MMA

Ante Delija s Floride: Ne znam tko bi mogao nadjačati Ngannoua

Francis Ngannou je pobijedio Cyrila Ganea i obranio naslov teškaškog prvaka UFC-a. Do trijumfa je stigao na način na koji to nitko nije očekivao, pobijedio je na bodove po prvi put u svojoj karijeri.

Naime, svih prethodnih 16 pobjeda Kamerunac je izborio prekidom, bilo da je nokautom ili podčinjavanjem, a kada bi borba otišla do sudačke odluke onda je uglavnom gubio (Zoumana Cisse, Stipe Miočić, Derrick Lewis).

Pobjeda nad sjajnim Francuzom ostavila je kod Prvaka određenu gorčinu, jer mu predsjednik UFC-a Dana White nije dodijelio pojas, a može se naslutiti u mimoilaženju oko novog ugovora.

Naime, Francis Ngannou želi bolje uvjete u ugovoru kao što je to svojedobno činio i Miočić.

Najbolji hrvatski MMA teškaš Ante Delija trenutačno se nalazi na Floridi (Deerfield Beach) gdje se u klubu Sanford MMA priprema za novu sezonu.

– Volio bih da Stipe dobije još deset kilograma i da sa 113, 114 krene na Ngannoua. Tada bi imao više izgleda u ovom fizičkom dijelu priča. U tehničkom je, dakako, Stipe bolji – rekao je Ante Delija za Večernji list.

– Došao sam iza Nove godine i bit ću ovdje sveukupno dva mjeseca jer ovdje imam vrlo različitih sparing partnera, a onda ću se vratiti u Zagreb i pripremati s Cro Copom za novu sezonu u PFL-u. Premda mi ugovor ističe u veljači, realno je da će mi ga produljiti jer sam bio finalist Grand Prixa prošle sezone. Još jednu godinu želim biti u PFL-u a onda bih pokušao u UFC-u.

Kao netko tko od ovog gladijatorskog sporta živi, Ante je sa zanimanjem pratio borbu Ngannoua i Ganea.

– Ngannou je nenormalno snažan i to je odlučilo, a ne tehnika. Štoviše, tehnički je bolji Gane no Kamerunac je tjelesno impresivan i to je presudilo.

Ante se u listopadu 2020. trebao boriti sa Ganeom no ta je borba otkazana jer mu organizacija PFL to nije dozvolila bez obzira na to što je on bio uvjeren da mu je odgovor istekao zajedno s pandemijskom pauzom.

Što je to što je Ngannou uspio osujetiti kod francuskog teškaša.

– Slomio ga je svojom snagom. Nekoliko puta je Ganea pritisnuo na žicu, par puta ga je rušio i to je Francuzu oduzelo dosta energije. I moj ‘game plan’ je bio da se što više hrvamo jer Gane je jako dobar na nogama, jako se dobro kreće i tu vrstu borbe s njim ne smijete prihvatiti.

Kakav se to borac mora pojaviti da sruši s prijestolja ovakva Ngannoua?

– Netko snažan poput njega, a ovog časa takvog u UFC-u nema. Možda će to za par godina biti Gane koji sada ima 31 godinu i ušao je u najbolje razdoblje za teškaše. Ngannou će ove godine imati 36, a za tri godine 39 i tu vidim Ganeovu priliku.

Dakako, ako Ngannou uopće ostane u UFC-u. A u pitanju je sport između njega i najjače svjetske organizacije slobodne borbe oko čega?

– Ngannou je ovo bila posljednja borba po starom ugovoru i on traži klauzulu da može nastupati i u boksu, u “crossover” borbi poput one između boksačkog šampiona Mayweathera i najpopularnijeg MMA borca McGregora. Ngannou bi se borio protiv Furyja a tu se diže zarada za cijeli život. Ne može on u boksačkom meču pobijediti Furyja ali može uzeti “nenormalan” novac. On bi za takav meč dobio dvostruko ako ne i trostruko više nego što je zaradio dosad u cijeloj MMA karijeri.

Pa gdje je onda tu rješenje?

– Ako ga UFC želi zadržati, a ne dozvoljavaju mu mogućnost boksačkih mečeva, morat će ga bolje platiti. Morat će Ngannou ponuditi puno bolji ugovor no što je bio dosadašnji. Nažalost, vrhunski MMA borci višestruko su slabije plaćeni od vrhunskih boksača jer u boksu se 50 do 70 posto ukupne zarade od borbe daje borcima, a u UFC-u to nije ni 10 posto što je nepošteno. Pa nije normalno da neki youtuberi vični boksu u jednoj svojoj borbi zarade višestruko više nego svjetski prvak i njegov izazivač u UFC-u – kazuje Ante Delija u razgovoru za Večernji list.

Odgovori

Back to top button