Boks

Deontay Wilder pretrpio veliki pad na WBC-ovoj ljestvici, sada je mjesto iznad Filipa Hrgovića

Bivši WBC-ov prvak teške kategorije Deontay Wilder nadao se kako bi uskoro ponovno dobio priliku boriti se za naslov, ali doživio je veliki neuspjeh.

Naime, na velikoj boksačkoj priredbi koja se krajem prošlog mjeseca održala u Saudijskoj Arabiji, Brončani bombarder je nakon neuvjerljivog nastupa jednoglasnom odlukom sudaca izgubio protiv Josepha Parkera,

Amerikanac se nadao kako će trijumfom stati u red kandidata koji se žele boriti za naslov svjetskog prvaka, a na tom putu bi mu vjerojatno stajao samo Anthony Joshua.

No Wilder je porazom protiv novozelandskog borca zasad prokockao tu priliku, ali i ozbiljno kompromitirao svoj status u WBC organizaciji.

Naime, Brončani bombarder je na novoj WBC-ovoj ljestvici teškaša pao na osmo mjesto, dok je najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović odmah iza njega. Na desetom mjestu je Francis Ngannou.

Deontay Wilder se sada može boriti za WBC-ov pojas jedino ako bi prvak izrazio želju za tom borbom, a to je malo vjerojatno, jer svi dobro znaju kako je Brončanom bombarderu dovoljan i jedan udarac za pobjedu.

Američki udarač je u zadnje dvije godine, od trilogije s Tysonom Furyjem, imao samo dvije borbe, u listopadu 2022. je nokautom u prvoj rundi pobijedio Roberta Heleniusa i ovu prije nekoliko tjedana protiv Parkera.

Wilder će ove godine proslaviti 39 rođendan.

Na prvom mjestu WBC-ove ljestvice je Anthony Joshua, ispred Franka Sancheza i Josepha Parkera. Slijede Agit Kabayel, Efe Ajagba, Jared Anderson i Daniel Dubois.

Sljedeći mjesec WBC-ov prvak Tyson Fury bori se protiv Oleksandra Usyka, vlasnika WBA (Super), IBF i WBO pojasa, u meč za ujedinjenje naslova teške kategorije.

Bude li nakon tog meča dogovoren revanš, iz IBF-a su poručili da će pobjedniku oduzeti naslov. Tada bi priliku u borbi za titulu svjetskog prvaka trebao dobiti naš Filip Hrgović.

Mogući protivnik hrvatskom boksaču trebao bi biti Anthony Joshua, koji se 8. ožujka u Saudijskoj Arabiji bori protiv Francisa Ngannoua.

Ljestvica WBC-ove teške kategorije za siječanj:

1. Anthony Joshua (VB)
2. Frank Sanchez (Kuba) CONTINENTAL AMERICAS
3. Joseph Parker (Novi Zeland) INTL
4. Agit Kabayel (Njemačka) NABF
5. Efe Ajagba (Nigerija/SAD) SILVER
6. Jared Anderson (SAD) USWBC
7. Daniel Dubois (VB)
8. Deontay Wilder (SAD)
9. Filip Hrgović (Hrvatska)
10. Francis Ngannou (Kamerun/Francuska) *CBP/P
11. Martin Bakole (Kongo/VB)
12. Joe Joyce (VB)
13. Bakhodir Jalolov (Uzbekistan) *CBP/P
14. Arslanbek Makhmudov (Kanada)
15. Fabio Wardley (VB)…

Odgovori

Back to top button