Judo

Barbara Matić uoči IJF Grand Prixa u Portugalu: Neće biti lako

Olimpijska je godina, a prvi IJF World Judo Tour događaj u 2024. uskoro. Od 26. do 28. siječnja u Portugalu se održava treći po redu IJF Grand Prix, koji ima toliki broj prijava da bi se ponosio svaki Grand Slam! Prema Almadi se uputilo 656 judaša i judašica iz 92 različite države, a svi oni probat će prikupiti itekako bitne bodove za ljeto u Parizu, piše na službenoj stranici HJS-a.

Tu je i delegacija iz Hrvatske, koja putuje u Portugal s devet natjecatelja, od toga osam judašica i jedan judaš. Hrvatska reprezentacija predvođena dvostrukom svjetskom prvakinjom Barbarom MATIĆ, a ona odlazi u Almadu kao prva natjecateljica turnira.

– Prvi turnir u novoj godini, pa ćemo vidjeti. Bila je ozljeda palca pa sam dva mjeseca pauzirala što se tiče te ruke, tako da se još vraćam. Mislim da nisam na sto posto, ali brojnost u Portugalu je velika, tako da neće sigurno biti lagano. Čak su i Japanci tu, ali možda će biti lakše jer nema svih cura iz top 10. Možda po tom pitanju nešto lakše, ali s obzirom na to da nas ima preko 40 prijavljenih u kategoriji i još s Japankama, neće biti lagano – kazala je Barbara Matić.

Lijepe uspomene za Portugal vežu Dubrovkinju Ivu OBERAN koja je čak dva puta osvajala medalju na spomenutom IJF Grand Prixu. 24-godišnja Oberan na prvom izdanju 2022. godine osvojila je srebro, dok je prošle godine bila brončana.

– Prvo natjecanje u godini, standardno otvaramo u Portugalu. Ove godine brojke govore same za sebe, u svakom slučaju neće biti lako, ali iskreno jako sam uzbuđena. Volim Portugal, volim se boriti u Portugalu, lijepe uspomene me vežu za tu državu, za taj grad.

Olimpijske igre, san su svakog sportaša, ostalo nam je još sedam mjeseci do početka istih, a Matić i Oberan pojasnile su koliko ih motivira ta olimpijska godina.

– Motivira me ta činjenica, moramo još neka natjecanja prije odraditi, naravno što s boljim rezultatima kako bi se mogli čim bolje pripremiti za nadolazeće europsko (op. a. Zagreb) i svjetsko prvenstvo te nadam se i olimpijske igre – dodala je Barbara Matić

– Olimpijska godina, što reći. Uvijek postoji neka mala doza presinga, odnosno treme, ali mislim da je sada najvažnije ostati nekako pribran, to ostaviti sa strane i raditi svoje – zaključila je Oberan.

Sastav reprezentacije:

-52kg Ana Viktorija PULJIZ (JK „Solin“),

-63kg Katarina KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac), Iva OBERAN (JK „Župa dubrovačka“),

-70kg Barbara MATIĆ (JK „Pujanke“ – Split),

-78kg Karla PRODAN (JK „Pujanke“ – Split), Petrunjela PAVIĆ (JK „Dubrovnik 1966“),

+78kg Tina RADIĆ (AJK „Student“ – Split), Ivana ŠUTALO (JK „Dubrovnik“),

-100kg Zlatko KUMRIĆ (AJK „Student“ – Split).

Prvog dana natjecanja u petak na tatami izlazi Ana Viktorija Puljiz, a u subotu se bore Katarina Krišto, Iva Oberan i Barbara Matić. Nedjelja je rezervirana za pet hrvatskih predstavnika, pa će u borbu po nove bodove Zlatko Kumrić, Petrunjela Pavić, Karla Prodan, Tina Radić i Ivana Šutalo.

Odgovori

Back to top button