Boks

Vladimir Kličko kritizirao WBA koji je ruske boksače vratio na rang ljestvicu

Mnoge međunarodne sportske organizacije i savezi suspendirali su ruske sportaše nakon vojne invazije njihove zemlje na Ukrajinu, a tako je bilo i u boksu.

No nedavno je dogovorena suradnja između IBA-e, koju vodi ruski biznismen Umar Kremljev i WBA-a.

Nakon toga su ruski i bjeloruski boksači vraćen na WBA-ovu rang ljestvicu, na što je posebno skrenuo pažnju ukrajinska boksačka legenda Vladimir Kličko.

– U boksu treba biti manje pohlepe. Suradnja između WBA i IBA-e je mrlja na tom plemenitom sportu. Odluka o vraćanju ruskih i bjeloruskih boksača na rang ljestvicu je neizbrisiva moralna pogreška – naglasio je Vladimir Kličko, pa dodao:

– Nije slučajno što Međunarodni olimpijski odbor razmišlja izbaciti boks s Olimpijskih igara 2028. godine. Boks treba veliku čistku.

U WBA-ovom priopćenju ističu kako sportaši iz tih država nisu vojnici i nisu na vlasti, a tko god će podržati rat bit će uklonjen s ljestvice.

Jedan od WBA-ovih prvaka je Rus Dmitrij Bivol, koji je uoči meča protiv Canela u svibnju najavljen kao borac iz Kalifornije.

– Rekli su mi kako ne bih trebao boksati, a onda su tražili od mene da nemam nikakva ruska obilježja. Iznenadila me njihova odluka kada su mi rekli kako će me najaviti da dolazim iz Kalifornije, a ne iz St. Petersburga ili Kirgistana. Ne krivim ih, lijepo je kad predstavljaš svoju državu, ali svi razumijemo okolnosti – kazao je Dmitrij Bivol.

Odgovori

Back to top button