Judo

Barbara Matić je prva hrvatska judašica koja u srijedu kreće u lov na medalju na Igrama u Tokiju

Olimpijski judo turnir u Tokiju traje od subote, ali za Hrvatsku glavni program počinje od srijede 28. srpnja, kada nastupa Barbara Matić (do 70 kg), piše na službenoj stranici HJS-a.

Znalo se kako će judo biti posebno natjecanje na Olimpijskim igrama u Tokiju, a ugođaj Nippon Budokan dvorane, kao i događanja na tatamiju posebnost su podigli na još jednu razinu. Zlatni brat i sestra Abe, dva zlata Kosova i nebrojeno puno kvalitetnih borbi, sudara velikih imena i konkurenata, pokazali su zašto se judo u Olimpijskim igrama uvijek uvrštava među “Top events” ili istaknute, vrhunske događaje.

Svakog dana bore se judašice i judaši u po jednoj ženskoj i jednoj muškoj kategoriji, a srijeda 28. srpnja je rezervirana za kategoriju do 70 kg, u kojoj je četvrta nositeljica Barbara Matić, aktualna svjetska prvakinja.

Na početku turnira, Barbara čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo, a pobjeda u prvom nastupu bi donijela plasman u četvrtfinale.

Nakon gledanja i slavlja, s kolegama olimpijcima, osvajanja prve dvije medalje za Hrvatsku, Barbara nije dočekala zlatnu Mateu Jelić i brončanog Tonija Kanaeta. Taekwondoaši medaljaši su stigli iza ponoći u Olimpijsko selo, a nastup u srijedu je sve bliže.

– Čekali smo, čekali, ali nismo dočekali nažalost. Proslavit ćemo kad sve prođe – mirna i staložena je Barbara, potpuno naviknuta na Japan, pošto je više od 15 dana u zemlji izlazećeg sunca.

Najvažnije je da nema zdravstvenih poteškoća i ozljeda. Pripreme u Tokamachiju, a zatim i treninzi u legendarnom Kodokan institutu, donijeli su mir i fokus. Nisu problem niti kartonski kreveti, niti brojna ograničenja zbog koronavirusa.

– Nemam nekih posebnih dojmova. Treniramo, gledamo naše olimpijce na TV-u i čekamo svoj dan – rekla je Matić, kojoj su ovo druge Olimpijske igre, nakon debija u Rio de Janeiru 2016. godine.

Kvalifikacije svakog dana počinju od 4:00 sata te traju do 7:30 po srednjoeuropskom vremenu. Polufinalisti i oni koji su se plasirali u repasaž nastavljaju natjecanje u 10:00 sati, a od 12:50 se već slave medalje i slažu dojmovi. Sve nastupe hrvatskih judašica uživo prenosi HTV.

Već nakon ždrijeba je trener Vladimir Preradović istaknuo:

– Jako je važno da taktički uđe dobro u prvu borbu, gdje bi mogla biti Portugalka, neugodna protivnica koju nikad nije lagano pobijediti.

U slučaju pobjede slijedi borba za polufinale protiv najbolje iz dijela ždrijeba gdje odskače ime Michaele Polleres. Riječ je o Austrijanki, koju je Barbara pobijedila u drami polufinala svjetskog prvenstva, ali Preradović nudi drugačiji pogled.

– Koreanka Kim je iznimno neugodna, mislim da bi mnogima mogla pomrsiti račune. Idemo borbu po borbu, započeti kvalitetno dan pa zatim vidjeti tko nam dolazi s druge strane tatamija – racionalan je Preradović.

U četvrtak nastupa još jedna Splićanka Karla Prodan (do 78 kg). Petak donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić (preko 78 kg).

Odgovori

Back to top button