Boks

HBS odgovorio na Hrgovićevu prozivku da je savez kriv što je izgubio mogućnost nastupa na OI

Filip Hrgović ostao je bez svoje olimpijske vize za Tokio. Najbolji hrvatski boksač se tijekom presice uoči meča protiv Michaela Huntera osvrnuo na činjenicu kako ne ide na Olimpijske igre. Hrvatsku će predstavljati Marko Milun.

– Nažalost, prekinut je moj olimpijski san. Ne bih htio širiti negativu, ali sjetimo se prošle godine što se događalo. Ni tada nisam mnogo govorio, šutim i radim. Prihvatio sam izazov od HBS-a da se borim s najboljim amaterom i onaj tko dobije, neka ide u kvalifikacije koje mu odgovaraju. Oni su odbili i odlučili da Milun ide na europske, a ja na svjetske. Da je bio scenarij koji sam ja htio, pobijedio bih Miluna, u kvalifikacijama bio bih jedini hrvatskih predstavnik i išao bih na Olimpijske igre – kazao je Filip Hrgović te naglasio kako je to pogreška vodstva hrvatskog boksa:

– Možda to nisu mogli predvidjeti, ali tako je to sada. Ukinute su svjetske kvalifikacije, ostao sam bez sna i nadam se da će se Marko oporaviti od nokauta, te osvojiti medalju za Hrvatsku.

Na Hrgovićevu izjavu reagirao je Hrvatski boksački savez koji je na službenoj stranici objavio priopćenje:

‘Ponukani iznošenjem netočnih činjenica i iskrivljenim navodima na tiskovnoj konferenciji Filipa Hrgovića, 4. ožujka 2021. godine, u kojima se navodi da je “Filip Hrgović izgubio mogućnost odlaska na Olimpijske igre u Tokiju i time ostao bez svog olimpijskog sna zbog pogrešne odluke Hrvatskog boksačkog saveza”, dužni smo podsjetiti na točne i lako provjerljive činjenice.

  1. Odlukom nadležnih tijela Međunarodnog olimpijskog odbora iz veljače 2021. godine otkazane su svjetske kvalifikacije boksača za OI u Tokiju, koje su se trebale prvotno održati u lipnju 2020. godine. Iste su zbog svjetske pandemije lani prebačene za lipanj 2021. godine, da bi ih nedavno otkazali. U tom terminu održat će se nastavak europskih kvalifikacija za OI
  2. Tom odlukom zakinute su stotine boksača širom svijeta, a o toj odluci MOO-a negativno su se izjasnili i Svjetska boksačka federacija (AIBA) i Europska boksačka federacija (EUBC) i pokušali navesti MOO da je preispita, bez uspjeha. Boksačima koji nisu prijavljeni za Europske kvalifikacije ostavljena je mogućnost da se na OI mogu plasirati preko kriterijske rang-liste MOO-a, a na njoj nema Filipa Hrgovića, koji je posljednji meč u amaterskom boksu imao na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju. U superteškoj kategoriji Marko Milun je na toj rang-listi na četvrtom mjestu među europskim boksačima.
  3. Prošle godine, siječnju 2020. godine Filip Hrgović imao je priliku nastupiti na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske, gdje se mogao sučeliti s Markom Milunom i u ringu potvrditi status prvog izbora za europske i svjetske kvalifikacije.
  4. Filip Hrgović nije se pojavio na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske 2020. godine, pa je tako otpao i eventualni meč protiv Marka Miluna. Na PPH 2020. Milun je potvrdio naslov državnog prvaka u superteškoj kategoriji.
  5. Usprkos tome, a zato što je Filip Hrgović nositelj olimpijske medalje s OI u Riju 2016. godine, Hrvatski boksački savez ponudio mu je mogućnost da izabere hoće li nastupiti na europskim ili svjetskim kvalifikacijama za OI u Tokiju.
  6. Filip Hrgović inzistirao je da zbog svog programa u profesionalnom boksu može nastupiti isključivo na svjetskim kvalifikacijama, jer mu se europske kvalifikacije ne uklapaju u program priprema za profi-mečeve i inzistirao je da u kvalifikacijama isključivo on predstavlja Hrvatsku u superteškoj kategoriji, te da Marko Milun ne nastupi u europskim kvalifikacijama
  7. HBS je donio jedinu sportsku i pravičnu odluku da Marko Milun nastupi u europskim kvalifikacijama, a Filip Hrgović u svjetskim kvalifikacijama, koje su otpale iz navedenih razloga, a za što HBS ne snosi nikakvu odgovornost niti je mogao utjecati na odluke Međunarodnog olimpijskog odbora.
  8. Usprkos jednogodišnje odgode kvalifikacija zbog pandemije, Filip Hrgović ostvarivao je sva prava, uključujući i stipendiju kao top-olimpijski kandidat do 1. ožujka 2021. godine, odnosno stupanja na snagu novih pravila kvalifikacija.
  9. HBS žali što je Hrgović zbog razloga na koje mi nismo mogli utjecati izgubio mogućnost nastupa na OI u Tokiju. Ponosni smo što uz Marka Miluna još četvero hrvatskih boksačica i boksača, Nikolina Čačić, Marija Malenica i Luka Plantić preko europskih kvalifikacija, a Toni Filipi preko rang liste, imaju priliku se plasirati se na Olimpijske igre u Tokiju.

Odgovori

Back to top button