Boks

Trojica Hrvata u četvrtfinalu EP-a u Budvi, Deni Alagić i Leon Buzik izborili borbu za medalju

Hrvatska ima trojicu boksača u četvrtfinalu Europskog prvenstva mlađih seniora u Budvi. Nakon Antonija Grabića koji je borbu za medalje izborio s dvije pobjede, u ponedjeljak 18. listopada boj za odličja osigurali su Deni Alagić (do 63,5 kg) i Leon Buzik u kategoriji do 67 kg, piše na službenoj stranici HBS-a.

Dok je Riječanin Buzik nakon prve pobjede nad boksačem Mađarske u četvrtfinale prošao bez borbe (predstavnik Srbije Edin Suljić zbog ozljede nije mogao nastupiti), Deni Alagić iz zagrebačkog Metalca dao je posljednji atom snage u meču osmine finala protiv reprezentativca Turske Yildirima Ballioglua.

Alagić je slavio tijesnom, podijeljenom odlukom sudaca 3:2 premda je bodovanjem izgubio drugu i treću rundu (4:1 i 3:2).

U korist našeg boksača presudila je prva runda koju je dobio sa 4:1 (mađarski sudac sve tri runde bodovao je u korist Turčina). Alagić se namjerio na žilavog, neumornog suparnika koji se borio otvorenim gardom i nametao ubitačan ritam.

Alagić ga je u prvoj rundi sjajno iskontrirao, dočekivao nalete Turčina i vraćao ga unatrag preciznim udarcima. Stekao je prednost, a borio se srcem i preko granica mogućnosti hrabro do kraja uzvraćajući na sve nalete Ballioglua. U trećoj je rundi evidentno posustao, na rubu snaga sve češće padao u klinč, a presudilo je što je poljski sudac ipak bodovao rundu sa 10:9 na Denijevu stranu.

Deni Alagić u četvrtfinalu u srijedu, 20. listopada borit će se protiv još opasnijeg, sjajnog napadača i lukavog udarača Andreija Musteta iz Rumunjske koji je s uvjerljivih 5:0 svladao predstavnika Azerbajdžana.

Četvrtfinalne borbe za medalje u ponedjeljak nisu uspjeli dohvatiti Puljanin Tomislav Letinić u kategoriji do 54 kg i Ivan Ante Gregurić (Leonardo Zagreb) u kategoriji do 60 kg.

Tomislav Letinić (Arena Pula) u osmini finala jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je meč od kvalitetnog i očito iskusnijeg Španjolca Juana Morena Pantoje.

Tomislav je pokušao pritisnuti bržeg i okretnijeg Španjolca, htio nametnuti inicijativu, no hitri Pantoja stekao je brzim serijama i kontrama bodovnu prednost u sve tri runde.

Ivan Ante Gregurić (Leonardo) u kategoriji do 60 kg izgubio je također jednoglasnom odlukom sudaca u osmini finala od spremnijeg i boljeg Nijemca Enrica Kliescha kojem su pripale sve tri runde od svih pet sudaca po 10:9 (finski sudac dao mu je prednost i 10:8 u 3. rundi).

Obojica su pokušali sve protiv nadmoćnijih suparnika, kao i ranije Zadranin Petar Krešimir Knežević u kategoriji do 71 kg, boksali na svom trenutačnom maksimumu, a i uvjerili se u snagu europske konkurencije na dosad vjerojatno najkvalitetnijem Europskom prvenstvu mlađih seniora (rođeni 2003. i 2004. godine) na kojem nastupa više od 360 najboljih mladih europskih boksačica i boksača iz 38 država.

Veliki je uspjeh hrvatskog boksa što u vrhunskoj konkurenciji, među probranim mladićima iz boksačkih velesila, ima trojicu predstavnika u četvrtfinalu i koji s pravom pretendiraju za medalje – Antonio Grabić, Leon Buzik i Deni Alagić!

Sve čestitke našim reprezentativcima kao i njihovim trenerima koji ih vode na EP-u u Budvi – Mariju Preskaru, Nenadu Mitroviću i Eriku Pijetraju.

I puno sreće i srce junačko u srijedu, 20. listopada u četvrtfinalnim borbama za europske medalje!

Odgovori

Back to top button