Boks

Marko Milun osigurao medalju na EUBC kupu u Budvi, za finale se bori protiv europskog prvaka

Hrvatski prvak u superteškoj kategoriji +92kg MARKO MILUN (27), olimpijski kandidat iz Leonarda Zagreb, plasirao se s dvije pobjede kao jedini od hrvatskih predstavnika u polufinale elitnog EUBC kupa u Budvi (8.-15. listopada), piše na službenoj stranici HBS-a.

Sve čestitke Milunu i treneru Leonardu Pijetraju koji ga je preko ljeta vratio u vrhunsku formu i ponovo ga usmjerio prema svjetskom vrhu!

Marko je u četvrtfinalu, u pravom napetom trileru, neizvjesnoj borbi od prve do posljednje minute, u rijetko viđenoj drami svladao Armenca Davita Chaloyana, doprvaka svijeta sa SP-a u Beogradu 2021.! Milun je u osmini finala u Budvi u dominantnom stilu svladao francuskog superteškaša Djamila Aboudue-Moindzea.

U oštrom kreševu u kojem su sijevali opaki udarci s obje strane, a svaki je mogao biti presudan i okončati sudar divova, i kraj je bio dramatičan – nakon podijeljene odluke 3:2, automatski se pristupilo ocjenama kontrolora (bout rewiev) koji su presudili i potvrdili Milunovu pobjedu za konačnih 4:3 i novi veliki trijumf hrvatskog superteškaša!

Milun je tako u dva i pol tjedna pobijedio i drugog viceprvaka svijeta nakon što je 23. rujna u Monte Carlu deklasirao Kubanca Arzolu Lopeza!

Plasman u polufinale Milunu je uz osiguranu medalju donio i osiguranu nagradu od 5000 dolara, a za finale će se boriti protiv sjajnog Austrijanca, prvaka Europe U-22 iz Poreča 2022. Ahmeda Hagaga koji je u četvrtfinalu u Budvi podijeljenom odlukom svladao Rusa Doronicheva!

Milunu je to prilika za veliki revanš Hagagu koji ga je pobijedio prošle godine na velikom turniru u Debrecenu, a Austrijanac egipatskog podrijetla lani je na Silver Belt turniru u Mariboru svladao i osječkog superteškaša Luku Pratljačića.

Polufinale Milun – Hagag na rasporedu je u petak, 13. listopada 2023.!

U četvrtfinalnim mečevima borila su se još dvojica Hrvata, obojica mladi reprezentativci i kandidati za nadolazeće Europsko prvenstvo U-22 u Budvi – Marin Jelačić (Pauk Split) do 63,5 kg i Gabriel Debanić (Leona Zagreb) do 75 kg.

Splićanin Jelačić izgubio je jednoglasnom odlukom od Izraelca Ahmada Shtiwija. Marin Jelačić u 1. kolu pobijedio je Cipranina Alexandrosa Christodoulua i nastupi na EUBC kupu bili su mu i najkvalitetniji ispiti na međunarodnoj sceni i korisno iskustvo za EP do 22 godine u Budvi za mjesec dana. Jelačić je hrabro i bespoštedno odradio oba meča, a uz Miluna je jedini od hrvatskih predstavnika izborio jednu pobjedu.

Gabriel Debanić u četvrtfinalu je u odličnom, žestokom meču izgubio jednoglasnom odlukom od iskusnijeg Azerbajdžanca Mirshariffa Kazimzadea, premda je dobio drugu rundu, a odlično se cijelo vrijeme nosio sa snažnim Azerom.

Jelačić i Debanić uz kvalitetno iskustvo za plasman u četvrtfinale zaradili su i novčane nagrade od 1000 dolara.

Trojica mladih hrvatskih reprezentativaca zaustavljeni su u prvim borbama na EUBC kupu u Budvi: Petar Leskur (Grom Split) u poluteškoj kategoriji do 80 kg od crnogorskog reprezentativca i najboljeg domaćeg boksača Petra Marčića.

Petar Krešimir Knežević (Sv. Donat Zadar) do 71 kg nesretno je izgubio prekidom u finišu treće runde zbog ozljede u meču u kojem je dominirao protiv Mađara Some Mestera.

Nikola Horvat (Leonardo Zagreb) do 57 kg izgubio je od vrhunskog reprezentativca Moldavije Danila Ocomana.

Svi naši mladi predstavnici kandidati su i za nastup na Europskom prvenstvu U-22 od 10.-20. studenoga 2023. također u Budvi.

Odgovori

Back to top button