Judo

U Poreču se priprema više do 150 olimpijaca iz cijelog svijeta

Još je 20 dana ostalo do Olimpijskih igara, a više od 150 judoka, koje će nastupiti u Tokiju, odabrale su EJU trening kamp u Poreču (1. do 8. srpnja) za posljednje “glancanje” forme uoči najvećeg turnira, piše na službenoj stranici HJS-a.

Dok se još uvijek nisu slegli dojmovi s velikim pothvatom, osvajanjem svjetskog zlata Barbare Matić (do 70 kg) i tri hrvatske predstavnice na Olimpijskim igrama, pripreme za Tokio su u punom jeku.

Uz Barbaru Matić i Karlu Prodan (do 78 kg), Hrvatsku će na Igrama predstavljati Ivana Maranić (preko 78 kg), a sve tri su dio hrvatske ekipe koja je u Poreču na EJU trening kampu, gdje je još 300 drugih judoka iz 37 država. Više od pola prisutnih će nastupiti na Olimpijskim igrama, a među njima su i najuspješniji s prošlih Igara, aktualni olimpijski pobjednici, Čeh Lukas Krpalek i Slovenka Tina Trstenjak.

– Hrvatski judo savez je iskoristio izazovan period pandemije za reorganizaciju kako bi osigurao svojim sportašima što bolje uvjete za pripreme i daljnji razvoj. Sredinom drugog vala smo bili prvi u Europi koji smo pokrenuli judo, europskim prvenstvima u Poreč, a ovaj vrhunski judo trening kamp je samo nastavak tih aktivnosti. Okupljanjem ovolikog broja vrhunskih judoka iz cijelog svijeta, Hrvatska se još jednom potvrđuje kao jedan od najboljih organizatora u svijetu juda, a kruna svega su naslov svjetske prvakinje Barbare Matić i po prvi puta u povijesti tri predstavnice na Olimpijskim igrama – rekao je glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije, Hrvoje Lindi.

Trening kamp, koji se održava u Zelena resortu Plave lagune, posjetio je i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač:

– Kada imamo ovako veliko događanje u Hrvatskoj, veliko je to priznanje, kao i odgovornost za našu olimpijsku obitelj, kao i za Hrvatski judo savez, koji je jedan od najboljih saveza u Međunarodnoj judo federaciji. Zahvaljujem se Europskoj judo uniji, kao i svim top judašicama i judašima, koji su odabrali upravo Poreč za završne pripreme uoči Tokija.

Izbornik ženskih reprezentacija, Vladimir Preradović, zadovoljan je treninzima:

– Radi se na jako visokoj razini, naše judašice su iznimno motivirane, a uvjeti su već standardno na iznimno visokoj razini.

Nedjelja 4. srpnja je bila i slavljenički dan jer je hrvatska judašica Tena Šikić proslavila 27. rođendan, a reprezentacija ju je iznenadila pjesmom i rođendanskom tortom.

U Poreču se Krpalek i Trstenjak spremaju za obranu olimpijskih zlata, a europski prvaci Belgijanac Toma Nikiforov, Kosovari Akil Gjakova i Distria Krasniqi žele nove uspjehe u Tokio. Uz Matić, u Istri je još jedan aktualni svjetski prvak, Belgijac Matthias Casse, a veliki interes je i za legendu juda, olimpijskog pobjednika, Grka Iliasa Iliadisa, trenutnog trenera reprezentacije Uzbekistana.

Fotogaleriju trening kampa pogledajte OVDJE.

Odgovori

Back to top button