Boks

Leonardo Pijetraj: Milun će u Parizu biti u top-izdanju

Naš olimpijski adut Marko Milun (Leonardo), prvak u superteškoj kategoriji +91 kg, na 58. Beogradskom pobjedniku odboksao je samo jedan meč – u četvrtfinalu se namjerio na prekaljenog ruskog borca Maksima Babanina (32), iskusnog reprezentativca i osvajača medalja s europskog i svjetskog prvenstva, piše na službenoj stranici HBS-a.

Marko Milun ulazi u završni dio priprema za olimpijske kvalifikacije u lipnju u Parizu i prema svim ocjenama stručnjaka trebao je dobiti meč protiv iskusnog Rusa, no suci su odlučili drukčije i preglasavanjem 3:2 pobjedu dodijelili Babaninu. Rus je potom u polufinalu pobijedio srpskog reprezentativca Vladana Babića i izborio završni meč protiv moćnog Engleza Frazera Clarka koji će biti glavna Milunova prepreka za plasman na OI u Tokio.

Milunov trener Leonardo Pijetraj objašnjava:

– I ja mislim da je Marko bodovno pobijedio u meču s Babaninom, a to je reakcija i svih u dvorani u Rakovici koji su zvižducima ispratili odluku sudaca. Milun je bio bolji u prvoj rundi, pa ako za drugu možemo reći da je bila izjednačena, treća je također sigurno bila Milunova. Suci su bodovali kako jesu, idemo dalje, a to ne znači da sam kao trener zadovoljan Markovom borbom. Unatoč tome što je bio bolji od Rusa Babanina, s obzirom na trenutačnu spremu, držim da je trebao pokazati više u tom meču.

Trener Pijetraj zbog odrađene samo jedne borbe u Beogradu neće mijenjati Milunov plan priprema za olimpijske kvalifikacije.

– Nema potrebe, glavna će nam provjera biti na Balkanskom prvenstvu u Zagrebu (6.-10. svibnja), a vježbat ćemo svakodnevno u klubu s kvalitetnim sparing-partnerima, Dušanom Veletićem iz BiH i Aleksom Mraovićem iz Austrije. To su odlični boksači i vjerujemo da će Marko biti u najboljem izdanju na kvalifikacijama i u Parizu potvrditi prolazak na Olimpijske igre. Respektiramo sve protivnike, kao što to može biti Englez Clark, a nama je bitno samo da Milun bude pravi i onda nas ne zanimaju bilo kakve druge kalkulacije, zaključio je Leonardo Pijetraj.

Uz Miluna, u Beogradu su nastupili Filip Kolar (69 kg), Gabrijel Veočić (75 kg), Nikoleto Grdović (81 kg) i Kristijan Duje Gaćina (91 kg). Kolar i Veočić izborili su mečeve u četvrtzavršnici, a mladi Grdović i Gaćina izgubili su sudačkim odlukama od iskusnijih suparnika. I trener Tomo Kadić (Gladijator) napominje da suci na Beogradskom pobjedniku nisu bili naklonjeni našim mladim boksačima, kao ni boksačicama Dei Bolanči, te olimpijskim kandidatkinjama Mariji Malenici Nikolini Ćaćić koje su preglasavanjem eliminirane s turnira u Beogradu.

– Filip Kolar odlično se borio i pobijedio Šveđanina, a maksimalno je odradio i meč protiv Rusa Šarihova. Dao je uistinu sve od sebe, bez predaha. Gabrijel Veočić je strašno dominirao i slavio zasluženo protiv iskusnijeg bugarskog prvaka i olimpijca, nosio se potom jako dobro s Rusom, a kad je Rusu puknula arkada u drugoj rundi, prekinuli su meč i pobjedu dodijelili poznatijem Voroninu. Kao što je Milun oštećen protiv Rusa Babanina, tako je zakinut i mladi Grdović u meču s Crnogorcem Marčićem protiv kojeg je Nikoleto pokazao više želje i borbenosti. Teškaš Kristijan Duje Gaćina ima tek 18 godina i s obzirom na to da je u životu odboksao ukupno 9 mečeva, od toga tri seniorska, a borio se s iskusnim Rusom koji iza sebe ima 100 borbi, sjajno s nosio i srčano ulazio u razmjene udaraca, pa čak i previše riskirao.

Trener Kadić htio je još nešto posebno naglasiti:

– Nastupi na tako jakim međunarodnim turnirima od neprocjenjive su vrijednosti za mlade boksače. Veliki je plus već to što se kreću i uživo gledaju boksače iz svjetskog vrha. Svi su dali sve od sebe i ostavili vrlo pozitivan dojam, a međusobno smo se maksimalno podržavali i pomagali svi skupa, boksači i treneri, i imali pozitivnu atmosferu u reprezentaciji.

Tomo Kadić na kraju je posebno izrazio oduševljenje velikim i nevjerojatnim napretkom Sare Kos koja je doslovno “počistila” konkurentice u kategoriji 64 kg i redom slomila Mađaricu, Francuskinju, Srpkinju i Ruskinju u nezaustavljivom pohodu na zlatnu medalju.

Odgovori

Back to top button