Boks

Ukrajinci dolaze u Poreč na EP U-22, prijavili i svjetskog prvaka Jurija Zakharijeva

Ukrajinski boksači i boksačice nastupit će na Europskom prvenstvu za seniore i seniorke U-22 koje se u Poreču održava od 11. do 24. ožujka, piše na službenoj stranici HBS-a.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, komunikacija s Ukrajinskom boksačkom federacijom je otežana, no Ukrajinci su za Europsko prvenstvo u Poreču prijavili brojnu ekipu – boksače i boksačice u svim kategorijama – u 13 muških i 12 ženskih!

Ukupno se (s rezervama), te s trenerima, medicinskim osobljem i dužnosnicima, prijavilo 36 članova ukrajinske delegacije! Dobrodošli u Hrvatsku!

Među prijavljenim ukrajinskim boksačicama i boksačima brojni su nositelji medalja s europskih i svjetskih prvenstava, a svakako se ističe ime Jurija Zakharijeva u kategoriji do 71 kg – tek 19-godišnjeg senzacionalnog, najmlađeg svjetskog prvaka sa SP-a u Beogradu u listopadu 2021. godine!

Ukrajinci su posebno ponosi što je mladi Zakharijev u borbi za zlato na SP-u u Beogradu uvjerljivo svladao reprezentativca Rusije Vadima Musajeva!

Zakharijev je postao i najmlađi svjetski prvak u povijesti ukrajinskog boksa, a s trona je skinuo dotadašnjeg Vasilija Lomačenka koji je titulu osvojio 2009. godine s 21. godinom.

Sada 34-godišnji Lomačenko, trostruki svjetski prvak i dvostruki olimpijski pobjednik, aktivni i uspješni prvak i u profesionalnom boksu, odmah se po ruskoj invaziji na njegovu domovinu vratio u Ukrajinu i stavio na raspolaganje ukrajinskim oružanim snagama u borbi protiv okupatora.

Isto su napravili i drugi veliki ukrajinski boksači – apsolutni svjetski profesionalni prvak u teškoj (WBO, WBA, IB i IFB ) Oleksandr Usyk, kao i slavna braća Kličko, Vitalij i Vladimir, te brojni drugi aktivni ukrajinski boksači i boksačice, reprezentativci, treneri i dužnosnici Saveza, kao i potpredsjednik Ukrajinske boksačke federacije Andrij Strikharskij.

Nažalost, među ukrajinskim žrtvama ima i boksača, u posljednja 24 sata javljeno je da su poginuli trener Jurij Kaun i mladi boksač Jegor Lobanov.

Hrvatski boksački savez odmah je po izbijanju ruske agresije na Ukrajinu poslao pismo podrške i pune solidarnosti s prijateljima iz Ukrajinske boksačke federacije i stavio se na raspolaganje ponudivši svu pomoć koju može, a isto je učinila i Svjetska boksačka federacija čiji je Upravni odbor ponudio “punu podršku svim mjerama usmjerenim na pomoć ukrajinskim boksačima.”

U istoj odluci, Svjetska boksačka federacija IBA isključila je ruske i bjeloruske boksače, kao i sve njihove dužnosnike, sa svih međunarodnih natjecanja u bilo kojem obliku.

Na punu podršku i pomoć svim ukrajinskim sportašima kako bi se mogli natjecati obvezao se i Međunarodni olimpijski odbor.

Na Europskom prvenstvu za seniore i seniorke U-22 u Poreču (11. do 24. ožujka 2022.) Rusi i Bjelorusi neće sudjelovati u bilo kojem svojstvu, i to su jedine europske zemlje kojih neće biti u Poreču.

Prijavilo se ukupno 39 europskih zemalja i očekuje se više od 500 sudionika.

Hrvatsku će predstavljati devet seniorskih prvaka do 22 godine u muškoj konkurenciji, te tri najbolje mlade hrvatske boksačice.

Odgovori

Back to top button