Boks

Šest pobjeda svrstalo Hrvatsku u prvu trećinu od 88 boksačkih nacija na SP-u, a među 15 u Europi

Nakon dvanaest dana borbi i ukupno 497 održanih mečeva u 13 težinskih kategorija završeno je u Beogradu 21. Svjetsko prvenstvo za seniore koje je okupilo rekordan broj 510 boksača iz 88 država, piše na službenoj stranici HBS-a.

Svjetsko prvenstvo u Beogradu ostat će zapamćeno i kao prvo na kojem su nositelji medalja od Svjetske boksačke federacije AIBA-e nagrađeni bogatim novčanim bonusima – novi prvaci svijeta i osvajači zlata s po 100.000 dolara, finalisti i osvajači srebrnih medalja s po 50.000 dolara, a polufinalisti i nositelji brončanih odličja s po 25.000 dolara.

Ukupno je AIBA s novim predsjednikom Umarom Kremljevom osigurala nagradni fond od 2,6 milijuna dolara, za svaku od 13 kategorija po 200.000 dolara!

Medalje i novčane nagrade na kraju su otišle u 25 država, a najuspješniji su već po tradiciji bili predstavnici Kube – osvojili su tri zlatne i dvije brončane medalje.

Kazahstanci su također bpet medalja (dva zlata, dva srebra i broncu), kao i predstavnici Rusije (borili su se pod oznakom Ruske boksačke federacije), ali sa samo jednim zlatom (u najtežoj superteškoj kategoriji), dva srebra i dvije bronce.

Boksači iz Sjedinjenih Američkih Država borili su se u četiri finala (dva zlata i dva srebra), a iznenađujuće – dva nova svjetska prvaka dolaze i iz Japana!

Po jednog svjetskog prvaka imaju još Azerbajdžan, Francuska i Ukrajina, a po jednog viceprvaka svijeta Tajvan, Armenija, Bjelorusija, Italija, Uzbekistan, Brazil i Turska.

Na tablici uspješnosti država na prvom mjestu je s omjerom boksača koji su ih predstavljali i postignutih pobjeda najuspješniji Kazahstan čijih je 13 boksača u svih 13 kategorija upisalo čak 35 pobjeda u ukupno 46 borbi!

Kubanci su drugi – osam boksača izborilo je 27 pobjeda (a samo pet poraza u 32 nastupa na Svjetskom prvenstvu!).

Amerikanci su treći najuspješniji, a njihovih 9 boksača upisalo je 26 pobjeda uz samo 7 poraza!

Rusi su ukupno četvrti, imali su 13 boksača u svih 13 kategorija koji su postigli 29 pobjeda, ali i 12 poraza!

Hrvatska nije među nositeljima medalja, a imali smo jednog četvrtfinalistu, najmlađeg u reprezentaciji Gabrijela Veočića koji je u srednjoj kategoriji izborio tri pobjede i jedan poraz od svjetskog prvaka Kubanca Hernandeza.

Ukupno je Hrvatska na 27. mjestu od 88 zemalja i naših najboljih 10 boksača ostvarilo je omjer od 6 pobjeda u 16 mečeva (3 pobjede Gabrijel Veočić, po jedna Matteo Komadina, Luka Plantić i Damir Plantić).

Tih šest pobjeda svrstalo nas je u prvu trećinu boksačkih nacija na Svjetskom prvenstvu, a samo nas je jedna pobjeda dijelila od Bugarske i Meksika koji su upisali po 7 pobjeda. Šest pobjeda ostvarili su i boksači Škotske, ali oni su u Beograd poslali manje predstavnika (šestoricu).

Ako izdvojimo samo Europu, članice Europske boksačke konfederacije koja je bila najbrojnija s 246 boksača iz 38 zemalja, Hrvatska je ponovno među prvih 15 europskih boksačkih nacija (četrnaesti u Europi!) što je gotovo istovjetno učinku na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju gdje su nas svrstali rezultati Luke Plantića i Nikoline Ćaćić.

Iza Hrvatske ostale su i višestruko brojnije, te države u kojima se znatno veća ulaganja u sport i boks – Engleska, Njemačka, Mađarska, Norveška, Irska, Finska, Poljska, Moldavija, Litva…

Pritom treba naglasiti da je Hrvatska među rijetkim reprezentacijama čije boje nisu branili naturalizirani boksači, kao što su primjeri ruskih boksača u nacionalnom timu Srbije ili Kubanaca koji nastupaju po cijelom svijetu, za Španjolsku, Bugarsku, Azerbajdžan itd…

Pojedinačno učinak naših 10 najboljih boksača izgleda ovako:

U kategoriji do 57 kg Filip Kolak 0-1 (prijavljena 44 boksača) izgubio je u 1/16 finala od bugarskog Kubanca Javiera Diaza Ibaneza prekidom u drugoj rundi. Bugarski Kubanac Ibanez bio je i svjetski prvak u mlađim seniorima, a na SP-u u Beogradu zaustavljen je u četvrtfinalu!

Do 60 kg Diego Mamić 0-1 (čak 51 boksač!) u 1. kolu izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca protiv Kolumbijca Duvana Morena Zulete.

Do 63,5 kg Matteo Komadina 1-1 (44 boksača) u 1. kolu pobijedio je sa 4:1 Korejca Jongseunga Leeja, a u 1/8 finala izgubio jednoglasnom odlukom sudaca od Ukrajinca Denisa Pesotskija.

Do 67 kg Antonio Tkalčić 0-1 (49 boksača) u 1/16 finala izgubio je prekidom u trećoj rundi od brazilskog olimpijca Wandersona de Oliveire, prvaka Južne Amerike koji je zaustavljen u četvrtfinalu.

Do 71 kg Filip Kolar 0-1 (47 boksača) izgubio je u 1/16 finala jednoglasnom odlukom protiv Norvežanina Dona Eminija.

Do 75 kg Gabrijel Veočić 3-1 (46 boksača) u 1. kolu pobijedio je sa 4:1 Meksikanca Hectora Martineza Aguirrea. U 1/16 finala sa 5:0 pobijedio je Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine. U 1/8 finala pobijedio je sa 4:1 Škota Sama Hickeya, juniorskog viceprvaka Europe! U 1/4 finala zaustavljen je sudačkom odlukom 5:0 od Kubanca Yoenlisa Martineza Hernandeza, novog svjetskog prvaka koji je dominantno u polufinalu pobijedio boksače iz Italije i Rusije!

Do 80 kg naš veliki adut, olimpijac Luka Plantić 1-1 (41 boksač u konkurenciji) u 1. kolu pobijedio je uvjerljivo 5:0 Slovenca Gregora Starašiniča. U 1/16 kontroverznom odlukom 3:2 izgubio je protiv Bjelorusa Alakseija Alfiorauja koji je osvojio srebrnu medalju izgubivši u finalu od Amerikanca Gonzalesa isto tako kontroverzno 2:3, premda je Gonzales bio u dva nokdauna! Na Plantićev meč naša je reprezentacija uložila žalbu koja nije uvažena od Sudačke komisije AIBA-e.

Do 86 kg Damir Plantić 1-1 (ukupno 32 boksača) u 1. kolu pobijedio je 5:0 Gruzijca Artyoma Yordanyana. U osmini finala izgubio je jednoglasno od Belgijca Victora Schelstraetea koji je kasnije osvojio brončanu medalju.

Do 92 kg Toni Filipi 0-1 (38 boksača) u 1/16 finala izgubio je jednoglasno od Talijana Aziza Abbesa Mouhudiinea koji je na kraju boksao u finalu protiv neprikosnovenog Kubanca La Cruza i osvojio srebrnu medalju. Filipiju je to već treći poraz od Talijana na velikoj sceni (gubio od njega 2017. u finalu Mediteranskih igara i finalu Europske unije).

U superteškoj kategoriji +92 kg još jedan naš veliki adut Marko Milun 0-1 (33 superteškaša u konkurenciji) u 1/16 finala izgubio je jednoglasnom odlukom protiv Turčina Berata Acara koji je zaustavljen u četvrtfinalu.

Iz kratke analize vidljivo je koliko ždrijeb nije bio naklonjen našim boksačima – pogotovo Gabrijelu Veočiću koji je s tri pobjede ostavio najbolji dojam, a u četvrtom meču za medalju morao se boriti s novim svjetskim prvakom, te Luki i Damiru Plantiću i Toniju Filipiju koji su ispali od nositelja odličja.

Hrvatske boksače vodili su izbornik Kristijan Hodak, treneri Tomislav Bašić, Pero Veočić, Tomo Kadić, Vanja Kostel i Leonardo Pijetraj.

Hrvatska je imala i dva ugledna predstavnika na SP-u u Beogradu – supervizor i tehnički delegat natjecanja ispred AIBA-e bio je glavni tajnik HBS-a Marko Marović, a sudio je naš najbolji sudac Naim Ramaj.

Odgovori

Back to top button