Karate

Anđelo Kvesić i ženska borbena vrsta brane naslov prvaka Europe

Put španjolske Guadalajare, na Prvenstvo Europe koje počinje u srijedu, krenula je hrvatska karate reprezentacija.

Ekspedicija je to koju čini 26 karataša i karatašica plus četvero parakarataša s dvije osobe u pratnji te devetorica trenera, četiri suca, fizioterapeutkinja, glasnogovornik te glavni tajnik Hrvatskog karate saveza Boris Vujičić i njegov predsjednik Davor Cipek koji je ujedno i glavni tajnik Europskog karate saveza, piše Večernji list.

A među putnicima su i svi medaljaši s prošlog Prvenstva Europe održanog u Gaziantepu. Pored Anđela Kvesića, prvaka u teškoj, zlato će braniti i ženska borbena vrsta i to u istom sastavu (Lucija Lesjak, Sadea Bećirović, Lea Vukoja, Mia Greta Zorko).

– Branimo zlato i očekivanja su velika jer smo na dva posljednja kontinentalna prvenstva osvojile odličje, lani zlato a godinu prije broncu – kazala je Mia Greta Zorko koju su njene kolegice delegirale za “glasnogovornicu” ekipe.

Pojedinačni prvak Europe Anđelo Kvesić govorio je, dakako, za sebe:

– Ne bih puno filozofirao. Branim naslov i dat ću sve od sebe da ga i obranim. Moja prošla godina bila je sjajna jer sam bio u finalima Prvenstva Europe, Svjetskih igara i Mediteranskih igara a ovaj put sam imao peh jer sam doživio manju ozljedu gležnja za koju se nadam da me neće usporiti.

O tome kako će se njegov gležanj ponašati u srijedu ovisit će hoće li Anđelo u petak nastupiti u borbenoj momčadi koju još čine njegov Enes Garibović, Ivan Martinac, Ante Mrvičić, Jakov Bunjevac, Zvonimir Živković te bivši svjetski prvak i olimpijac Ivan Kvesić koji je kazao:

– Nakon sedam godina prvi put ću na nekom velikom natjecanju nastupiti samo u momčadskom dijelu pa su mi drugačije emocije. Inače, Španjolska je zemlja u kojoj sam osvojio svjetsko zlato i dvije ekipne bronce i imam dobra sjećanja. Bit će teško doći do momčadskog odličja no mi objektivno imamo momčad za medalju.

A Ivana Kvesića nećemo vidjeti u pojedinačnom nastupu jer će u njegovoj kategoriji (do 84 kilograma) nastupiti Enes Garibović, borac koji je na prošlom Prvenstvu Europe nastupio u finalu a na prethodnom, ali u kategoriji niže (do 75 kg), osvojio broncu.

– Volio bih upotpuniti svoju kolekciju medalja s europskim zlatom. Vjerujem da sam spreman, znam konkurenciju, imam dosta mečeva iza sebe i iskustva i vjerujem u uspješan ishod. Povrh toga, momčadski smo među favoritima pa priželjkujem i to da i mi i ženska ekipa osvojimo medalje.

Za one koji će nastupati pojedinačno i ekipno raspored će biti prilično gust a baš tome se nada i trener muške reprezentacije Danijel Vučić koji je pomalo zabrinut oko toga hoće li Anđelov gležanj izdržati sve napore.

– Naučeni smo na to, možemo mi biti i pet dana uzastopce na tatamiju – ističe Garibović kojeg je u njegovoj prijašnjoj kategoriji (75 kg) naslijedio Ivan Martinac.

Situaciju koju muška reprezentacija ima s kategorijom do 84 kilograma (dvije svjetske klase od kojih samo jedan može nastupiti), ženska vrsta ima u kategoriji do 68 kilograma.

Naime, čak tri cure iz sastava europskih ekipnih prvakinja su iz te kategorije (Bećirović, Vukoja, Zorko) a u toj težinskoj skupini nastupiti može samo jedna o čemu nam je pričao trener ženske reprezentacije Danil Domdjoni:

– Bez pojedinačne kvalitete vi ne možete doći do velikog rezultata u ekipnom dijelu a mi u ekipnom sastavu imam tri sjajne cure iz iste kategorije. Sve one hoće se pokazati u najboljem svjetlu i bore se za status unutar te kategorije. Svi žele nastupati na velikim natjecanjima i tu bude uvijek malo napeto no da je drugačije ne bi ni valjalo. Ipak, dugoročno ćemo to malo drugačije slagati ali ovo nije prilika za to. Ja se nadam da Sadea na ovom Prvenstvu može ostaviti ozbiljan trag i ja vjerujem da je ovo trenutak za to.

Sastav reprezentacije: KARATAŠICE – pojedinačno: Jelena Pehar (50 kg), Alessandra Hasani (55 kg), Lucia Battaia (61 kg), Sadea Bećirović (68 kg), Lucija Lesjak (preko 68 kg), kate pojedinačno: Sara Malčec; kate ekipno: Ivana Raguž, Nika Jukić, Nika Jelen, Inga Grgić; parakaratašice: Daniela Topić; KARATAŠI – pojedinačno: Noa Rumenjak (60 kg), Boran Berak (67 kg), Ivan Martinac (75 kg), Enes Garibović (84 kg), Anđelo Kvesić (preko 84 kg); kate pojedinačno: Matija Relić, kate momčadski: Mihael Ećimović, Ivor Premec, Patrik Kokić, Erik Šoper; parakarataši: Josip Šteko, Stipe Barić i Roko Boduljak.

Uz glavnog koordinatora za borbe Zdenka Horvata i koordinatora za kate Tihomira Grgića te trenere ženske (Danil Domdjoni) i muške reprezentacije (Danijel Vučić) uz naše karataše cijelo vrijeme će biti i Esad Garibović, Dubravko Kolec, Joco Đukić, Danijel Kufner i Damir Barić te dvije osobe u pratnji parakarataša (Mihaela Topić i Ljiljana Boduljak).

Odgovori

Back to top button