Boks

Luka Plantić nakon ispadanja s Igara: Pokraden sam, Meksikanac je u 1. rundi bio u dva nokdauna!

Luka Plantić (24) održao je obećanje koje je dao prvenstveno sebi uoči meča osmine finala Olimpijskih igara u poluteškoj kategoriji do 81 kg:

– Protiv Meksikanca pokazat ću sve što nisam uspio protiv Jordanca! Viši je, ali pritiskat ću ga otpočetka!

Luka je pokazao i dao sve, odboksao žestok, beskompromisan meč, pritiskao i diktirao ritam protiv snažnog, izdržljivog meksičkog marinca Rogelija Torresa Romera (26), no suci su bodovali po svom – 4:1 za Meksikanca, piše na službenoj stranici HBS-a.

Tajlandski sudac upisao je pobjedu Plantiću, ostala četvorica: Kubanac, Kazahstanac, Litavac i Alžirac bodovali su za Romera!?

Pristran je bio i sudac Tunižanin u ringu – u prvoj rundi umjesto dva evidentna brojanja uzdrmanom Meksikancu, prekidao je Plantićeve napade, zaustavljao njegove serije, a pružao predah i čuvao Romera.

Da je samo jednom brojao visokom Meksikancu (190 cm), a morao je, runda bi pripala Luki uvjerljivo sa 10:8 i dala mu veliku prednost za nastavak.

Ovako je svih pet sudaca moralo dati rundu u korist dominantnog Luke, no jednoglasnih 10:9 bilo je bonus Romeru – marinac se oporavio, uspostavio ravnotežu u drugoj rundi, precizno kažnjavao neizrađene Lukine napade koji je htio završiti meč i u nesmiljenim, strahovitim razmjenama, teškom ratu između konopaca u kojem se nijedan borac nije štedio, uspio dati povod sucima da meč uvedu u neizvjesnost – drugu su rundu jednoglasno sa 10:9 dodijelili Meksikancu i s potpuno poravnatim rezultatom Plantić i Romero su ušli u odlučujuću treću rundu.

Umor nakon strahovitog kreševa u prve dvije runde nije se mogao izbjeći, Luka je i dalje nametao ritam, riskirao, nemilice je pljuštalo s obje strane, a suci su pronašli svoje razloge da meč i prolazak u četvrtfinale dodijele jedinom predstavniku Meksika, ozbiljne svjetske boksačke sile i pošalju ga na Kubanca Lopeza u četvrtfinalu, olimpijskog i svjetskog prvaka.

Luka Plantić je evidentno zakinut, kao što su ga suci zakinuli protiv prvog nositelja Britanca Whittakera na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu, srećom kad se Luka već plasirao u Tokio, a sad su mu oduzeli pobjedu za četvrtfinale.

Luka i trener Tomislav Bašić ne mogu si ništa predbacivati, između konopaca pružio je maksimum, lavovsko srce i borbenu energiju, boksao hrabro i kvalitetno kako je najavio – bolje nego u šesnaestini finala kada je podijeljenom odlukom 3:2 pobijedio Jordanca Al Hindawija, premda je ostala misterija što su marokanski i korejski sudac gledali kad su sve tri runde bodovali u korist inferiornijeg Jordanca.

Luka je rekao nakon meča:

– Ne možemo biti zadovoljni, pokradeni smo, Romero je bio u dva teška nokdauna, a sudac mu nije htio brojati. Ne znam i na osnovu čega su mu pripale druga i treća runda. Što je, tu je, idemo dalje prema Beogradu, na Svjetsko prvenstvo!

Slično je govorio i trener Tomislav Bašić:

– Iscrpljeni smo i tužni, jer Luka je dobro boksao, a suci to nisu vidjeli, ili nisu htjeli vidjeti. Ne znam što reći, idemo doma i okrećemo se Svjetskom prvenstvu u Beogradu u studenome!

Luka Plantić i Nikolina Ćaćić s trenerima Tomislavom Bašićem i Franjom Kristićem ostvarili su u Tokiju dva plasmana među 16 najboljih u kategorijama do 81 kg i do 57 kg, dvije osmine finala, po jednu pobjedu i poraz.

Odgovori

Back to top button