Karate

Najbolji europski karataši uskoro stižu u Hrvatsku! Poreč je od 19. do 23. svibnja domaćin EP-a

Poreč je od 19. do 23. svibnja domaćin 56. Europskog prvenstva u karateu, a natjecanje će se održati u sportskoj dvorani Žatika. Očekuje se 750 natjecatelja, a uz nastup najboljih seniora i seniorki, održavat će se i prvenstvo u para-karateu za osobe s invaliditetom.

Cjelokupni događaj se odvija kroz poštivanje najviših organizacijskih i epidemioloških standarda, vodeći računa, kako o sportskoj, tako i zdravstvenoj dimenziji natjecanja ovakvog tipa.

Odluke o mjerama se tako redovito usklađuju s relevantnim tijelima Republike Hrvatske i Istarske županije, kao i s Europskom (EKF) i Svjetskom (WKF) karate federacijom. Europsko karate prvenstvo će se tako odvijati bez gledatelja, a u dvorani će biti omogućeno kretanje samo akreditiranim osobama, koje će prije dobivanja akreditacije morati predočiti negativan PCR test, dok će se stanje redovito kontrolirati brzim antigenskim i po potrebi PCR testovima.

Ovo je velika godina za karate, koji je kao sport, po prvi puta u svojoj povijesti dijelom olimpijskog programa i to na Igrama koje se odvijaju u njegovoj domovini Japanu.

Upravo nadolazeće Europsko prvenstvo u Poreču zadnji je kvalifikacijski turnir, svojevrsni posljednji vlak sportašima za upisivanje tih toliko željenih bodova koji osiguravaju plasman u Tokio, tako da se ovoga svibnja u dvorani Žatika ispisuje karate povijest.

Tome u prilog govori i činjenica da su se na prvenstvo u Poreču odazvale i najveće europske zvijezde poput Rafaela Aghayeva i Irine Zaretske iz Azerbajdžana, Grkinje Eleni Chatzilladou, Jonathana Horna iz Njemačke, Aktasa Ugurla iz Turske, kao i domaćih uzdanica Ivana i Anđela Kvesića, Lucije Lesjak i Ane Lenard, Enesa Garibovića te brojnih drugih istaknutih imena.

Čak godinu i pol dana karataši nisu nastupali na glavnoj europskoj smotri.

Posljednje izdanje Europskog prvenstva održano je 2019. godine u Guadalajari, natjecanje u Bakuu 2020. otkazano je zbog COVID-19 pandemije, a iz istog razloga domaćinstvo je, samo šest mjeseci prije početka natjecanja, otkazao i švedski grad Götenborg, gdje se ovo, 56. izdanje europske smotre trebalo održati.

Unatoč vrlo kratkom roku za organiziranje sportskog događaja ovih razmjera u olimpijskoj godini, Europska karate federacija (EKF) dala je krajem prosinca 2020. povjerenje za domaćinstvo Hrvatskom karate savezu, koji je, zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s partnerima, uspješno savladao sve veće organizacijske izazove da bi se ovo, za svjetski karate važno natjecanje, ipak održalo.

Ljubitelji karatea prvenstvo mogu pratiti uživo na HRT-u, a sve rezultate i informacije moguće je pronaći na društvenim mrežama (@karateporec2021) i službenim stranicama prvenstva http://karateporec2021.com/.

Odgovori

Back to top button