Kick & Thai

Mario Franić: Tajlandski boks u Hrvatskoj raste, želimo da treneri i sportaši imaju vrhunske uvjete

Bio je prosinac 2018. godine, tridesetak djece u malenoj dvorani podno stadiona Hajduka u Poljudu…

Prvenstvo Hrvatske u tajlandskom boksu za mlađe dobne kategorije.

– Ovo je pravi povratak tajlandskog boksa na scenu. Javnosti je poznato da smo prije nekoliko dana uspjeli spasiti savez od stečaja, deblokirali smo račun što je veliki uspjeh ovog Izvršnog odbora. Sada smo mirni i možemo se posvetiti radu. Tajlandski boks ima široku bazu u cijeloj Hrvatskoj, pokrenuli smo brojne “spavače” tako da obitelj tajlandskog boksa raste iz dana u dan – rekao je tada predsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa Mario Franić.

Da, nekoliko dana ranije Savezu je prijetio stečaj, gašenje…

Pet godina kasnije Mario Franić i dalje je predsjednik, all sada jednog respektabilnog Saveza.

– Imali smo u tom trenutku šest klubova, od čega su tri bila fiktivna. Prvi dopis kojeg sam dobio kao predsjednik bio je stečaj. Savez je bio u dugovima, blago rečeno, stanje je bilo loše. Tada smo napravili zaštitni znak Cro Muay Thai, koji je danas prepoznatljiv u svijetu, radovali se prvoj tiskanoj majici – kaže Mario Franić i nastavlja:

– Sve je to iza nas, nemamo financijskih problema, imamo četrdesetak registriranih klubova, svakim danom sve više rastemo. Oko me se okupila kvalitetna ekipa, sve bivši prvaci u tajlandskom boksu poput Siniše Andrijaševića, Ivana Rudana, tajnik Alan Mijić radi punom parom… Teško mi je i nabrajati sve ljude, koji su zaslužni za naš procvat, jer ću sigurno nekoga zaboraviti. Hvala svima koji su i najmanjim djelom dali doprinos da Hrvatski savez tajlandskog boksa danas bude ovo što je – kvalitetna organizacija koja funkcionira poput švicarskog sata.

Kada se u svijetu spomene hrvatski tajlandski boks odmah se osjeti respekt.

– Svima su naša vrata otvorena, bitno je da se poštuju pravila i status Saveza. I to daje svoje plodove. Na posljednjem svjetskom prvenstvu po postotku osvojenih medalja bili smo najbolja reprezentacija od 130 reprezentacija koliko ih je sudjelovalo na prvenstvu. Nastupili smo s devet boraca, a osvojili sedam medalja. Sada je pred nama prvenstvo Europe u Ankari, pa Svjetsko prvenstvo u Bangkoku, pa europska olimpijada u Poljskoj – ističe Franić.

Premda je Savez već sada na vrhunskom nivou Franić i njegova ekipa ne misle stati na tome.

– Želimo rasti iz dana u dan, želimo da treneri i sportaši imaju vrhunske uvjete. Siguran sam da ćemo biti mnogo bolji nego što smo to danas. Radimo puno na infrastrukturi Saveza, školovali smo trenere, seminari su u nas stalni, kako trenerski, tako i sudački. To je prioritet sada kada nemamo financijskih problema – rekao je Franić.

Bez entuzijazma vodećih ljudi ne bi bilo ove lijepe sportske priče.

– Kad bih zbrojio sve prijeđene kilometre, trud i muku to nikada ne bih uspio. Svi zajedno smo uložili puno toga, a kao prekretnicu ću izdvojiti prvenstvo Hrvatske u pulskoj Areni održano u svibnju 2021. godine kada su još vladale Covid mjere. U tom trenutku tajlandski boks na ovim prostorima dobio je priznanje, to prvenstvo je proglašeno za najbolje u svim europskim zemljama – kazao je Franić i podvukao:

– Sve zajedno nas gura ljubav prema tajlandskom boksu. Svima nam je dao puno, mene je usmjerio u životu i ovo je najmanje što mogu učiniti i vratiti mu za sve što mi je dao. Želimo iza sebe ostaviti trag, da hrvatski tajlandski boks bude prepoznatljiv – dodao je Franić.

Prošlog se vikenda u Zagrebu održalo 22. Prvenstvo Hrvatske u tajlandskom boksu. U sportskoj dvorani OŠ Jelkovec nastupilo je 120 borac.

– Natjecanje u Zagrebu je dokaz našeg kontinuiteta i sjajnog rada. Nastup velikog broja boraca i klubova dobar je pokazatelj kako stalno rastemo i svakim smo danom sve jači. A iz toga, naravno, mora izaći kvaliteta. Prvenstvo u Zagrebu je slijed sjajnih natjecanja nakon Zadra, Pule, Osijeka… Iz ovog želimo izvući samo pozitivne stvari, a one negative ćemo ostaviti sa strane i da se ubuduće ne ponove – zaključio je predsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa Mario Franić.

Pogledajte i sjajan finalni meč s Prvenstvu Hrvatske u kategoriji seniora do 81 kilogram u kojoj je Matej Anđelović pobijedio Ivana Kulića:

Odgovori

Back to top button