Judo

Barbara i Karla potvrdile vizu za Tokio, Ivana i Zlatko još se nadaju odlasku na Olimpijske igre

Objava službenih kvalifikacijskih lista Međunarodne judo federacije za Olimpijske igre u Tokiju potvrdio je dva hrvatska imena, Barbaru Matić (do 70 kg) i Karlu Prodan (do 78 kg) i ostavio još nadu za Ivanu Maranić (preko 78 kg) i Zlatka Kumrića (do 100 kg), piše na službenoj stranici HJS-a.

Hrvatski judo će na Olimpijskim igrama u domovini svog sporta, Japanu, od 24. srpnja do 31. srpnja, imati barem dvije predstavnice. Potvrđene sudionice olimpijskog turnira, direktnim plasmanom, su Barbara Matić (do 70 kg) i Karla Prodan (do 78 kg), članice JK Pujanki.

Kako do 3. srpnja, svi nacionalni savezi trebaju Međunarodnoj judo uniji potvrditi sudionike, ostaje šansa za Ivanu Maranić u kategoriji preko 78 kg te za Zlatka Kumrića u kategoriji do 100 kg.

Naime, Maranić, članica JK Panda, trenutačno je sedma ispod crte, a Kumrić trenutačno peti ispod crte, ali kada se uzmu u obzir ozljede, sustav kontinentalnih kvota i ostale okolnosti, šanse da se netko od njih nađe na olimpijskom turniru postoje.

Bila bi to velika nagrada za Maranić, koja će uskoro napuniti 30 godina te je pokazala i na posljednjem Svjetskom prvenstvu kako se može boriti s najboljima u svojoj kategoriji.

Osvajačica svjetske juniorske bronce iz 2010. godine, radi s trenerom Goranom Strmotićem, koji svojim znanjem i iskustvom stvara kvalitetne judašice i judaše duži niz godina.

Slična je situacija i sa Zlatkom Kumrićem, članom AJK Student, za čiji se razvoj brine trener Tomislav Marijanović, i sam vrsni judaš, osvajač prve europske, muške, seniorske bronce (Budimpešta, 2013. godine).

Unatoč ozljedama, zahvaljujući i Marijanovićevom znanju i pristupu, kao i velikom osobnom zalaganju, Kumrić je u ovom olimpijskom ciklusu osvojio 1642 boda.

Nisu mu pomogli niti neugodni ždrjebovi na IJF World Touru i velikim natjecanjima, tako da je 27-godišnji Splićanin, od povratka velikih natjecanja nakon početka pandemije upisao četiri pobjede i devet poraza.

Osvajač europske seniorske bronce iz Varšave 2017., Dominik Družeta (do 81 kg), s 834 osvojena boda, završio je ovaj olimpijski ciklus na 66. mjestu te se, nakon kvalitetnog ljetnog odmora, okreće Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

U novom olimpijskom ciklusu, 25-godišnji Puljanin, član JK Istarski borac, tražit će bolji omjer od završne tri pobjede i sedam poraza u 2020. i 2021. na velikim natjecanjima.

Ako i Kumrić izostane s olimpijskog turnira u Tokiju, veliki poticaj će mu biti odluka Stručno-trenerske komisije Hrvatskog judo saveza, na sastanku komisije 22. lipnja, da su Kumrić i Družeta na pravom putu te da su važni članovi hrvatske seniorske reprezentacije.

Pokazatelj je to i dugoročnog plana u kojem svi uključeni rade za boljitak hrvatskog juda, koji u svim segmentima napreduje iz godine u godinu.

Odgovori

Back to top button