Taekwondo

Ivan Šapina europski prvak, Nika Klepac osvojila srebro

Hrvatska taekwondo reprezentacija nakon dva dana natjecanja na Prvenstvu Europe u Manchesteru ima pet medalja.

Nakon tri bronce (sestre Duvančić i Teskera) kolekciju su upotpunili zlatni Ivan Šapina (87 kg) i srebrna Nika Klepac (73 kg).

Ivan Šapina iz splitskog Marjana je novi europski prvak, a Nika Klepac se u Zagreb vraća sa srebrnom medaljom oko vrata.

Olimpijac iz Tokija nastavio je niz osvajanja medalja na najvećim natjecanjima te bronci sa svjetskog prvenstva 2019. i europskog prvenstva 2021. dodao i treću medalju uzastopno, svoje prvo seniorsko zlato s velikih natjecanja.

Šapina je sve tri borbe na putu do finala slavio s preko 20 razlike.

U osmini finala je deklasirao Cipranina Andreasa Theocharous 26:0, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Vladyslava Bondara 24:4 dok je u polufinalu s još jednom 24:4 pobijedio Slovenca Patrika Divkovića.

Finale je donijelo dramu kakvu nam je Šapina već nekoliko puta priredio posljednjih godina. Nakon 11:11 finale protiv Španjolca Raula Martineza Garcije otišlo je u ekstra rundi na zlatni bod, a niti nakon dodatnih minut borbe nije bilo bodova te je pobjednika odlučio veći broj pokušaja Šapine u ekstra rundi.

Dodajmo i da je Šapina već osmi seniorski prvak Europe za splitski Marjan nakon Ane i Lucije Zaninović, Tonija Kanaeta, Lovre Brečića, Matee Jelić, Brune Vuletić i Lene Stojković što dovoljno govori o sustavnom radu koji se u Splitu nastavio i nakon odlaska sestara Zaninović.

Srebrnu medalju osvojila je Nika Klepac, članica Medvedgrada iz Zagreba koja je u kategoriji do 73 kilograma slavila protiv izvrsne Nizozemke Reshmie Oogink na zlatni bod 4:0, a potom u borbi za medalju pobijedila Njemicu Alemu Hadžić s 4:2.

U polufinalu je Nika odličnom borbom pobijedila Francuskinju Paule Marie Ble s 15:8 te se plasirala u finale europskog prvenstva protiv još jedne Francuskinje koja je ipak bila prejaka. Laurin je sa 16:0 odnijela zlato u Francusku.

Blizu odličja bila je i druga Nika, Nika Petanjek koja je u osmini finala krenula pobjedom 9:6 nad Španjolkom Taniom Castineirom.

U četvrtfinalu je Nika krenula odlično, povela 4:0 i prednost držala do zadnjih par sekundi kada je iskusna Poljakinja Aleksandra Kowalczuk okrenula borbu i s 5:6 otišla u polufinale europskog prvenstva.

Zlatom na President cupu u Albaniji Ivan Šapina je osigurao Hrvatskoj ekstra mjesta u kategoriji do 87 kilograma kojeg je upotpunio klupski mu kolega Josip Bilić Pavlinović.

Splićanin je u prvom kolu slavio protiv Rumunja Snacova 23:5 da bi u sljedećem kolu izgubio od trećeg nositelja, Nijemca Bachmanna prekidom 9:29.

U kategoriji do 58 kilograma nastupio je Fran Šerer iz Zagrebačkog Iona kojeg je u osmini finala zaustavio Španjolac Adrian Vicente Yunta prekidom 34:14.

Odgovori

Back to top button