Boks

Spor oko boksa: Dok se svijet prepire, Hrvatska se drži po strani

Nakon što je čak 27 nacionalnih saveza najavilo svoje pridruživanje konkurentskoj organizaciji World Boxing, predsjednik Svjetskog boksačkog saveza (IBA) Umar Kremljov reagirao je press-konferencijom koju je održao, ni manje ni više nego u gradu domaćinu sljedećih Olimpijskih igara Parizu, piše Večernji list.

A to je natjecanje u ingerenciji Međunarodnog olimpijskog odbora koji ruskom oligarhu Kremljovu ne vjeruje pa će se i ovaj put kvalifikacijski turniri, a tako i sam olimpijski turnir, održati u organizaciji posebne komisije MOO-a.

S obzirom na to da je izgubio podršku brojnih velikih sportskih zemalja (SAD, Australija, Argentina, Brazil, Kanada, Engleska, Njemačka, Velika Britanija, Nigerija, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Švedska…), Kremljov se pokušava dodvoriti zapadnjačkim medijima. Tako je na svoju parišku presicu privukao 70 novinara iz cijelog svijeta kojima se pohvalio da ga je osobno primio i papa Franjo.

No, dojma smo da je pogriješio kada je kazao da su za boks Svjetska prvenstva važnija od Olimpijskih igara i kada je najavio da će, ako ne prođe na Sportskom arbitražnom sudu (CAS), protiv MOO-a pokrenuti pravnu bitku na švicarskom sudu.

A s obzirom na to da je sudbina olimpijskog boksa u rukama CAS-a, čini se dobrom odlukom da se Hrvatska nije izravno opredijelila ni za koga. Zapravo, Hrvatski boksački savez je i dalje uz IBA-u, što ne znači da se ne može pridružiti World Boxingu kada bude prilika pretrčati.

Do tada će hrvatski boksači i boksačice sudjelovati na IBA-inim priredbama, a jedna takva, s bogatim nagradnim fondom, trebala bi se u siječnju održati u Zagrebu.

U međuvremenu će World Boxing, u Frankfurtu (24. i 25. studenog), održati svoj inauguracijski kongres na kojem, dakako, neće biti Hrvatske i ako ta strana u ovom ratu pobijedi, jasno je da Hrvatski boksački savez neće imati takve pozicije kakve ima sada u IBA.

A IBA je Hrvatskoj dodijelila domaćinstvo dva velika mlađeuzrasna natjecanja u 2024. (EP i SP do 22 godine).

Odgovori

Back to top button