Boks

Težak ždrijeb na Beogradskom pobjedniku, Marko Milun u finalu može na Engleza Frazera Clarkea

Hrvati su naletjeli na vrlo težak ždrijeb na 58. Beogradskom pobjedniku, AIBA-nom turniru najviše kategorije koji traje od 24. do 28. travnja i na kojem nastupaju najbolji boksači svijeta iz četrdesetak zemalja, piše na službenoj stranici HBS-a.

Hrvatski prvak u kategoriji 69 kg Filip Kolar (Čakovec) u šesnaestini finala je slobodan (u kategoriji je ukupno 19 boksača).U osmini finala borit će se protiv Šveđanina Petera Ahlberga, a prođe li švedskog reprezentativca u četvrtfinalu bi se za medalju sučelio pobjedniku meča između Rusa Šarihova i Moldavca Bozorova. Praktički nije mogao naletjeti na teži put prema zoni medalja.

Još teži put dopao je našeg prvaka u kategoriji 75 kg Gabrijela Veočića (Brod). I on je slobodan u šesnaestini finala (ukupno 23 boksača), a u osmini finala protivnik mu je Bugarin Simeon Čamov, sjajni reprezentativac koji je klasu potvrdio još na Olimpijskim igrama 2016. u Riju. Kad bi Veočić nadjačao Bugarina Čamova, u četvrtfinalu bi se borio s pobjednikom meča između još kvalitetnijih suparnika – Rusa Voronova ili Engleza Richardsona.

U poluteškoj kategoriji 81 kg Nikoleto Grdović (Zadar) slobodan je u prvom kolu (ukupno 17 boksača), a u osmini finala čeka ga Crnogorac Petar Marčić, vrlo mlad i kvalitetan boksač iz Budve. Pobjednik tog meča u četvrtfinalu će se sučeliti pobjedniku jakog meča između Bugarina Nikolova i Rusa Radzhabova.

U teškoj kategoriji 91 kg Kristijan Duje Gaćina (Gladijator) prvi meč ima u četvrtfinalu i to će mu biti vrhunski izazov protiv iskusnog Rusa Timura Gamzatova. U teškoj kategoriji u vrlo jakoj konkurenciji laganijih protivnika nema, pobjednik meča Gaćina – Gamzatov u poluzavršnici će se boriti s pobjednikom četvrtfinala između Engleza Clarkea i Moldavca Zaplitnija.

U superteškoj kategoriji +91 kg naš glavni adut, olimpijski kandidat Marko Milun (Leonardo) slobodan je u osmini finala i u četvrtfinalu će u ring protiv Rusa Maksima Babanina (32), iskusnog reprezentativca i osvajača medalja s europskog i svjetskog prvenstva. Pobjednik tog meča u polufinalu ide na boljeg iz borbe domaćeg borca, Srbina Vladana Babića i Litavca Baniulisa.

Prođe li Milun do finala, tamo bi ga prema svim procjenama čekao Englez Frazer Clarke (30), vrhunski prekaljeni boksač, već legenda britanskih ringova i sparing-partner Anthonyja Joshue.

Za iskusnog Clarkea cijela Velika Britanija navija da se konačno plasira na Olimpijske igre, nakon više od deset godina truda i pokušavanja, nakon što je nesretno izgubio priliku za London 2012, godine i Rio 2016. Clarke je olimpijski san postavio kao životni cilj i tome nije podredio ni profesionalnu karijeru nego strpljivo radi za svoju priliku predstavlja Veliku Britaniju u Tokiju.

Upravo će Clarke biti protivnik Milunu u olimpijskim kvalifikacijama u lipnju u Parizu. Marko i trener Pijetraj mogli bi baš u Beogradu imati pravu predigru za odlučni boj u lipnju, a nastup na Beogradskom pobjedniku našem će superteškašu iz Dicma biti najbolji pokazatelj gdje se nalazi s pripremama u odnosu na izravne konkurente za OI.

Odgovori

Back to top button