Ostalo

Taekwondoašica Lena Stojković i ženska karate reprezentacija najbolji u izboru CroRinga

Prošla 2023. je bila vrlo uspješna za hrvatski borilački sport. Mnogi naši natjecatelji osvajali su medalje na brojnim prvenstvima i svojim uspjesima razveseljavali navijače.

Bilo je odricanja i mnogo potrošenih sati treniranja i priprema, ali na kraju se sve isplatilo, jer naši su se borci kući vraćali s odličjima.

Već smo se navikli da nas taekwondoaši, karataši, kickboksači, ali i ostali naši natjecatelji svake godine obraduju svojim uspjesima, pa tako je bilo i lani.

I portal Cro Ring kojem je cilj popularizacija amaterskog borilačkog sporta izabrao najbolje u 2023. godini.

A prošla je godina posebno uspješna bila za dvostruku svjetsku i europsku prvakinju Lenu Stojković.

Članica Taekwondo kluba Marjan je nakon zlata 2022. na SP-u u Guadalajari, lani osvojila i svjetski naslov na smotri u Bakuu.

Splićanka je osvajačica pet zlatnih odličja u nizu, a prošle je godine bila najbolja i na Europskim igrama.

Lena Stojković je također bila najbolja u izboru HOO-a, SN, a nedavno je izabrana i za najbolju sportašicu Splita.

Uspješni su bili i taekwondoaši, a posebno treba istaknuti svjetskog prvaka Marka Golubića.

Član zagrebačkog Metalca osvojio je zlato pretposljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Bakuu, koje je bilo vrlo uspješno za naše natjecatelje.

Uz zlato Lene i Marka, na tom su natjecanju medalje još osvojili Ivan Šapina (srebro), te Matea Jelić i Bruna Duvančić (bronce).

Trofejna judašica Barbara Matić prošle je godine nastavila s uspjesima, osvojila je broncu na Svjetskom i Europskom prvenstvu.

Splićanka je također, zajedno s Lanom Stojković, bila najbolja u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Barbara i Lana bit će naše uzdanice i na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, ali naravno, ne i jedine…

Posebno uspješnu godinu imali su i karataši. Enes Garibović je europski doprvak, dok je hrvatska karate reprezentacija osvojila europsku broncu.

Naša momčad nastupila je u sastavu: Ivan Martinac, Enes Garibović, Anđelo Kvesić, Ivan Kvesić, Karlo Raguž, Zvonimir Živković i Leon Tomljanović.

No prošle su godine veliki uspjeh polučile karatašice koje su ekipno osvojile europsko srebro i svjetsku broncu.

Hrvatsku žensku karate reprezentaciju predstavljale su: Lucija Lesjak, Sadea Bećirović, Lea Vukoja, Nikolina Golomboš, te Mia Greta Zorko.

Njihov međunarodni uspjeh itekako je odjeknuo u Hrvatskoj, jer su sjajne djevojke pobijedile u izborima HOO-a i SN-a za najbolju ekipu u 2023. godini.

Naši boksači su lani osvojili tri zlatne, te četiri srebrne i šest brončanih medalja!

Perspektivni Gabrijel Veočić lani je osvojio srebro na Europskim igrama u Krakovu, te osigurao Olimpijske igre u Parizu. Lovro Pavčec je europski doprvak na prvenstvu mlađih seniora.

Sjajna Mariela Šteko postala je europska prvakinja u konkurenciji mlađih seniorki, dok je olimpijka Nikolina Ćaćić osvojila broncu na EP-u za uzrast do 22 godine.

Kickboksači se redovno s velikih natjecanja vraćaju s medaljama, pa tako je bilo i lani krajem studenog. Na Svjetskom prvenstvu u Portugalu osvojili smo deset zlatnih medalja, te četiri srebra i 11 bronci.

Svjetski prvaci su: Lucija Bilobrk, Ana Stojanović, Ana Bajić, Elizabeta Crnković, Helena Jurišić, Lucija Regvat, Andrej Kedveš, Antonio Krajinović, Luka Žuljević i Ivan Bertić.

A nagovještaj da se sprema veliki uspjeh pokazalo je Europsko prvenstvo u Antalyi, gdje smo osvojili sedam zlatnih, tri srebrne i osam brončanih odličja.

Europski prvaci su postali Luka Žuljević, Roko Doždor, Andrej Kedveš, Ivan Bertić, Ana Bajić, Nives Radić i Lucija Bilobrk.

Hrvatska borkinja Nadina Biljanović u srpnju je obranila naslov svjetske prvakinje u ju-jitsu, a u studenom je na europskoj motri u Zagrebu osvojila broncu.

Uspješni smo bili i u hrvanju, gdje je Filip Šačić osvojio broncu na Europskom prvenstvu, dok se među hrvačicama posebno istaknula Veronika Vilk, koja je postala svjetska i europska prvakinja u uzrastu do 17 godina.

Hrvatska reprezentacija u savateu je na Svjetskom prvenstvu u disciplini ‘combat’ u Varaždinu osvojila tri zlatne, šest srebrnih i tri brončane medalje.

Svjetski prvaci su Katarina Klarić, Lee Lalić i Marko Perković.

Trofejni su bili natjecatelji i ostalim borilačkim sportovima, te se nadamo kako će svoju nisku uspjeha nastaviti i u 2024. godini.

YouTube kanal CroRing ove je godine pratio mnoga amaterska borilačka natjecanja (kickboxing, karate, taekwondo, savate…) kod nas i u inozemstvu, a to ćemo nastaviti i ubuduće.

A da biste mogli pravovremeno dobiti informacije o nekim budućim prijenosima, pozivamo Vas da se pretplatite na kanal.

Pretplata je besplatna i anonimna, dovoljan je jedan klik na ‘PRETPLATI ME’ na YouTube kanalu CroRing.

Odgovori

Back to top button