Judo

Lara Cvjetko postala europska prvakinja, Karla Prodan srebrna u Poreču!

Story Highlights
  • Knowledge is power
  • The Future Of Possible
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Tip of the day: That man again
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Spieth in danger of missing cut

Nakon europskog srebra Roberta Klačara, prvog dana EP-a za mlađe seniore u Poreču, drugi dan prvenstva je bio u potpunosti u znaku hrvatskih judašica, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza

Hrvatska je u finalnom bloku imala predstavnice u dva finala te još jednu u borbi za broncu.

Naša reprezentacija prvenstvo završava s četiri medalje, jednim zlatom, dva srebra i jednom broncom što je izniman uspjeh.

Najbrže je do polufinala stigla Lara Cvjetko (do 70 kg), europska prvakinja u kadetskoj konkurenciji iz 2017. godine. Ippon protiv Rumunjke Moscalu, pa wazari u «golden scoreu» protiv Nizozemke De Voogd, doveli su je u četvrtfinale. Tamo je lijepim wazarijem pa ipponom (zahvat) svladala Šveđanku Nilsson i osigurala mjesto u polufinalu.

Protiv Ruskinje Liluašvili je djelovala mirno i aktivnošću natjerala kvalitetnu Ruskinju na pogreške. Odlučujuća, treća, došla je u ‘golden scoreu’ i Cvjetko je slavila mjesto u finalu, gdje ju je čekala Izraelka Goshen.

Finale je bilo samo nastavak uspješne priče. Vrlo tvrda borba, na razini seniorskog juda, sve do posljednje minute kada Goshen pada u snazi, naša judašica to koristi i u posljednjim trenucima atraktivnim ipponom dolazi do zlata!

– Nisam još svjesna što sam postigla. Presretna sam! Kruna napornog rada, treniranja, zalaganja. Bilo je prekrasno biti u Poreču, trenirati s reprezentacijom, ponovno se vratiti u natjecateljski ritam. Nakon poraza na EP-u za juniorke bila sam razočarana i motivirana i na najbolji način to «vratila». Hvala svima na potpori, mami, sestrama, treneru, klubu, savezu, svima u Poreču – kroz osmijeh je rekla zlatna Lara.

Status prve nositeljice, Karla Prodan je opravdavala od prvog nastupa. Dominantno protiv Talijanke Cerutti, pa wazari i ippon protiv Turkinje Erdogan, za mjesto u polufinalu. Tu se «osvetila» Rumunjki Sirbulet, koja je u četvrtfinalu svladala našu Leu Gobec, i odličnim ipponom prošla u finale europskog prvenstva!

U finalu se mlada Splićanka borila protiv Izraelke Lanir, u borbi dostojnoj finala. Lanir je povela wazarijem nakon što je slučajnim udarcem ošamutila hrvatsku judašicu, a Prodan je tražila svoj ritam i došla do wazarija na isteku treće minute. Kada se činilo da hrvatska predstavnica kontrolira borbu, Lanir je iskoristila priliku i došla do drugog wazarija i velikog zlata za Izrael.

Kao i svaki veliki sportaš, nezadovoljna drugim mjestom, Karla Prodan je bila neutješna:

– Znam da bi mnogi bili presretni na mom mjestu, ali ja sam ovdje došla po zlato. Međutim, ovaj poraz u finalu mi je velika pouka i dodatni motiv za dalje. Imala sam dobar dan, zadovoljna sam s prve tri borbe, ali u finalu sam mogla bolje. Sutra ću biti zadovoljnija, ipak je ovo Europsko prvenstvo.

Helena Vuković (preko 78 kg) ipponom nad Austrijankom Hoellwart je došla do četvrtfinala, gdje ju je wazarijem porazila Turkinja Esir. U repasažu je išla na Poljakinju Wolszczak i potpuno dominirala te sigurno prošla u borbu za broncu protiv Mađarice Szigetvari.

Tamo je puno iskusnija mađarska judašica, osvajačica medalje i s Grand Prix natjecanja, iskoristila neiskustvo Vuković i unatoč manjoj aktivnosti i lošijoj fizičkoj spremi dva puta bacila hrvatsku judašicu za broncu.

Lea Gobec (do 78 kg) je uspješno krenula protiv Portugalke Moreire te je wazarijem u «golden scoreu» ušla u četvrtfinale. Tamo nije našla rješenje za Sirbulet, a zatim u repasažu svladala Turkinju Erdogan.

konkurenciji judaša, Damian Sokolović (do 81 kg) je izgubio od Austrijanca Dengga, dok je u istoj kategoriji Oliver Makarović svladao Talijana Gambu, a zatim izgubio od Gruzijca Akhalkatsija. 

U kategoriji do 90 kg, Josip Bulić je izgubio od Mađara Goza, a Ivan Jelača od Tonija Miletića iz BIH. Domagoj Bratinčević (do 100 kg) je poveo wazarijem protiv Devosa, ali zatim Francuz ipponom prolazi dalje. Marcel Škalec (preko 100 kg) izgubio je od Slovaka Fizela.

Foto: Hrvatski judo savez

Hrvatska prvenstvo završava s četiri medalje, jednim zlatom, dva srebra i jednom broncom što je izniman uspjeh

Odgovori

Back to top button