Judo

Zagreb je sljedećeg mjeseca domaćin Europskog prvenstva u judu

U Zagrebu će se za mjesec dana održati Europsko prvenstvo u judu! Olimpijski, svjetski i europski prvaci stižu na najprestižniji događaj starog kontinenta, piše na službenoj stranici HJS-a.

Zagrebačka Arena bit će domaćin još jednog judaškog spektakla koji se ujedno boduje za odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

Glavni grad Hrvatske će od 25. do 28. travnja ugostiti više od 400 natjecatelja, a brojka s popratnim osobljem, delegatima, sucima doseže i do 1000 sudionika iz 51 nacionalnog saveza starog kontinenta.

Prvo ikada seniorsko prvenstvo Europe u Hrvatskoj, a Zagreb će se povijesno upisati kao organizator uz multimilijunske gradove poput Pariza, Lisabona, Londona, Istanbula…

Hrvatsku predvodi dvostruka svjetska prvakinja Barbara MATIĆ, 29-godišnja članica kluba s Pujanki u Splitu koja je na prošlom Europskom prvenstvu u Montpellieru osvojila brončanu medalju. Hrvatska publika već dugi niz godina na IJF Grand Prixu ima priliku gledati najbolje judaše i judašice svijeta u Zagrebu, pa tako i Splićanku Matić.

– Ne znam kojim bi riječima to opisala, svaki sportaš zna kakav je osjećaj borit se pred domaćom publikom. Hrvatska ima sjajne navijače, svi za jednog – jedan za sve i uvijek mi to daje jedan dodatan motiv i vjetar u leđa. Imam iskustvo nastupanja u Hrvatskoj na IJF Grand Prixu Zagreb, slušati himnu u svojoj domovini, pred svojom obitelji, prijateljima i navijačima… Neopisivo! Kako to obično biva, ne volim prognozirati rezultate, naravno nadam se čim boljem ishodu, planiram dati svoj maksimum pred domaćim navijačima! – kazala je Barbara Matić.

Uzbuđenje oko najvećeg ikada događaja za judo ne krije niti predsjednica Hrvatskog judo saveza (HJS) dr. sc. Sanda ČORAK, s velikim iskustvom u sportu.

To najbolje pokazuju činjenice kako je na funkcijama dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) te direktorice za edukaciju pri Međunarodnoj judo federaciji (IJF).

– S neizmjernim zadovoljstvom i velikim uzbuđenjem svima želim toplu dobrodošlicu na Europsko prvenstvo u judu u Zagrebu, čiji je domaćin Hrvatski judo savez. Čast mi je poželjeti dobrodošlicu sportašima, trenerima, dužnosnicima i gledateljima iz cijele Europe na ovom prestižnom događaju. Judo utjelovljuje duh discipline, poštovanja i fair playa, te Europsko prvenstvo služi kao platforma za najbolje judaše da pokažu svoje vještine, odlučnost i sportski duh. Ove godine s ponosom ugošćujemo ovaj izvanredan događaj natjecanja u našem gradu Zagrebu, kojeg krasi bogata kulturna baština. Natjecanje je tim posebnije jer se održava samo nekoliko mjeseci prije OI u Parizu.

Organizacijski tim uhodan je do najmanjih detalja. Skupina ljudi koja iza sebe ima uspješno organiziranih čak 10 olimpijskih kvalifikacija (op. a. – IJF Grand Prix), veliki broj europskih prvenstava u mlađim uzrastima, olimpijskih trening kampova, judo festivala i europskih kupova.

Hrvatska je već poznata kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a zahvaljujući kvalitetnom dugogodišnjem radu Hrvatskog judo saveza najpopularnija je i za vrhunska judo događanja. Iskusni tim već dugi niz godina koordinira glavni tajnik HJS-a i dopredsjednik Europske judo unije Hrvoje LINDI.

– Sve je spremno, mi ponosno odbrojavamo! Točno nas dijeli mjesec dana do najvećeg natjecanja za naše judaše i judašice. Marljivo se radi, ponekada i do kasno u noć, ali svi smo iznimno motivirani oko Europskog prvenstva pa se uvijek nađe atom snage više. U provedbu samog natjecanja uključeno je oko 300 osoba koje će ostati zapamćene po tome da su organizirale prvo ikada EP u Hrvatskoj. Suci, vozači, volonteri, logistika, administracija, samo su neke od pozicija na kojima organizacijski odbor marljivo radi da se sve ovo ostvari. Ovom prilikom želim se zahvaliti cijelom timu na iznimnom doprinosu da se Europsko prvenstvo održi, a našim reprezentativcima čim više uspjeha! – komentirao je Hrvoje Lindi.

Jednu i jedinu seniorsku zlatnu medalju na Europskom prvenstvu za Hrvatsku osvojio je Goran ŽUVELA 1974. godine, tada još pod bivšom Jugoslavijom. Za prvu seniorsku europsku medalju u povijesti nakon osamostaljenja izborila se Marijana MIŠKOVIĆ – HASANBEGOVIĆ.

Izbornici Dean ILIĆ (muški) i Vladimir PRERADOVIĆ (žene) izlaze s finalnim popisom natjecatelja nakon IJF Grand Slama u Turskoj koji se održava od 29. do 31. ožujka.

Odgovori

Back to top button