz meča izvući puno više.

Sljedeći cilj su mu olimpijske kvalifikacije a prvi turnir, od dva, održava se krajem veljače u Vareseu dok je drugi na rasporedu krajem svibnja u Bangkoku.

– Opet ćemo tragati za dobrim sparinzima, idemo i nadalje teško raditi.

Da li se s ove dvije pobjede izborio za nastup i na drugom kvalifikacijskom turniru, ako ne prođe na prvom?

– To će izbornik odlučiti. Neću u to ulaziti. Ne bavim se političkim forama, na menije da pokažem u ringu.

Čini se da će na olimpijske kvalifikacije s puno samopouzdanja.

– Idem 100 posto uvjeren da se mogu kvalificirati. Zapravo, ja da ne mislim da se mogu kvalificirati i da ne mogu biti prvi i na Olimpijskim igrama ne bih ni išao na te turnire. Da ne mislim da mogu biti prvi ne bih se bavio ovim čime se bavim. U tome će mi pomoći moj trener Matej Matković ali i kondicijski trener Mirko Krolo koji je i moj anđeo čuvar. Dakako tu su i moj brat Marko, i sam odličan boksač, i Poliklinika “Patela Osijek”.

Zanimalo nas je koliko ga lomi popularni kondicijski meštar Mirko Krolo, popularni Zmaj.

Lomi me jako. Pitajte to Kukoča i Rađu oni će vam reći bolje nego ja jer su s njim duže radili.

I Krolo je bio dio one vrlo glasne skupine Osječana koji su u Sesvetama, ove nedjelje, bodrili Pratljačića. Posebice ekipa iz osječkog kvarta Jug 2 u kojem je i Luka odrastao.

– Meni njihova potpora puno znači. Svi koji me poznaju znaju kroz što sam sve prošao i ja sam počašćen imati ovakve navijače.

A iza njega je kalvarija s ozljedama.

– Pa nisam četiri puta izašao na državno prvenstvo zbog ozljeda. Dogodilo mi se da na posljednjem treningu prije Prvenstva slomim šaku a pretrpio sam i puknuće vilice, prednjih križnih ligamenata. Bio sam na velikim kušnjama i to sam prebrodio.

Nije odustao, a neki na njegovu mjestu bi to učinili, jer ima sveti cilj.

– Moj cilj je kvalificirati se za Olimpijske igre, pokazati se u Parizu i nakon olimpijskog nastupa otići u profesionalce.

Eto tako zbori negdašnji vratar NK Osijek u mlađim uzrastima koji se, u jednom trenutku, odlučio za boks i čini se da nije pogriješio. Uostalom, potvrda tome su svi oni vrhunski teškaši koje je dosad, na turnirima, pobjeđivao ali i činjenica da ga je za svog sparing partnera angažirao prvi izazivač svjetskog prvaka po IBF verziji Filip Hrgović.

Odgovori

Back to top button